Mechelen – augustus 2014

Op woensdag 27 augustus reed ik naar Mechelen om die stad, waaraan ik al zo vaak voorbijgereden was, eens te bezoeken. Het was een prachtige dag met helder weer en niet te hoge temperaturen, perfect voor een stadswandeling. Achteraf gezien waren er toch enkele minpunten: Op woensdagen zijn veel kerken en de Sint-Romboutstoren gesloten. Als je kerken wilt bekijken of de toren wilt beklimmen moet je dus niet op een woensdag gaan. Verder was men op deze laatste woensdag van augustus druk bezig om podia op te bouwen voor Maanrock, een popfestival dat jaarlijks in Mechelen wordt gehouden. Door deze podia in aanbouw werden diverse fraaie gebouwen aan het oog onttrokken.

Ik parkeerde in de garage onder de Grote Markt. Dat bleek lang niet de enige parkeerplaats in de buurt van het centrum van deze stad te zijn. Overal in de stad zijn parkeergarages en andere plaatsen waar je tegen een lagere of hogere bijdrage kunt parkeren.

Nadat ik op een terras aan de Grote Markt wat gegeten had, kocht ik bij Toerisme Mechelen aan de Hallestraat vlak naast het stadhuis het boekje Wegwijs in Mechelen waarin een stadswandeling wordt beschreven. Ik liep de complete wandeling, met beide uitstapjes. Foto’s die ik maakte tijdens deze wandeling zie je hieronder.

Sint-Romboutskathedraal

De wandeling begon net buiten het toeristenkantoor op de Grote Markt, waar ik een prachtig uitzicht had op de kathedraal van Mechelen, met de karakteristieke hoge toren, die dus helaas gesloten was op deze woensdag.

Opsinjoorke

Langs het Opsinjoorke, een bronzen beeld van iemand die in een laken gejonast wordt, liep ik voorlangs het stadhuis naar de Befferstraat. Het stadhuis werd grotendeels aan het oog onttrokken door een podium voor Maanrock. De binnenplaats was wel toegankelijk en ook daar was de fraaie bouwstijl van dit gebouw te zien.

Binnenplaats stadhuis

Door de Befferstraat liep ik naar de Veemarkt die gedomineerd wordt door de voormalige jezuïtenkerk, die nu bekend is onder de naam Sint-Pieter-en-Pauluskerk. Naast het gebouw stond een groot bord met namen van aannemers en een uitleg dat de kerk gerestaureerd wordt. Toch bleek de kerk nog gewoon in gebruik te zijn, maar op woensdag was hij gesloten voor bezoek. Dit bleek voor bijna alle kerken te gelden, met uitzondering van de kathedraal.

Veemarkt met Sint-Pieter-en-Paulkerk
Sint-Pieter-en-Paulkerk, detail voorgevel

Vlakbij de Sint-Pieter-en-Pauluskerk bevinden zich twee voormalige paleizen. Het paleis van Margareta van Oostenrijk is een prachtig renaissancegebouw, dat bekend staat als eerste gebouw in deze stijl in de Nederlanden. Op dit moment zijn er verschillende rechtbanken gevestigd in dit gebouw. Als je op de binnenplaats om je heenkijkt, waan je je enkele eeuwen terug in de tijd.

Paleis van Margareta van Oostenrijk

Vlakbij, naast de Sint-Pieter-en-Pauluskerk, staat het restant van het paleis van Margareta van York. De voormalige ontvangsthal van dit paleis, waar ook Karel de Stoute en Keizer Karel ooit verbleven is nu in gebruik als stadsschouwburg.

Paleis van Margareta van York, thans stadsschouwburg

De wandeling voerde verder door de straat genaamd Biest in de richting van de Sint-Janskerk. In het straatje staan enkele oude huizen, vlak naast elkaar. Op de kruising met de Frank de Merodestraat vind je ’t Schipke, een huis dat er desolaat bijstaat. Hier was de beiaardschool gevestigd. Deze is naar een ander gebouw verhuisd in afwachting van de restauratie van ’t Schipke.

Biest, enkele oude huizen
’t Schipke, huisvesting van de beiaardschool

Als je voor ’t Schipke staat, kun je de toren van het Hof van Busleyden al zien staan. Door de ingang aan de Sint-Janstraat liep ik de binnenplaats van dit prachtige stadspaleis op. Het gebouw werd ontworpen door Keldermans en was bestemd voor Hiëronymus van Busleyden, die bevriend was met Erasmus. Het gebouw staat er schitterend bij en is in gebruik als museum.

Hof van Busleyden

Schuin tegenover dit paleis staat de Sint-Janskerk, een fraai gerestaureerd gotisch gebouw, dat diverse rijke kerkschatten moet bevatten. Helaas was ook deze kerk gesloten, zodat ik niet binnen kon kijken.

Sint-Janskerk
Klapgat

Door het Klapgat, een steegje waar de kerkgangers vroeger na de mis in groepjes stonden te babbelen (klappen) liep ik naar de Goswin de Stassaartstraat, waar ik tegenover het Groen Waterke uitkwam, een restant van een vliet die helemaal bedekt was met eendenkroos. De sfeer die dit soort plekjes uitstraalt doet denken aan de prenten van Anton Pieck.

Groen Waterke

Ik begon nu aan het uitstapje naar het Klein- en Groot Begijnhof, een uitbreiding van de standaard rondwandeling. De wandeling voerde door de Schoutestraat, waar onder andere Manufactuur De Wit gevestigd is in een fraai historisch gebouw.

