Van Haugesund naar Bergen – Donderdag 31 juli 2014

Haugesund

Het stromende water naast mijn kamer maakte een zo regelmatig geluid, dat het niet hinderlijk was tijdens de nacht. Ik sliep er prima bij. Ik stond om 8.30 uur op en ging naar beneden ontbijten voordat ik aan de etappe van Haugesund naar Bergen begon. Ook in dit hotel was het ontbijt goed, al haalde het de kwaliteit van Utsikten niet.

Haugesund, kerk
Haugesund, kerk
Haugesund, stadhuis. Van Haugesund naar Bergen
Haugesund, stadhuis

Haugesund – Bergen

Om even over 9.00 liep ik langs de kerk naar de auto en reed ik weg. Ik ging even langs het fraaie stadhuis van Haugesund om daar een foto van te maken. Daarna reed ik verder naar het noorden, eerst over route 47 die op plaatsen nat was van de regen. Daarna weer over de E39, die ook vandaag werd gekenmerkt door tunnels een een overtocht met een pont. Dit tochtje duurde ruim 40 minuten en voerde langs enkele viskwekerijen.

Noorse kust ter hoogte van Gjøvåg, gezien vanaf de pont in de E39
Noorse kust ter hoogte van Gjøvåg, gezien vanaf de pont in de E39

Aan de andere kant liep de weg verder door gebied dat dichter bevolkt was dan ik eerder had gezien. Ik naderde Bergen en dat was te zien aan de toenemende bebouwing en verkeersdrukte. Tegen de middag kwam ik in het centrum van de stad.

Bergen

Domkirken

Ik reed een parkeergarage binnen en ging toen op zoek naar de Domkirken, want daar zou Hans Fagius vanaf 12.00 uur een orgelconcert geven. Na enig gezoek vond ik de kerk en stapte om 10 voor half een binnen. Op tijd om een stukje van het laatste werk te horen. Ook deze ruimte was niet bijzonder groot, maar er stond wel een enorm instrument in dat dan ook nogal hard en een beetje agressief klonk.

Bergen, Domkirken, orgel
Bergen, Domkirken, orgel
Vismarkt

Na het stukje concert liep ik terug naar de haven en lunchte bij McDonald’s. Ik ontdekte dat ook daar de prijzen gigantisch hoog waren in vergelijking met die in Nederland. Daarna liep ik naar de kade langs de vismarkt. Er stonden een kleine twintig kramen waar allerlei soorten vis werd verkocht, tot walvis aan toe.

Bergen, vismarkt. Van Haugesund naar Bergen
Bergen, vismarkt

Ik ging daarna naar de terminal van de veerdiensten om te vragen of ze een kaartje verkochten voor de tocht die ik morgen wilde maken. Het bleek dat deze combikaartjes bij het toeristenkantoor werden verkocht. Dat was gevestigd in het gebouw naast de terminal. Ik liep er heen en deed mijn bestelling. Makkelijk dat alle Noren die ik tot nu toe heb ontmoet goed Engels spraken en verstonden. Het Noors kent heel wat bekende woorden en klanken, maar de taal is toch zo vreemd dat ik van conversaties in het Noors weinig tot niets begrepen heb.

Bergen, haven met Floy heuvel
Bergen, haven met Floyheuvel
Floybanen en Bryggen

Nadat ik het ticket had gekocht liep ik terug over de vismarkt naar het dalstation van de Floybanen, een kabeltreintje dat naar de top van de Floyheuvel rijdt. Er was veel belangstelling voor een ritje omhoog, maar het baantje reed af en aan en niet veel later stond ik dan op de top van deze heuvel vanwaar ik inderdaad een schitterend uitzicht over Bergen had. De toeristische informatie beloofde hier beslist niet teveel. Ik keek op gemak rond, maakte wat foto’s en liet me na een tijdje weer naar beneden rijden.

Bergen vanaf Floyheuvel
Bergen vanaf Floyheuvel

Daar sloeg ik rechtsaf om de oude wijk Bryggen te bekijken. Dit wijkje, dat nu vooral bevolkt wordt door winkeltjes van artiesten en kunstenaars is vanaf de kade een of twee straten omhoog gebouwd. Het bestaat uit allemaal houten gebouwen, met houten ‘straten’  Het zag er allemaal behoorlijk authentiek uit, maar toch schijnen de huizen en gebouwen diverse keren totaal verwoest te zijn door brand en daarna op dezelfde manier weer opgebouwd.

Bergen, Bryggen
Bergen, Bryggen
Johanniskirche

Daarna liep ik in de richting van de Johanniskirke, waar het Europees festival voor jongerenkoren geopend zou worden. Op weg erheen zag ik de jongeren al staan op een groot plein. De kerk bleek nog dicht te zijn, want de zangers mochten eerst naar binnen. Begeleid door een harmonie-orkest kwamen ze de heuvel oplopen en gingen naar binnen. Het publiek moest buiten blijven staan, omdat de muziek zou beginnen met een inleiding op het nieuwe Eijsbouts carillon. In de miezerige regen wachtte ik tot het vijf uur werd en de beiaardier begon te spelen.

Na enige tijd werden we naar binnen gewenkt en konden we staand kennisnemen van de première van een compositie van Kurt Vaage. Het was een moderne compositie, met grote inbreng door de zangers die de hele kerk vulden. Sommige passages deden improvisatorisch aan. Ik ben niet tot het eind gebleven, daarvoor vond ik het niet interessant genoeg.

Scandic Ornen

Ik liep terug naar de parkeergarage en reed daarna door de stromende regen naar Scandic Ornen, het hotel waar ik geboekt had. Ik parkeerde in de garage tegenover het hotel en checkte in in dit fraaie pas nieuwe gebouw. Men gaf mij een kamer op de achtste verdieping waar ik me eerst installeerde.

Daarna ging ik eten in het restaurant op de 13e verdieping, waar ik een mooi uitzicht over Bergen had, als de omgeving niet verduisterd werd door regen. De stad maakte zijn faam wel waar. Het was vandaag diverse keren droog, ik heb ook zon gezien, maar de regen ontbrak zeker niet.

Mooie dag en een mooie stad. Afgelegde afstand 124 km.

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.