Van Berlijn naar Cottbus – zaterdag 31 juli 2010

Van Drei Linden naar East Side Gallery

Vanmorgen genoot ik voor de laatste keer van het goede ontbijtbuffet in Motel One. Net als de vorige dagen was er een ruime keus uit broodjes, beleg en dranken. En ook vandaag ontbraken de gekookte eieren niet. Ik pakte de laatste spullen in en verliet het motel. Uitchecken hoefde hier niet. Ik had de rekening al betaald en de deuren worden bediend door cijfersloten zodat ik ook geen sleutel of keycard hoefde in te leveren. Ik wilde vandaag van Berlijn naar Cottbus rijden.

Voordat ik echt op weg ging reed ik eerst langs Checkpoint Bravo de stad in en volgde de ring ten zuiden van Berlijn, waarbij ik o.a. langs het vliegveld Tempelhof kwam, in de richting van East-side-gallery. Op de oostelijke Spree oever staat nog een stuk muur met een lengte van meer dan een kilometer overeind waarop na de val van de muur graffiti voorstellingen zijn aangebracht.

Berlijn, East side gallery. Van Berlijn naar Cottbus
Berlijn, East side gallery
Berlijn, East side gallery
Berlijn, East side gallery

Naar Fürstenwalde en Beeskow

Ik bekeek dit deel van de muur en liep heen en weer langs de schilderingen. Daarna reed ik verder naar het zuiden, in de richting van Cottbus, waar ik een hotel had geboekt voor het weekend. Het was prachtig weer en warmer dan de afgelopen dagen. Ik reed door afwisselend bosachtig en meer open gebied, maar steeds in de buurt van de Spree, die veel recreatiemogelijkheden biedt, naar Fürstenwalde, waar ik wat rondliep, de Dom bekeek en een lunch kocht.

Fürstenwalde, Dom. Van Berlijn naar Cottbus
Fürstenwalde, Dom

Daarna reed ik verder naar Beeskow, waar ik ook even stopte om het aardige stadscentrum en de kerk, die nog volop gerestaureerd wordt, te bekijken. In dit deel van Duitsland vind je overal monumenten die opgeknapt worden, na jaren van verwaarlozing.

Beeskow, Marktplein met Sankt Marienkirche
Beeskow, Marktplein met Sankt Marienkirche

Van Beeskow naar Lübben

Van Beeskow reed ik naar Lübben, steeds in de buurt van de Spree, die hier door een Hollandsachtig landschap stroomt en af en toe zeer breed is en zelfs meren en meertjes vormt, waarop volop gerecreëerd wordt. Er worden in deze streken veel kano’s verhuurd.

In Lübben staat de Paul Gerhardtkirche. Ervoor staat een standbeeld van deze dichter van veel kerkliederen. Op zaterdag is de kerk gesloten voor bezoek. Ik kon dus niet binnen kijken. Ik nam een ijskoffie op een terras en reed toen verder in de richting van Cottbus.

Lübben, standbeeld Paul Gerhardt voor Paul Gerhardtkirche. Van Berlijn naar Cottbus
Lübben, standbeeld Paul Gerhardt voor Paul Gerhardtkirche

Bismarcktürm

Daarbij passeerde ik de Bismarckturm, een uitkijktoren in het Spreewald. Tegen een bescheiden vergoeding ging ik naar binnen en klom de trappen op. Het uitzicht boven was zeer ruim, maar ik zag voornamelijk bomen.

Spreewald, Bismarckturm
Spreewald, Bismarckturm

Dagbouw Cottbus

Ik reed verder naar Cottbus, maar ging niet meteen naar mijn hotel. Ik reed een eindje voorbij de stad om de uitkijktoren bij de bruinkoolmijn te bezoeken. De toren bleek niet langer op de plaats te staan die Google Earth aangaf, maar er stonden wel bordjes die me verwezen naar een andere, nieuwe toren. Het uitzicht over dit gebied was fraai maar van de dagbouw was weinig te zien. De plek waar kool gewonnen wordt ligt verder naar het westen. Het is de bedoeling dat de winning van bruinkool hier afgebouwd wordt, waarna het gebied onder water zal worden gezet voor recreatiedoeleinden.

Cottbus, Dagbouw
Cottbus, Dagbouw

Ik reed terug naar het centrum van Cottbus en zocht Hotel Lindner op, waar ik incheckte en een korting van 80% kreeg (10% voor elke 100 kilometer die ik van huis verwijderd was) Ik betrok een fraaie kamer op de tiende verdieping, at voortreffelijk in het restaurant en ging niet te laat slapen.

Cottbus, Lindner Congreshotel. Van Berlijn naar Cottbus
Cottbus, Lindner Congreshotel

Fraaie dag!

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.