Bergen – Flåm – Bergen – Vrijdag 1 augustus 2014

Bergen – Myrdal

Vanochtend stond ik op tijd op, want ik moest de trein van 8.44 uur halen. Gisteravond had ik nog even gekeken hoe ik het station kon bereiken, zodat ik er vanochtend meteen naar toe zou kunnen lopen voor een rondje Bergen – Flåm – Bergen. Het ontbijt in Scandic Ornen was buitengewoon, zowel in kwantiteit als in kwaliteit. Ook hier zou je in de ochtend je hoofdmaaltijd kunnen nuttigen. Er waren veel mensen in het hotel, maar in de ontbijtzaal was voldoende ruimte.

Na het ontbijt liep ik naar het station, waar al een heleboel mensen stonden te wachten voor de trein naar Voss en Myrdal. Zo te zien merendeels toeristen, waaronder veel Aziaten. Het perron was afgesloten met een lint en dat werd bewaakt door twee spoormedewerkers. Een minuut of tien voor het vertrek van de trein werd het lint weggedaan en konden de reizigers instappen. De trein was heel lang. Alleen het eerste deel zou helemaal doorrijden naar Myrdal, de rest zou niet verder gaan dan Voss.

Bergen station, wachten op de trein naar Myrdal. Bergen - Flåm - Bergen
Bergen station, wachten op de trein naar Myrdal

De trein vertrok op tijd uit Bergen en reed vrijwel meteen na het verlaten van het station een lange tunnel in. Dat zou niet de laatste zijn van deze dag. Buiten de tunnel stopte de trein op station Arda, wat ook meteen het enige stukje spoorlijn was dat in de openlucht lag. Net buiten het station reden we weer een tunnel in. De spoorlijn slingerde zich langs de Veafjord, meestal vrij dichtbij het water en zeer regelmatig ging de trein door tunnels of galerijen. Deze trein stopte op alle stations. De volgende namen kwamen voorbij: Arda, Trengereid, Vaksdal, Stanghelle, Dale, Bolstadoyri, Evanger, Bulken en Voss.

Tussen Bergen en Myrdal
Tussen Bergen en Myrdal

Tot aan Voss liep de lijn min of meer parallel aan de weg, steeds langs het water, eerst van de fjord, daarna een schuimende rivier. Wanneer er iets te zien was, zag ik water met steile bergen en hier en daar wat bebouwing. Het weer was afwisselend mooi, bewolkt en regenachtig. Op het perron van Voss stond een enorme menigte klaar om mee terug te rijden naar Bergen. Het voorste treindeel zou verder gaan naar Myrdal.

Voss, station
Voss, station

Vanaf Voss lieten we de autoweg links liggen en begon de trein aan de klim het gebergte in. Het spoor loopt helemaal door naar Oslo en moet over het hoogste punt van 1200 m. boven zeeniveau om daar te kunnen komen. Het landschap werd nu echt bergachtig met beboste hellingen en hier en daar wat zomersneeuw. Ook op dit traject stopte de trein nog herhaaldelijk. Ik zag naambordjes van Urdland, Skiple, Reimegrend en als laatste Myrdal. Het laatste traject verliep zeer langzaam omdat er seinproblemen waren. Dit deel van de reis verliep door een hooggebergtelandschap met schaarse begroeiing en hier en daar nog sneeuw. Na een laatste lange tunnel kwamen we met bijna twintig minuten vertraging aan op Myrdal, het eindpunt van deze trein.

Myrdal, station, trein van Flåmsbana staat klaar voor vertrek
Myrdal, station, trein van Flåmsbana staat klaar voor vertrek

Myrdal – Flåm

Aan de andere kant van het perron stond de trein van Flåmsbana al klaar. Een flinke rij groene rijtuigen, met zowel voor- als achteraan een locomotief. Dit traject is wereldberoemd. Over een afstand van twintig kilometer daalt de trein 850 meter van Myrdal naar Flåm, dat op zeeniveau aan een uitloper van de Sognefjord ligt. Alleen het stukje spoor bij Flåm is horizontaal, de rest gaat steil omhoog, of in mijn geval van Myrdal uit, steil omlaag. De trein is een toeristische attractie geworden, die geregeld uitverkocht is. Ik zag veel Aziaten in de trein, een signaal dat dit echt een topbestemming is.

Myrdal. Bergen - Flåm - Bergen
Myrdal

De trein vertrok en reed al remmend naar beneden. In het eerste stuk van het traject bevonden zich keertunnels, zodat we een tijdje in het donker reden, met uitzondering van een korte stop bij de waterval Kjosfossen, waar de trein als service een minuut of vijf stopte om mensen in de gelegenheid te stellen foto’s te maken.