Manufactuur De Wit

Ik kwam nu op het Klein Begijnhof, dat inderdaad niet groot is. De huisjes van de begijnen zijn allemaal opgeknapt en in gebruik als woningen en appartementen. In en om het Begijnhof zijn aardige hoekjes te vinden, waar de historie van af te schrapen is, zoals dit stukje muur.

Klein Begijnhof

Van het Klein Begijnhof is het maar een paar stappen naar de Sint-Katelijnekerk, die je passeert als je met de auto vanaf de snelweg naar de Sint-Romboutskathedraal rijdt. Ook deze kerk was op woensdag gesloten, zodat ik alleen van buiten wat foto’s kon maken.

Sint-Katelijnekerk

Vlakbij de Sint-Katelijnekerk staat de Begijnhofkerk bij de ingang van het Groot Begijnhof. Deze kerk stond geheel in de steigers wegens een ingrijpende en noodzakelijke restauratie. Men was bovenaan begonnen en het deel dat men voltooid had zag er prachtig uit.

Begijnhofkerk

Ik liep de Krankenstraat in en ging daarmee het Groot Begijnhof op. Een opvallend groot gebouw dat het Begijnhof afgrenst is Brouwerij Het Anker, waar het Mechelse Gouden Carolus wordt gebrouwen. Meteen om de hoek staat het Aartsbisschoppelijk paleis.

Groot Begijnhof. Brouwerij Het Anker en Aartsbisschoppelijk paleis

Op het Groot Begijnhof staan veel huizen die dringend restauratie nodig hebben. Sommige zijn al opgeknapt. Dit kan in de toekomst een heel aardig wijkje worden.

Groot Begijnhof

Van het Begijnhof liep ik terug in de richting van de Sint-Romboutskathedraal. De toren steekt hoog boven de stad uit en is vanaf veel plaatsen op de wandeling een herkenningspunt.

Sint-Romboutstoren

In tegenstelling tot de andere kerken die ik eerder was tegengekomen was de kathedraal wel open op deze woensdag. Hij is gratis te bezichtigen. Wanneer je het koor wel bekijken wordt er gevraagd of je een vrijwillige bijdrage wilt geven in het offerblok. De kathedraal werd op deze heldere dag overspoeld met licht en het enorme gebouw maakt een ruime indruk, ondanks het feit dat er heel veel te zien is.

Sint-Romboutskathedraal, hoogaltaar en kansel
Sint-Romboutskathedraal, schip met hoofdorgel
Sint-Romboutskathedraal, koororgel
Sint-Romboutskathedraal, danktegels

Nadat ik de kathedraal bekeken had, liep ik verder. Ik liep om het koor heen, waar een typisch hoekhuisje staat.

Hoekhuisje achter het koor van de kathedraal

Daarna liep ik langs de toren die van dit gezichtspunt een overweldigende indruk maakt.

Sint-Romboutstoren zuidzijde

Ik liep door de Minnebroedersgang naar de Melaan, een oude vliet in Mechelen, waarlangs een voetpad is aangelegd. Over dit voetpad liep ik verder naar de Dijle, waar ik zicht kreeg op de Haverwerf met de drie bekende oude huizen.

Haverwerf

Langs de Dijle liep ik naar de Vismarkt, waar een levendige bedrijvigheid heerste op de terrassen. Na een kop koffie liep ik verder over het zogenoemde Dijlepad, een drijvend pad op het riviertje dat de Vismarkt en Bruul over water met elkaar verbindt.

Grootbrug over de Dijle
Vismarkt

Ik liep naar de Zoutwerf, waar enkele oude huizen staan en vandaar langs begroeide kademuren en de achterkant van een huizenrij naar de volgende brug over de Dijle

Zoutwerf, huis “In den grooten Zalm”
Dijlepad
Dijlepad

Het Dijlepad eindigt vlakbij de Kruidtuin, een historische tuin, die nu in gebruik is als stadspark. Een deel van het park is nog steeds ingericht als kruidentuin. Het park grenst vlak aan Bruul, een winkelstraat in Mechelen, die tijdens mijn bezoek onderhouden werd. Het plaveisel was hier en daar opgebroken en de straat zag er niet geweldig uit.

Kruidtuin

Vanuit de Kruidtuin liep ik door Bruul terug naar de Grote Markt. Aan de winkelstraat staat een kerk die gewijd is aan Onze-Lieve-Vrouwe-van-Hanswijk

Onze-Lieve-Vrouwe-van-Hanswijkbasiliek

In tegenstelling tot andere kerken was dit gebouw op woensdag wel geopend. De sluitingstijd was 17:00 uur en hoewel het al over vijven was, kon ik toch naar binnen. Opvallende elementen in het interieur zijn een Lourdesgrot en een fraaie orgelkas.

Onze-Lieve-Vrouwe-van-Hanswijkbasiliek, Lourdesgrot
Onze-Lieve-Vrouwe-van-Hanswijkbasiliek, orgel

De wandeling voerde verder naar de Grote Markt, waar ik vanmiddag ook begonnen was. Ik maakte wat foto’s van de huizen en het stadhuis, dat maar deels zichtbaar was.

Stadhuis
Grote Markt
Grote Markt

Als afsluiting van deze stadswandeling liep ik over de IJzerenleen tot iets voorbij de Grootbrug en daarna weer terug naar de Grote Markt. Op de IJzerenleen was eveneens nogal wat bedrijvigheid in de voorbereidingen op Maanrock. De oude en herbouwde gevels aan weerszijden van de straat waren wel zichtbaar.

IJzerenleen
Verwarring over de windrichting op de Korenmarkt
IJzerenleen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.