dinsdag 21 april 2015

Ook deze ochtend waren we goed op tijd wakker. Je lichaam heeft ongeveer een week nodig om de zes uur tijdsverschil te verwerken. We zouden niet eens een week blijven, dus rekenden we erop dat we iedere ochtend bijtijds paraat zouden zijn. Vanochtend had Elly een heerlijke omelet gebakken voor het ontbijt, dat ook nu weer rijkelijk voorzien was van allerlei lekkere etenswaren. Na het ontbijt vertrokken we voor een tweede dag op de Rehoboth Christian School.

Vanmorgen zou Mirelle haar project afsluiten met een les die wij bij mochten wonen. In de groep vertelde ze in goed Engels dat het nu tijd was om haar koffer weer te gaan pakken. Onder een Nederlandse vlag had ze allerlei spullen verborgen, die ze een voor een in haar koffer stopte terwijl de kinderen niet mochten kijken. Ze moesten daarna raden wat er vanonder de vlag verdwenen was.

Norwich, Rehoboth Christian School, afsluitende les van het project van Mirelle

Daarna was het onze beurt. Ik mocht in grade 6 een half uurtje vertellen over de tweede Wereldoorlog en de relatie tussen Canada en Zeeland in dit verband. De kinderen bleken er aardig wat vanaf te weten, al is kennis van de Nederlandse geschiedenis natuurlijk niet het belangrijkste dat hen bijgebracht wordt. Het viel niet tegen om voor de klas te staan en in het Engels les te geven. Daarna vertelde Simon iets over zichzelf in grade 4. Met behulp van plaatjes en wat ondersteuning van de kinderen voor Engelse woorden en begrippen slaagde hij erin om een beeld te schetsen van Zeeland, het onderwijs en zijn familieleven.

Norwich, Rehoboth Christian School, Simon geeft les in grade 4

Na deze lessen werden de rollen nog eens omgedraaid en kregen we tops en tips van onze studenten naar aanleiding van onze prestaties voor de klassen. We lunchten opnieuw bij Tim Hortons en spraken ’s middags opnieuw enige tijd met de directeur over onze indrukken en over de situatie van het Canadese onderwijs. We leerden dat het lastig is voor de school om personeel uit eigen kring te krijgen. De opleiding voor leerkracht duurt lang in Ontario en is kostbaar. De salarissen bij gesubsidieerde scholen zijn twee keer zo hoog als op de Rehoboth School. Toekomstige leerkrachten kunnen wel een opleiding volgen die korter duurt en bovendien op christelijke grondslag is gebaseerd, maar het diploma van deze opleiding wordt niet breed erkend. We hoorden ook van de plannen om naast de kerk een identiteitsgebonden verzorgingshuis te gaan bouwen. Men deed een beroep op ons om geïnteresseerde studenten van de opleiding verzorgende of verpleegkundige te wijzen op de mogelijkheden om hier in de toekomst stage te lopen.

Na schooltijd reden we naar Kitchener om de Farmers market te bekijken. Toen we daar aankwamen, bleek het op dinsdag geen markt te zijn, waarna we terugreden naar Salford om een neef van Simon te bezoeken die daar een boerderij heeft. We bekeken de farm, kregen een vorstelijke maaltijd en brachten een genoeglijke avond met elkaar door.

Salford, Ontario, agrarisch landschap

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.