Vrijdag 27 april 2018

Bempton Cliffs – Robin Hood’s Bay – Whitby – Guisborough

Vanmorgen werden we na een goede nachtrust gewekt door het omroepsysteem van de veerboot. We stonden op en maakten ons klaar en gingen daarna ontbijten in het buffetrestaurant waar nu een royaal ontbijtbuffet was ingericht met een ruime keus aan Britse en Europese gerechten.

Intussen meerde Pride of Rotterdam aan in Hull en werden we gemaand om ons gereed te maken voor de ontscheping. Het duurde niet lang voordat de deur naar het autodek werd geopend en we in de auto konden stappen. Na een poosje wachten konden we via een helling als in Europoort naar beneden rijden en sloten we aan in de rij voor de douane. De beambte liet ons doorrijden, waarna we noordwaarts reden naar onze eerste tussenstop bij Bempton Cliffs.

De kliffen zijn beroemd vanwege de vele zeevogels die er broeden. We betaalden toegang bij het kantoortje van de vogelbescherming, die dit gebied beheert. Daarna liepen we naar de kust, waar we de vogels in enorme aantallen tegen de kliffen zagen zitten en heen en weer vliegen.

Een veel voorkomende bijzondere vogel die er broedt is de Jan van Gent. Ze zaten in groten getale op de rotsen en vlogen statig door de lucht. Daarnaast zitten er duizenden andere vogels, waaronder papegaaiduikers, maar die heb ik niet gezien.

210 IMG_6066b
Jan van Genten op Bempton Cliffs
212 IMG_6171b
Baltsende Jan van Genten
214 IMG_6206b
Jan van Genten bij Bempton Cliffs

Nadat we hier uitgebreid rondgekeken hadden, reden we door de regen verder naar het noorden, langs Scarborough, dat een forse stad bleek te zijn, tot we bij Robin Hood’s Bay kwamen. We parkeerden bovenaan en liepen daarna de steile weg af naar beneden.

Robin Hood’s Bay bleek een aantrekkelijk en schilderachtig dorp te zijn, met smalle steile straatjes en een typische Engelse sfeer. De weg die naar beneden voerde liep dood op het strand, waar we de Noordzee opkeken.

220 IMG_6225b
Robin Hood’s Bay
224 IMG_6268b
Robin Hood’s Bay
222 IMG_6242b
Winkeltje in Robin Hood’s Bay
226 IMG_6269b
Robin Hood’s Bay, The Bay Hotel op het randje van de Noordzeekust

Nadat we het dorp hadden bekeken en gefotografeerd en ergens een lekkere lunch hadden genomen liepen we terug naar de parkeerplaats en reden verder naar het noorden tot we bij Whitby kwamen. Net buiten het stadje konden we de ruïne van Whitby Abbey zien staan.

230 IMG_6290b
Whitby Abbey

We bekeken de ruïne van een afstand en gingen er niet heen. Voor morgen hadden we al een abdij ruïne op de planning staan en we wilden ook wat van Whitby zien. We parkeerden in het centrum van het stadje en wandelden langs de haven en door de oude straatjes aan de andere kant van de rode draaibrug.

232 IMG_6300b
Whitby, haven
236 IMG_6310b
Kreeftenkorven op de kade in Whitby
244 IMG_6319b
Whitby
242 IMG_6344b
Whitby
240 IMG_6324b
Whitby

In Whitby liepen heel veel mensen rond die zich verkleed hadden als figuren uit Dracula, het boek dat in Whitby speelt. Ook hier begon het na een tijdje te regenen, maar toen hadden we al heel wat karakteristieke plekjes gezien. We zochten de auto’s op en vertrokken voor het laatste stukje van deze dag.

Via de A171 reden we in korte tijd naar Guisborough, waar we onze intrek namen in Gisborough Hall, een hotel in een statig landhuis. We kregen kamers in de nieuwbouw, die mooi tegen het oude huis aangebouwd was.

280 IMG_6651b
Gisborough Hall

We dineerden vorstelijk in het restaurant van het hotel en maakten het niet te laat voordat we naar bed gingen.

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.