Van Freyburg naar Goslar – woensdag 4 augustus 2010

Van Freyburg naar Stolberg

Voor vandaag had ik een route door de Harz uitgestippeld die me van Freyburg naar Goslar zou brengen. Na het goede ontbijt in het hotel pakte ik in, rekende af en vertrok in noordelijke richting langs de rivier. Via plaatsen als Querfurt en Sangerhausen bereikte ik het begin van de Harz Hochstrasse in Mansfeld. De Harz is een middelgebergte dat tamelijk dichtbegroeid is met bossen. Ik volgde de Hochstrasse een heel eind tot ik linksaf sloeg in de richting van Stolberg, waar ik rond de middag aankwam.

Wijnberg in Freyburg (Unstrut). Van Freyburg naar Goslar
Wijnberg in Freyburg (Unstrut)

Stolberg ligt prachtig in een dal in de Harz en is een fraai stadje met veel vakwerkhuizen en andere authentieke gebouwen. Deze plaats ligt in het gebied van de voormalige DDR, wat mogelijk de reden is dat hier nog niet op grote schaal gemoderniseerd is. Zo te zien leeft Stolberg van het toerisme. Ik nam eerst een lunch bij een restaurant in het midden van het stadje en maakte daarna een wandeling.

Stolber
Stolberg
Zicht op het slot in Stolberg. Van Freyburg naar Goslar
Zicht op het slot in Stolberg

Slot Stolberg

Ik liep omhoog naar de kerk, die op sommige plaatsen wel wat onderhoud kan gebruiken en ging naar binnen om het interieur te bekijken. Het orgel dat onlangs gerestaureerd is stond er prachtig bij. Verder zag de kerk er sober maar netjes uit.

Stolberg, gezien vanaf de trappen naar het slot
Stolberg, gezien vanaf de trappen naar het slot

Vanaf de kerk kun je nog verder omhoog naar het slot waar Juliana van Stolberg geboren en opgegroeid is. Ook dit gebouw heeft dringend behoefte aan groot onderhoud, waaraan op het moment van mijn bezoek flink werd gewerkt. Een deel van het slot is al gerestaureerd en wordt opengesteld voor bezoek. Dit gedeelte is prachtig opgeknapt en biedt een indruk van hoe het er vroeger heeft uitgezien. Aan de andere delen van het gebouw en de tuin werd nog volop gewerkt.

Slot Stolberg
Slot Stolberg

Ik liep langs het beeldje van een jonge Juliana van Stolberg terug naar beneden, zocht mijn auto op en reed verder door de Harz.

Juliana van Stolberg
Juliana van Stolberg

Van Stolberg naar Goslar

Ik had van tevoren een route gepland, maar door wegwerkzaamheden kon ik die niet geheel volgen. Af en toe regende het een beetje en soms zelfs korte tijd hard. Ergens onderweg verliet ik de voormalige DDR en reed het westen binnen.

Plaats waar vroeger de grens tussen de BRD en de DDR lag. Van Freyburg naar Goslar
Plaats waar vroeger de grens tussen de BRD en de DDR lag

Ik reed langs de Oker Stausee, waar ik even uitstapte en een korte wandeling maakte. Daarna reed ik verder naar Goslar, een fraaie stad in de Harz, waar ik in het historische hotel Kaiserworth een kamer had besproken. Dit is een deftig en stijlvol hotel, waar je toch met de bekende Duitse vriendelijkheid wordt ontvangen.

Goslar, Hotel Kaiserworth
Goslar, Hotel Kaiserworth
Marktplein Goslar. Rechts Kaiserringhaus met klokkenspel en bewegende figuren
Marktplein Goslar. Rechts Kaiserringhaus met klokkenspel en bewegende figuren
Goslar, Marktkirche
Goslar, Marktkirche

Ik at een prima maaltijd op het terras, liep nog een rondje deze historische stad en ging toen slapen.

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.