IJmuiden – Kapelle, woensdag 8-5-2024

Ontbijt in het restaurant van de Princess Seaways

We sliepen vannacht goed in de hut van de Princess Seaways. Er was maar heel weinig wind en daardoor vrijwel geen deining, al voelden we het schip af en toe wel bewegen. De airco op deze boot maakte heel wat minder lawaai en was ook minder hinderlijk dan die op de Pride of Hull. Voor vandaag stond een thuisreis IJmuiden – Kapelle op de planning, maar voordat we in IJmuiden waren, gingen we eerst ontbijten.

Gisteravond hadden we op een informatiebord gezien dat het op bepaalde tijden druk kan zijn voor het ontbijt. Aangezien je voor het ontbijt geen tijd hoeft te bespreken, kun je gaan wanneer je wilt. Maar het zou op sommige momenten zo druk kunnen zijn dat je wachtrijen krijgt en niet kunt zitten waar je wilt.

Vandaar dat we besloten vroeg te gaan ontbijten, zodat we eventuele drukte voor zouden zijn. Het bleek allemaal nogal mee te vallen en we konden in alle rust ontbijten, waarbij het buffet ruim voorzien was van allerlei heerlijke gerechten en goed aangevuld werd.

Aankomst IJmuiden

Na het ontbijt duurde het niet lang meer voordat IJmuiden duidelijk zichtbaar werd aan de horizon. De enorme rookwolken van de hoogovens waren niet te missen. Voor de kust was er veel scheepvaartverkeer te zien. Diverse bulkcarriers lagen voor anker en andere schepen voeren in en uit.

Ingang Vissershaven IJmuiden, waar DFDS een aanlegsteiger heeft
Ingang Vissershaven IJmuiden, waar DFDS een aanlegsteiger heeft

Nadat we tussen de pieren van IJmuiden gekomen waren, minderde het schip vaart om even later aan de manoeuvre te beginnen die ons aan de kade zou brengen. We moesten achteruit de Vissershaven insteken en daar aanleggen, zodat we het schip door de boeg zouden kunnen verlaten.

Vissersmonument op de kade van IJmuiden
Vissersmonument op de kade van IJmuiden

Het was duidelijk merkbaar dat de bemanning deze manoeuvre meerdere keren per week uitvoert, want binnen een halfuur waren we aangemeerd en mochten we naar de auto. Niet veel later reden de auto’s die voor ons stonden weg, waarna wij het schip af- en de kade opreden.

Van IJmuiden naar Kapelle

De douane wilde alleen onze paspoorten zien en stelde geen enkele vraag. Zowel in Newcastle als hier in IJmuiden vroeg niemand of we goederen vanuit Engeland naar Nederland wilden brengen. Na de passage van de douane reden we aan de rechterkant van de weg in de richting van de snelweg die ons terug naar huis zou voeren.

Nadat we de snelweg opgereden waren konden we vlot doorrijden. Al gauw kwam Schiphol in zicht, waar we allerlei vliegtuigbewegingen konden zien.

Schiphol
Schiphol

Nadat we Schiphol voorbij waren ging het verder in de richting van Den Haag en daarna over de A4 naar de Beneluxtunnel. Verderop hadden we wat vertraging door openstaande bruggen op het Hellegatsplein, maar dat kostte ons niet meer dan een minuut of 10.

Zo kwamen we rond 12:00 uur in Kapelle aan na een prachtige vakantie in Schotland.

Afgelegde afstand: 180 km

vorigeterug naar boven

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.