Auto ophalen en inleveren

Locatie kantoor autoverhuurder
De locatie van het kantoor of de balie van de autoverhuurder is iets dat je het beste van te voren even kunt uitzoeken, door op de website van de verhuurder de betreffende info op te zoeken. Op veel kleinere luchthavens bevindt zich een kantoortje in het luchthavengebouw.
Op grotere luchthavens zitten de autoverhuurders een eindje van de terminals af en rijden er pendelbussen. Je stapt in de pendelbus van jouw verhuurder en je wordt keurig voor het kantoortje afgezet.

Upgrades?
Vaak zal men op je plaats van bestemming proberen tegen bijbetaling een hogere categorie auto te leveren. Aan de rechtstreekse reservering vanuit Europa verdient de baliemedewerker weinig of niets. Aan extra’s, upgrades en aanvullende verzekeringen houdt hij een leuke premie over.
Bedenk van te voren hoe je met dergelijke aanbiedingen zult omgaan en vraag in voorkomende gevallen of het bij te betalen bedrag niet lager kan.
Het komt voor dat men een hogere categorie aanbiedt, omdat men van jouw geboekte categorie onvoldoende auto’s in voorraad heeft. In dat geval kun je soms tegen een aantrekkelijke meerprijs een iets grotere auto meekrijgen.

De argumenten om je een grotere auto aan te smeren zijn velerlei. Hieronder een bloemlezing van overwegingen die ik heb gehoord:

  • Je zult er 24 dagen in rond moeten rijden;
  • Deze auto heeft geen elektrische ramen;
  • De door jou geboekte auto heeft weinig vermogen, speciaal in de heuvels;
  • Het is echt een heel klein autootje;
  • De bagageruimte van deze auto is te klein voor wat de meeste toeristen bij zich hebben;
  • In Europa begrijpen ze niet wat autorijden in Amerika voorstelt;
  • Etc.

Als je voet bij stuk houdt, krijg je gewoon de door jou gewenste auto.

Aangeboden extra verzekeringen op de plaats van bestemming
Ga op de plaats van je bestemming niet in op allerlei aanvullende verzekeringen, die vaak ook nog aangeboden worden. Reserveren vanuit Europa houdt in dat je voldoende verzekerd bent.
Pas ook op voor het Gold-pakket van Alamo. Dat wordt apart aangeboden. Eerst vraagt men of je aanvullende verzekeringen wil en daarna of je het Gold-pakket wenst. Ze vertellen er niet bij, dat dat ook verzekeringen zijn die je eigenlijk missen kunt.

Aangeboden technische extra’s
Er wordt ook altijd nog een riedeltje afgedraaid of je een navigatiesysteem wilt, of een kinderzitje, of andere extra’s. Als je die nodig hebt, kun je ze beter vanuit Nederland boeken.

Ophalen en controleren
Nadat alle administratieve handelingen bij het kantoor van de verhuurmaatschappij zijn voltooid, krijg je het nummer van de parkeerplaats waar je auto staat. Sommige maatschappijen laten jou de keus welke auto je van die betreffende plaats meeneemt, andere geven een sleutel mee, die maar op één auto past. Het komt ook voor dat men tegen je zegt welk merk auto in welke kleur er buiten wordt voorgereden.

Als je zelf een auto mag uitkiezen kun je afgaan op de kleur (wit is wat koeler dan zwart onder de brandende zon) of de grootte van de kofferbak. Auto’s die in dezelfde klasse zijn ingedeeld verschillen soms behoorlijk van elkaar als het gaat om beenruimte of kofferruimte.

Bekijk de auto zorgvuldig op eventuele schades en meld die voordat je vertrekt. Het kan gebeuren dat een autoverhuurder eerdere schade op jouw verzekering probeert af te wentelen.
In alle gevallen ben je goed verzekerd voor vrijwel alle schade tijdens de periode waarin jij de auto gebruikt, het is mij wel eens overkomen dat ik tijdens mijn huurperiode een deukje in een portier opliep, waarover ik nooit iets meer heb gehoord.
Anderen vertellen echter verhalen over maatschappijen die ook dat soort schade proberen te verhalen op de (Europese) huurder, ongeacht de verzekering die bij de huur inbegrepen was.

Bij het verlaten van de garage of het terrein van de autoverhuurder moet je nog een keer je contract en soms ook je rijbewijs laten zien voor een laatste controle of de auto die je gekozen hebt wel overeen komt met dat waarvoor je hebt betaald.

Inleveren aan het eind van de huurperiode
Zo ingewikkeld en omslachtig het meekrijgen van het huurauto verloopt, zo simpel en snel verloopt het inleveren. Vaak wordt de plaats waar je de auto moet inleveren bij vliegvelden al aangegeven op borden langs de (snel)weg. Volg het bordje “Rental Car Return” en kies daarna de maatschappij die jou de auto verhuurde. Je wordt dan opgewacht door medewerkers die je wijzen waar de auto moet staan en meteen aan het werk gaan om het inleveren af te ronden. Terwijl je je spullen uit de auto haalt hebben zij vaak al de kilometerstand en de benzinemeter gecheckt, waarna ze een bonnetje uitdraaien en je vrij bent om te gaan en staan waar je wilt. Als het vliegveld meerdere terminals heeft zijn de medewerkers ook altijd behulpzaam om je naar de juiste terminal te verwijzen.

 

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.