Van Kapelle naar Antwerpen
In de herfstvakantie reden we op 16 oktober van Kapelle naar Antwerpen om de stad te bekijken. Op deze oktoberdag was het zomers warm. Met prachtig weer liepen we door de stad en bekeken vooral de bekende bezienswaardigheden. Er is in Antwerpen natuurlijk veel meer te zien, maar daarvoor heb je dan wel meer tijd nodig dan de flinke halve dag die wij hadden.
Parkeren in de buurt van het centrum van Antwerpen bleek niet lastig te zijn. Op de Scheldekaaien zijn overal (betaald) parkeerplaatsen waar je tegen billijk tarief je auto achter kunt laten.
We parkeerden op een van de overdekte parkeerplaatsen langs de Schelde ter hoogte van de Suikerrui. Daarna liepen we eerst naar de Grote Markt.
Grote Markt
De Grote Markt wordt omringd door prachtige gildehuizen en het markante stadhuis. Een opvallend herkenningspunt op de Grote Markt is het standbeeld van Brabo in de Brabofontein, die (ook) vandaag geen water gaf.
Het standbeeld van Brabo staat voor het stadhuis, dat tijdens ons bezoek in de steigers stond. Men had de steigers bekleed met een kleurrijk doek waarop het stadhuis was afgebeeld. Het standbeeld van Brabo houdt verband met de legende van het Handwerpen, waar de naam van Antwerpen van afgeleid zou kunnen zijn.
Vervolgens bekeken we de gildehuizen. Deze zijn rijk versierd met vergulde beelden op de gevels. Het was een prachtig gezicht om deze in de najaarszon te zie schitteren.
Tegenover het historische deel van de Grote Markt zagen we gebouwen die kennelijk ook lang geleden werden gebouwd, maar die nu in gebruik waren bij de hedendaagse horeca van Antwerpen, waardoor de gevels van de begane grond aan het zicht onttrokken werden door de terrassen.
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Van de Grote Markt liepen we in een paar stappen naar de Handschoenmarkt, waar de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal staat. Vanaf de Handschoenmarkt is het bijna niet mogelijk om een behoorlijke foto van de torens te maken, omdat de hoogste zo hoog boven je uittorent. De hoge toren werd in het verleden op kosten van het stadsbestuur gebouwd, terwijl de lage door de parochie werd betaald. De bouw ervan bleef achter bij de noordertoren en werd helemaal gestopt toen er (nooit uitgevoerde) plannen werden gemaakt om de kathedraal fors te vergroten.
Hierna gingen we de kathedraal binnen en keken rond in de enorme ruimte, waarin de beide orgels en een tentoonstelling van Vlaamse schilderkunst vooral de aandacht trokken.
Vlaaikensgang
Nadat we de kathedraal bekeken hadden gingen we op zoek naar de Vlaaikensgang, een smalle gang die twee straten met elkaar verbindt en terecht zeer beroemd is. We kwamen langs een kenmerkende frituur en vonden daar vlakbij de ingang van de Vlaaikensgang, een houten poort in de Hoogstraat. We liepen door de schilderachtige gang naar de Pelgrimsstraat, waar de andere ingang te vinden is.
Diverse markten en de Meir
Nadat we de Pelgrimsstraat uitgelopen waren, kwamen we op de Oude Koornmarkt, vanwaar het niet ver was naar de Groenplaats, een fraai open plein met een standbeeld van Rubens, vanwaar we de kathedraal in volle glorie konden zien staan.
Nadat we op een van de terrassen aan de Groenplaats een lunch hadden gegeten, liepen we vandaar naar de Vrijdagmarkt, waar het museum Plantin-Moretus gevestigd is. Omdat het zo’n fraaie dag was, gingen we het museum niet in, maar keken even rond op het plein, waar ook een standbeeld van St. Catharina staat, die als beschermheilige van de oudekleerkopers geldt.
Van de Vrijdagmarkt liepen we via de Schoenmarkt naar de Meir, de bekendste winkelstraat van Antwerpen. Naast grote winkels van de bekende ketens zagen we daar onder andere ook de Stadsfeestzaal, waar nu winkels gevestigd zijn.
Diamant en Stadspark
Nadat we de Frankrijklei overgestoken waren zochten we de Diamantwijk op die tussen de spoorlijn en de Frankrijklei te vinden is. We zagen heel veel juwelierszaken waar allerlei diamanten in diverse groottes en prijsklassen te koop waren. Door de straatjes liepen Joodse diamanthandelaren, maar ook veel Indiërs die de diamanthandel meer in meer in handen schijnen te krijgen.
Ondanks de vele camera’s en de fysieke bewakers voelde het een beetje unheimisch aan in deze wijk. Nadat we de buurt globaal verkend hadden liepen we door het Stadspark terug naar het centrum van de stad. In het park was er alle gelegenheid om even lekker te zitten en van de omgeving te genieten.
Rubenshuis en Sint-Carolus Borromeuskerk
Van het Stadspark was het niet ver lopen naar het Rubenshuis aan de Wapper, waar diverse terrassen ingericht waren om de voorbijgangers van een natje en een droogje te voorzien. Ook het Rubenshuis is een museum, maar ook hier kozen we ervoor om buiten te blijven en nog wat verder door de stad te wandelen.
We liepen vervolgens terug in de richting van de Schelde en kwamen door de Kammenstraat waaraan veel winkels van gerenommeerde dure merken te vinden waren. Over de Eiermarkt, met het beeldje van Teun de Eierboer, liepen we naar de Sint-Carolus Borromeuskerk aan het Hendrik Conscienceplein.
Terug naar de Schelde
Nadat we de Sint-Carolus Borromeuskerk hadden bekeken liepen we op gemak terug in de richting van de Grote Markt. We gingen een van de vele chocoladewinkeltjes binnen om chocola te kopen en zochten daarna een restaurantje op waar we zouden kunnen eten.
Op het terras van Restaurant De Bomma aan de Suikerrui aten we een heerlijk maal, terwijl de zon langzaam maar zeker lager aan de hemel kwam te staan en de gevels in een prachtige toverachtige gloed zette.
Toen we terugliepen naar onze auto en vanaf het Steenplein achterom keken stond de kathedraal te prijken in het avondlicht.
Prachtige dag gehad!