Donderdag 5 augustus 2010

Inhoud

Van Kaiserworth naar Osterode

Vanmorgen at ik een geweldig ontbijt in de chique eetzaal van Kaiserworth, na een goede nachtrust op het wat krappe eenpersoonskamertje. Na het eten pakte ik in en bracht mijn spullen naar de auto. Aangezien ik nog parkeertijd over had, besloot ik even terug te wandelen om een kort bezoek aan de kerk te brengen. Daarna liep ik onder een miezerig regentje terug en begon een tocht door de Harz.

Thuis had ik in Google Earth een aantal routepunten op de kaart gezet en dit met het programmaatje Tyre vertaald in een TomTom itn bestand. Het apparaat wees me feilloos de weg langs de geplande plaatsen in het heuvelachtige en mooie gebied. Het weer was vandaag niet erg bestendig. Af en toe regende het, soms kwam de zon even tevoorschijn.

IMG_5085 Stausee in de Harz
Stausee in de Harz

Ik stopte even bij een stuwmeer (Söse Stausee?) en verder alleen in Osterode am Harz, waar ik een lunch kocht in een restaurantje in het centrum van deze aardige stad.

IMG_5090 Osterode am Harz, Markt
Osterode am Harz, Markt

terug naar Inhoud

Van Osterode naar Borgentreich en Bad Arolsen

Daarna reed ik verder naar het westen en iets naar het zuiden richting Borgentreich, waar ik het orgelmuseum wilde bezoeken. Ik liet de heuvels van de Harz achter me en reed door een glooiend landschap dat vooral voor akkerbouw wordt gebruikt naar het kleine plaatsje Borgentreich, waar in het midden een flinke kerk staat met daarin een zeer bijzonder orgel (systeem springladen) dat op het moment van mijn bezoek werd gerestaureerd en niet te bezichtigen was.

IMG_5106 Borgentreich
Borgentreich

Tegenover de kerk is het orgelmuseum gevestigd in een fors gebouw. Er is een afwisselende en vooral zeer instructieve tentoonstelling te zien op de twee verdiepingen van het gebouw. Vooral de techniek van de orgelbouw krijgt veel aandacht. Overal zijn werkende en klinkende voorbeelden van diverse tracturen, speelhulpen en ettelijke registers opgesteld. Aangezien ik de enige bezoeker was, had ik volop gelegenheid om alles te bekijken en te proberen.

IMG_5109 Borgentreich, Orgelmuseum
Borgentreich, Orgelmuseum
IMG_5103 Borgentreich, Orgelmuseum
Borgentreich, Orgelmuseum

Na het museum uitgebreid bekeken te hebben reed ik verder naar het zuiden tot ik in Bad Arolsen kwam. Ik had in deze plaats een kamer geboekt, maar kon het hotel niet meteen bereiken. In het stadje was een optocht gaande die gebruik maakte van de weg die ik zou moeten volgen om het hotel te bereiken. Ik parkeerde de auto en bekeek de optocht. Na de laatste wagen reed ik in de richting van het kasteel waar prinses Emma werd geboren.

IMG_5110 Bad Arolsen, Residenzschloss
Bad Arolsen, Residenzschloss

Meteen naast het kasteel vind je het Welcome Hotel, waar ik een fraaie kamer kreeg. Ik at in het restaurant en liep daarna nog een rondje in de omgeving van het fraaie paleis.

terug naar Inhoud

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.