Woensdag 4 augustus 2010

Inhoud

Van Freyburg naar Stolberg

Voor vandaag had ik een route door de Harz uitgestippeld. Na het goede ontbijt in het hotel pakte ik in, rekende af en vertrok in noordelijke richting langs de rivier. Via plaatsen als Querfurt en Sangerhausen bereikte ik het begin van de Harz Hochstrasse in Mansfeld. De Harz is een middelgebergte dat tamelijk dichtbegroeid is met bossen. Ik volgde de Hochstrasse een heel eind tot ik linksaf sloeg in de richting van Stolberg, waar ik rond de middag aankwam.

IMG_4954 Wijnberg in Freyburg (Unstrut)
Wijnberg in Freyburg (Unstrut)

Stolberg ligt prachtig in een dal in de Harz en is een fraai stadje met veel vakwerkhuizen en andere authentieke gebouwen. Deze plaats ligt in het gebied van de voormalige DDR, wat mogelijk de reden is dat hier nog niet op grote schaal gemoderniseerd is. Zo te zien leeft Stolberg van het toerisme. Ik nam eerst een lunch bij een restaurant in het midden van het stadje en maakte daarna een wandeling.

IMG_4979 Stolberg
Stolberg
IMG_4976 Stolberg
Stolberg, zicht op het slot

Ik liep omhoog naar de kerk, die op sommige plaatsen wel wat onderhoud kan gebruiken en ging naar binnen om het interieur te bekijken. Het orgel dat onlangs gerestaureerd is stond er prachtig bij. Verder zag de kerk er sober maar netjes uit.

IMG_4985 Stolberg
Stolberg, gezien vanaf de trappen naar het slot

Vanaf de kerk kun je nog verder omhoog naar het slot waar Juliana van Stolberg geboren en opgegroeid is. Ook dit gebouw heeft dringend behoefte aan groot onderhoud, waaraan op het moment van mijn bezoek flink werd gewerkt. Een deel van het slot is al gerestaureerd en wordt opengesteld voor bezoek. Dit gedeelte is prachtig opgeknapt en biedt een indruk van hoe het er vroeger heeft uitgezien. Aan de andere delen van het gebouw en de tuin werd nog volop gewerkt.

IMG_4993 Stolberg, Schloss
Stolberg, slot

Ik liep langs het beeldje van een jonge Juliana van Stolberg terug naar beneden, zocht mijn auto op en reed verder door de Harz.

IMG_5013 Juliana van Stolberg
Juliana van Stolberg

terug naar Inhoud

Van Stolberg naar Goslar

Ik had van tevoren een route gepland, maar door wegwerkzaamheden kon ik die niet geheel volgen. Af en toe regende het een beetje en soms zelfs korte tijd hard. Ergens onderweg verliet ik de voormalige DDR en reed het westen binnen.

IMG_5027 Grenze BRD DDR
Plaats waar vroeger de grens tussen de BRD en de DDR lag

Ik reed langs de Oker Stausee, waar ik even uitstapte en een korte wandeling maakte. Daarna reed ik verder naar Goslar, een fraaie stad in de Harz, waar ik in het historische hotel Kaiserworth een kamer had besproken. Dit is een deftig en stijlvol hotel, waar je toch met de bekende Duitse vriendelijkheid wordt ontvangen.

IMG_5050 Goslar, Hotel Kaiserworth
Goslar, Hotel Kaiserworth
IMG_5043 Goslar, Marktplein
Goslar, marktplein. Rechts Kaiserringhaus met klokkenspel en bewegende figuren
IMG_5047 Goslar, Marktkirche
Goslar, Marktkirche

Ik at een prima maaltijd op het terras, liep nog een rondje deze historische stad en ging toen slapen.

terug naar Inhoud

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.