donderdag 8 augustus 2013

Vanochtend vertrok ik na het ontbijt vanuit Bethlehem naar het zuiden. Dit deel van Pennsylvania bleek dichtbevolkt te zijn, de cluster van steden waartoe Bethelhem behoort ligt vlakbij Philadelphia, hoewel ik onderweg toch nog enkele stukjes onbebouwde natuur doorkruiste. Ik reed door naar het centrum van Philadelphia, waar ik parkeerde in een garage op loopafstand van Macy’s warenhuis. Nadat ik geparkeerd had, liep ik naar de winkel toe. Ik was ruim op tijd voor de dagelijkse orgelbespeling die daar gegeven wordt op het Wanamaker Organ, een van de grootste orgels die de wereld kent. Het was een merkwaardige gewaarwording om een soort super HEMA binnen te stappen waarin zich een enorm atrium bevindt met een joekel van een concertorgel.

Philadelphia, PA. Macy’s Wanamaker Organ

Op het instrument wordt dagelijks gespeeld door de organist die in dienst is bij het warenhuis, of door een gastorganist. Het orgel beslaat een aantal verdiepingen en kan allerlei verschillende geluiden voortbrengen, zodat bijna elke muziekstijl wel te vertolken is. Ik bekeek het instrument van verschillende kanten en beluisterde de bespeling die een goede indruk gaf van de veelzijdigheid van deze kolos.

Philadelphia, PA. Wanamaker Organ, klaviatuur

Philadelphia, PA. Wanamaker Organ. Het instrument is verdeeld over meerdere verdiepingen

Nadat het concert was afgelopen liep ik een rondje in de buurt van Macy’s. Ik ontdekte dat Philadelphia een drukke stad is, met veel verkeer en lawaai en een aantal aardige gebouwen.

Philadelphia, PA. Macy’s, het warenhuis waar het Wanamaker Organ is gehuisvest.

Downtown Philadelphia, PA.

Downtown Philadelphia, PA.

Daarna liep ik terug naar de parkeergarage en begon aan de weg terug naar Michigan. Ik reed de stad uit en reed in de richting van Lancaster. In dit gebied, waar overal Amish wonen, wordt bij Strasburg een stoomspoorlijntje geëxploiteerd, waar ik ooit eens mee meegereden heb. Bij een overweg wachtte ik op de trein en maakte enkele foto’s.

Strasburg Railroad, ergens tussen Strasburg en Paradise

Daarna zocht ik de snelweg op en reed ik verder in de richting van Harrisburg. Vandaar ging het over Rt. 22 naar Lewiston, vanwaar het niet ver was naar State College. Daar overnachtte ik om morgen verder te rijden naar Michigan.

Voor meer foto’s van deze vakantie klik hier (deel 1) of hier (deel 2) of hier (deel 3)

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.