Antwerpen – oktober 2018

Van Kapelle naar Antwerpen

In de herfstvakantie reden we op 16 oktober van Kapelle naar Antwerpen om de stad te bekijken. Op deze oktoberdag was het zomers warm. Met prachtig weer liepen we door de stad en bekeken vooral de bekende bezienswaardigheden. Er is in Antwerpen natuurlijk veel meer te zien, maar daarvoor heb je dan wel meer tijd nodig dan de flinke halve dag die wij hadden.

Parkeren in de buurt van het centrum van Antwerpen bleek niet lastig te zijn. Op de Scheldekaaien zijn overal (betaald) parkeerplaatsen waar je tegen billijk tarief je auto achter kunt laten.

We parkeerden op een van de overdekte parkeerplaatsen langs de Schelde ter hoogte van de Suikerrui. Daarna liepen we eerst naar de Grote Markt.

IMG_0300 Antwerpen kathedraal
Antwerpen, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, noordertoren

Grote Markt

De Grote Markt wordt omringd door prachtige gildehuizen en het markante stadhuis. Een opvallend herkenningspunt op de Grote Markt is het standbeeld van Brabo in de Brabofontein, die (ook) vandaag geen water gaf.

IMG_0290  Antwerpen Grote Markt standbeeld van Brabo
Antwerpen, Grote Markt, standbeeld van Brabo

Het standbeeld van Brabo staat voor het stadhuis, dat tijdens ons bezoek in de steigers stond. Men had de steigers bekleed met een kleurrijk doek waarop het stadhuis was afgebeeld. Het standbeeld van Brabo houdt verband met de legende van het Handwerpen, waar de naam van Antwerpen van afgeleid zou kunnen zijn.

IMG_0282 Antwerpen Grote Markt
Antwerpen, Grote Markt, gildehuizen

Vervolgens bekeken we de gildehuizen. Deze zijn rijk versierd met vergulde beelden op de gevels. Het was een prachtig gezicht om deze in de najaarszon te zie schitteren.

IMG_0292  Antwerpen Grote Markt
Antwerpen, Grote Markt, Pand van Spanje met Sint Joris en de draak
IMG_0294  Antwerpen Grote Markt
Grote Markt, gildehuis met vos

Tegenover het historische deel van de Grote Markt zagen we gebouwen die kennelijk ook lang geleden werden gebouwd, maar die nu in gebruik waren bij de hedendaagse horeca van Antwerpen, waardoor de gevels van de begane grond aan het zicht onttrokken werden door de terrassen.

IMG_0288 Antwerpen Grote Markt
Grote Markt, horeca

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Van de Grote Markt liepen we in een paar stappen naar de Handschoenmarkt, waar de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal staat. Vanaf de Handschoenmarkt is het bijna niet mogelijk om een behoorlijke foto van de torens te maken, omdat de hoogste zo hoog boven je uittorent. De hoge toren werd in het verleden op kosten van het stadsbestuur gebouwd, terwijl de lage door de parochie werd betaald. De bouw ervan bleef achter bij de noordertoren en werd helemaal gestopt toen er (nooit uitgevoerde) plannen werden gemaakt om de kathedraal fors te vergroten.

IMG_0305 Antwerpen kathedraal
Antwerpen, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal aan de Handschoenmarkt

Hierna gingen we de kathedraal binnen en keken rond in de enorme ruimte, waarin de beide orgels en een tentoonstelling van Vlaamse schilderkunst vooral de aandacht trokken.

IMG_0307 Antwerpen kathedraal
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, westportaal
IMG_0309  Antwerpen kathedraal Schyven Orgel
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Antwerpen, hoofdorgel van Schyven
IMG_0314  Antwerpen kathedraal Metzler Orgel
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, koororgel van Metzler
IMG_0312  Antwerpen kathedraal
Antwerpen, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, een van de tentoongestelde Vlaamse meesters
IMG_0320  Antwerpen kathedraal
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Antwerpen, blik naar het westen

Vlaaikensgang

Nadat we de kathedraal bekeken hadden gingen we op zoek naar de Vlaaikensgang, een smalle gang die twee straten met elkaar verbindt en terecht zeer beroemd is. We kwamen langs een kenmerkende frituur en vonden daar vlakbij de ingang van de Vlaaikensgang, een houten poort in de Hoogstraat. We liepen door de schilderachtige gang naar de Pelgrimsstraat, waar de andere ingang te vinden is.