Kjosfossen, waterval aan de Flåmsbana
Kjosfossen, waterval aan de Flåmsbana

Daarna ging de rit verder omlaag met veel bochten, af en toe een tunnel en een voortdurend geknars van de remmen. Het dal was ontegenzeggelijk fraai, maar er zijn zeker meer spoorlijnen die door een dergelijk landschap rijden, al zijn dat dan vaak smalspoorbaantjes, zoals de Brig-Visp-Zermatt-Bahn in Zwitserland.

Blik omhoog van Flåmsbana richting Myrdal
Blik omhoog van Flåmsbana richting Myrdal

Flåm is door de spoorlijn een toeristenplaats geworden. Bij het station is een cruisehaven gemaakt en vertrekken er boten naar andere fjorden en zelfs naar Bergen. In de omgeving van het station zijn restaurantjes, waaronder een tentje dat authentiek Chinees eten in vierkante doosjes verkoopt, souvenirwinkels en informatiebureaus. Ook is er een klein museum over de spoorlijn.

Flåm, station, grote belangstelling voor een ritje naar Myrdal
Flåm, station, grote belangstelling voor een ritje naar Myrdal

Ik nam een weer een vissoep in een van de restaurants en keek uitgebreid rond aangezien ik tijd genoeg had. Om een wandeling te maken regende het net  te vaak en te heftig. Zelfs onder de paraplu werd je dan nat. Maar er waren ook fraaie momenten met af en toe een bleek zonnetje. Ik werd aangesproken door iemand die Joost van Beek bleek te zijn. Ik kende hem van Facebook, maar we hadden elkaar nog nooit live ontmoet.

Flåm, stationsgebouw voor spoorlijn en veerdiensten. Bergen - Flåm - Bergen
Flåm, stationsgebouw voor spoorlijn en veerdiensten

Flåm – Sognefjord

Om 10 over 3 ging de valreep van Vingtor open en ging ik aan boord van de express boat die in 5 uur en 10 minuten naar Bergen zou varen, door het Sognefjord en langs de kust. Er was redelijk wat belangstelling voor de boot, die onderweg op diverse plaatsen zou stoppen. Precies op tijd werd de boot losgemaakt en vertrokken we. Aanvankelijk zeer rustig om te keren en daarna ging het langzaam vooruit. Toen we een eindje van Flåm verwijderd waren ging het gas open en deed de catamaran zijn naam van express boat eer aan. Met enorme snelheid stoven we vooruit door het fjord dat een zijtak is van het Sognefjord.

Vertrek uit Flåm
Vertrek uit Flåm

Na korte tijd legden we aan in Aurland, dat maar ongeveer zes km van Flåm verwijderd is. Daarna ging het met gezwinde spoed verder. Hoewel dit geen toeristische rondvaart was, maar de boot vooral functioneert als openbaar vervoer, werd er wel rekening gehouden met de vele toeristen, die net als ik een rondreis hadden gekocht met trein en boot. Zo werden er regelmatig wetenswaardigheden omgeroepen en hielden we even stil bij een fraaie waterval.

Een van de vele pontjes op de Sognefjord
Een van de vele pontjes op de Sognefjord

Het weer bleef net zo afwisselend als het de hele dag geweest was. Af en toe zon, soms bewolking en gedurende de eerste uren af en toe een spetter of wat regen. Het Sognefjord is enorm uitgestrekt, breed en lang. Af en toe zag ik wat huizen tegen de hellingen, maar hele stukken schenen onbewoond te zijn. Het schip stopte enkele keren, waarbij mensen op- en afstapten. Tussen de stops werd en vooral hard doorgevaren. Toen we dichter bij de Noordzee kwamen, zagen we enkele coasters in het fjord varen. We passeerden ze met grote snelheid en na korte tijd waren deze flinke schepen uit het zicht verdwenen, opgegaan in de wijdsheid van het landschap.

Kustvaart in de Sognefjord
Kustvaart in de Sognefjord

Sognefjord – Bergen

Nadat we de fjord verlaten hadden, stopte het schip nog een keer en toen ging het door naar Bergen. We voeren niet over open zee, maar tussen de eilanden en eilandjes door. Hier en daar moesten we rustig aandoen, om aangemeerde bootjes te ontzien. Nu begon het flink door te regen, er zat hagel en een klap onweer bij ook.

Bergenhus
Bergenhus

Tot in Bergen bleef het regenen en ook toen ik van boord ging regende het onophoudelijk. Ik liep onder de paraplu terug naar Scandic Ornen, maar regende natuurlijk toch een beetje nat. In het hotel bleek dat de chipcard die gebruikt wordt om de kamerdeur te openen niet meer werkte. De receptionisten maakte dat snel en accuraat in orde.

Mooie dag gehad, veel gezien. Met name een rondvaart door de fjorden is een belevenis, de treinreizen zijn ook fraai, maar door de vele tunnels op de Bergenlijn zie je niet veel van het landschap. En de Flåmsbana is de moeite waard, maar overtreft de smalspoorbanen in Zwitserland beslist niet.

Afgelegde afstand met de auto: Geen.

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.