Dinsdag 28 juli 2020

Vandaag wilden we nog een overzichtelijk uitstapje maken voordat we ons klaar zouden maken voor het vertrek naar huis. Vanmorgen was het opnieuw mooi weer in het Rhônedal. Toen ik naar de Volg liep was het al behoorlijk warm. Ook was het heiig, mogelijk een voorbode van het voorspelde onweer.

Na het ontbijt vertrokken we met de auto en reden de berg af naar Visp. Vervolgens kozen we voor de weg naar Brig, waar we rechts aanhielden en de route naar de Simplonpas opreden. Meteen begon de weg te stijgen en keken we op Brig en omgeving neer. Na een grote haarspeldbocht begonnen we aan de klim langs de helling van de Fülhorn. De Simplonweg is volledig twee- of driebaans en op veel plaatsen deels buiten de berg gebouwd. Er zijn veel galerijen en tunnels, zodat de weg ook ’s winters open kan blijven voor het vele (vracht)verkeer.

IMG_3602
‘Wandel’bordjes op de Simplonpas

Na een half uurtje klimmen stonden we op pashoogte, waar we uitstapten en even naar de adelaar toeliepen om dit staaltje metselwerk uit de Tweede Wereldoorlog te bekijken. De soldaten die hier gemobiliseerd waren om de grens met Italië te verdedigen bouwden als tijdverdrijf deze enorme stenen vogel die nog steeds grimmig Italië inkijkt.

IMG_3616
De adelaar op de Simplonpas
IMG_3605
Simplonpas, pashoogte

Daarna reden we verder de pas af in de richting van Italië. We passeerden Simplon Dorf en Gabi voordat we de nauwe Gondoschlucht inreden. De weg paste hier maar net tussen de twee bergwanden in en was ook hier volledig overdekt.

IMG_3631
Gondoschlucht. De weg links verdwijnt spoorloos in de kloof rechts

In Gondo keerden we om en reden daarna terug naar boven. Vlak voor de pashoogte stopten we om ons brood op te eten. Daarna reden we verder met enkele tussenstops om wat foto’s te maken vanaf de pas, waar we helemaal tot Riederalp en de Aletschhorn konden kijken

IMG_3644
Uitzicht vanaf de Simplonpas naar het noorden, met in de verte Riederalp en de Aletschhorn
IMG_3647
Aletschhorn met de Mittelaletschgletscher en op de voorgrond Riederalp, gezien vanaf de Simplonpas

We reden naar beneden en stopten nog even bij Berisal, een gehucht in een van de weinige haarspeldbochten aan de noordzijde van de Simplonpas.

IMG_3649
Berisal, Simplonpas

Een eindje verder naar beneden maakte we een korte illegale stop op een bushalte om een foto te maken van de imposante Ganterbrücke.

IMG_3654
Ganterbrücke, Simplonpas

Toen we beneden waren reden we naar de Coop in Eyholz waar we nog wat boodschappen voor vanavond en voor thuis deden. Daarna reden we de donkere wolken tegemoet, de berg op naar Unterbäch. Het was nu nog broeierig warm, maar her en der waren al onweersluchten te zien.

IMG_3655
Regen en onweer op komst

Nog voor het avondeten kregen ook wij een stevige bui en de rest van de avond bleef het af en toe regenen en veel waaien, waarbij het heerlijk afkoelde. Intussen pakten wij onze spullen bij elkaar, zodat we morgen vlot zouden kunnen vertrekken.


Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie. Aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.