IMG_0336 Antwerpen Frituur n1
Antwerpen, Frituur no. 1 aan de Hoogstraat
IMG_0338 Antwerpen Hoogstraat ingang Vlaaikensgang
Ingang van de Vlaaikensgang aan de Hoogstraat in Antwerpen
IMG_0343 Antwerpen Vlaaikensgang
Antwerpen, Vlaaikensgang
IMG_0346 Antwerpen Vlaaikensgang
Vlaaikensgang
IMG_0350  Antwerpen Vlaaikensgang
Vlaaikensgang
IMG_0365  Antwerpen Vlaaikensgang
Antwerpen, Vlaaikensgang, ingang aan de Pelgrimsstraat

Diverse markten en de Meir

Nadat we de Pelgrimsstraat uitgelopen waren, kwamen we op de Oude Koornmarkt, vanwaar het niet ver was naar de Groenplaats, een fraai open plein met een standbeeld van Rubens, vanwaar we de kathedraal in volle glorie konden zien staan.

IMG_0353 Antwerpen Oude Koornmarkt
Antwerpen, Oude Koornmarkt
IMG_0370 Antwerpen Groenplaats
Groenplaats Antwerpen, met het standbeeld van Peter Paul Rubens en de kathedraal op de achtergrond

Nadat we op een van de terrassen aan de Groenplaats een lunch hadden gegeten, liepen we vandaar naar de Vrijdagmarkt, waar het museum Plantin-Moretus gevestigd is. Omdat het zo’n fraaie dag was, gingen we het museum niet in, maar keken even rond op het plein, waar ook een standbeeld van St. Catharina staat, die als beschermheilige van de oudekleerkopers geldt.

IMG_0374 Antwerpen Vrijdagmarktstraatje
Antwerpen, Vrijdagmarktstraatje
IMG_0379 Antwerpen Vrijdagmarkt
Vrijdagmarkt met het standbeeld van St. Catharina en museum Plantin Moretus

Van de Vrijdagmarkt liepen we via de Schoenmarkt naar de Meir, de bekendste winkelstraat van Antwerpen. Naast grote winkels van de bekende ketens zagen we daar onder andere ook de Stadsfeestzaal, waar nu winkels gevestigd zijn.

IMG_0388 Antwerpen Meir
Antwerpen, Stadsfeestzaal aan de Meir

Diamant en Stadspark

Nadat we de Frankrijklei overgestoken waren zochten we de Diamantwijk op die tussen de spoorlijn en de Frankrijklei te vinden is. We zagen heel veel juwelierszaken waar allerlei diamanten in diverse groottes en prijsklassen te koop waren. Door de straatjes liepen Joodse diamanthandelaren, maar ook veel Indiërs die de diamanthandel meer in meer in handen schijnen te krijgen.

IMG_0392 Antwerpen Diamant
Antwerpen, Beurs voor Diamanthandel

Ondanks de vele camera’s en de fysieke bewakers voelde het een beetje unheimisch aan in deze wijk. Nadat we de buurt globaal verkend hadden liepen we door het Stadspark terug naar het centrum van de stad. In het park was er alle gelegenheid om even lekker te zitten en van de omgeving te genieten.

IMG_0395 Antwerpen Stadspark
Antwerpen, Stadspark, Monument Jan de Beers

Rubenshuis en Sint-Carolus Borromeuskerk

Van het Stadspark was het niet ver lopen naar het Rubenshuis aan de Wapper, waar diverse terrassen ingericht waren om de voorbijgangers van een natje en een droogje te voorzien. Ook het Rubenshuis is een museum, maar ook hier kozen we ervoor om buiten te blijven en nog wat verder door de stad te wandelen.

IMG_0400 Antwerpen Rubenshuis
Antwerpen, Rubenshuis

We liepen vervolgens terug in de richting van de Schelde en kwamen door de Kammenstraat waaraan veel winkels van gerenommeerde dure merken te vinden waren. Over de Eiermarkt, met het beeldje van Teun de Eierboer, liepen we naar de Sint-Carolus Borromeuskerk aan het Hendrik Conscienceplein.

IMG_0403 Antwerpen Eiermarkt
Antwerpen, Eiermarkt, beeld van Teun de Eierboer
IMG_0406 Antwerpen Sint-Carolus Borromeuskerk
Sint-Carolus Borromeuskerk, Antwerpen
IMG_0408 Antwerpen Sint-Carolus Borromeuskerk
Antwerpen, Sint Carolus-Borromeuskerk, altaar

Terug naar de Schelde

Nadat we de Sint-Carolus Borromeuskerk hadden bekeken liepen we op gemak terug in de richting van de Grote Markt. We gingen een van de vele chocoladewinkeltjes binnen om chocola te kopen en zochten daarna een restaurantje op waar we zouden kunnen eten.

Op het terras van Restaurant De Bomma aan de Suikerrui aten we een heerlijk maal, terwijl de zon langzaam maar zeker lager aan de hemel kwam te staan en de gevels in een prachtige toverachtige gloed zette.

Toen we terugliepen naar onze auto en vanaf het Steenplein achterom keken stond de kathedraal te prijken in het avondlicht.

IMG_0429 Antwerpen kathedraal
Antwerpen, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in het avondlicht

Prachtige dag gehad!

terug naar boven

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.