Van Kapelle naar Hull – donderdag 26 april 2018

Kapelle – Europoort

Vandaag aan het eind van de middag vertrokken we in de richting van Europoort voor onze reis van Kapelle naar Hull. Op deze donderdag voor Koningsdag en de meivakantie was het behoorlijk druk op de weg, maar daarmee hadden we rekening gehouden en we hoefden ons niet bezorgd te maken dat we te laat zouden komen.

Rond 18:00 uur arriveerden we bij de terminal van P&O Ferries, waar we incheckten en meteen aan boord mochten. De Nederlandse douane wilde even onze paspoorten zien, maar controleerde verder niets. De heenreis zouden we maken met de Pride of Rotterdam, een van de grootste veerboten ter wereld.

Pride of Rotterdam (c) Wikipedia. Van Kapelle naar Hull
Pride of Rotterdam (c) foto: Wikipedia

Het autodek voor personenauto’s bevond zich hoog in het schip en was bereikbaar via een deur in de zijkant. We moesten een steile helling oprijden om de deur te bereiken en kregen een plaats aangewezen op het niet zo heel grote autodek.

Europoort, P&O Ferries - de helling waarover de personenauto’s het autodek oprijden. Van Kapelle naar Hull
Europoort, Pride of Rotterdam – de helling waarover de personenauto’s het autodek oprijden

We pakten de spullen die we vannacht nodig zouden hebben uit de auto en gingen op zoek naar onze hut. Toen we bovenaan de trap van het autodek kwamen, stonden we in een groot trappenhuis. We moesten twee trappen omhoog en toen een lange gang in die naar het voorschip leidde.

Ergens langs die gang lag onze hut, een kleine kamer met twee bedden aan weerszijden en meteen bij de deur een douche + toilet. Genoeg voor een overnachting. Alles zag er schoon, netjes en heel uit.

Nadat we onze spullen hadden uitgepakt, gingen we het schip verkennen. De Pride of Rotterdam bleek een enorm grote boot te zijn, met diverse dekken. Achterop het schip waren de dekken voorzien van winkeltjes en restaurants. Bij een coffee corner wachtten we onder het genot van een kop koffie op onze familieleden.

Die kwamen al gauw binnen, waarna we bijpraatten en even later helemaal boven op het schip een kijkje namen op het open dek. Daar zagen we dat er nog vrachtwagens aan boord werden gereden en een enkele personenauto. We bekeken wat winkeltjes en kochten toen vouchers voor het diner in het buffetrestaurant.

De Pride of Rotterdam wordt beladen met heel veel vrachtauto's. Van Kapelle naar Hull
De Pride of Rotterdam wordt beladen met heel veel vrachtauto’s

Europoort – Hull

Later op de avond aten we heerlijk in het restaurant, waar een keur van koude en warme gerechten verkrijgbaar was. De kwaliteit van het voedsel was, zeker in vergelijking met andere veerboten waarop ik wel eens naar Engeland gevaren was, uitstekend te noemen.

Tijdens de maaltijd vertrok het enorme schip uit de haven van Europoort om de overtocht naar Hull te maken. Eerst werd het schip langzaam gekeerd en daarna verlieten we langzaam de haven, die dichtbij de Noordzee ligt. We passeerde de schepen van de Stenaline, die de verbinding van Hoek van Holland met Harwich verzorgen. Al gauw daarna waren we de Nieuwe Waterweg uit en koersten naar het noordwesten voor de oversteek van de Noordzee. Het was toen al bijna donker.

Rond half 10 braken we op en zochten we onze hutten op. Na een wiebelige douche kropen we onder het dekbedje en probeerden te slapen. Het eerste deel van de oversteek was het schip een beetje onrustig. We hoorden trillingen door de boot gaan en we slingerden licht heen en weer. Buiten was het prachtig weer. De maan stond in een heldere lucht en verlichtte de zee. Ook konden we sterren, andere schepen en booreilanden zien.

Toen ik na een paar uur even wakker was, merkte ik dat de boot veel minder slingerde dan eerder in de nacht. Op Google Maps zag ik dat we inmiddels vlakbij de Engelse kust voeren en dus beschutting hadden tegen de westenwind. Het lukte daarna prima om nog wat te slapen tot het een uur of 6 Engelse tijd was. Toen was het al helemaal licht en voeren we net de Humber op.

terug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.