Van Worcester naar Leicester – 6 mei 2010

Van Worcester naar Bewdley en Kidderminster

Toen ik vanmorgen wakker werd regende het een beetje, precies zoals het weerbericht had voorspeld. Hopelijk zou ik niet al te veel last van regen hebben tijdens de etappe van Worcester naar Leicester. Ik ontbeet eerst in de eetkamer van Gables waar ik op dat moment de enige gast was. Er waren meer mensen die hier overnacht hadden, maar ik heb hen niet gezien.

Na het ontbijt vertrok ik door Worcester naar het noorden over de A449, A4133 en B4196 naar Stourport on Severn en vervolgens naar Bewdley dat ook aan de Severn ligt. Onderweg regende het af en toe licht en bleef het bewolkt en grijs. In Bewdley maakte ik een korte wandeling, gedeeltelijk onder de paraplu. Dit plaatsje ligt schilderachtig aan de rivier.

Bewdley aan de Severn. Van Worcester naar Leicester
Bewdley aan de Severn

Van Bewdley reed ik naar Kidderminster, dat daar niet ver vandaan ligt en veel groter is. Ik parkeerde vlakbij de kerk en bekeek de bijzondere sluis vlak naast de kerk. Een smal kanaal stroomt in een aquaduct over de River Stour en daalt via een sluis een heel eind af om onder een verkeersweg verder te stromen. Daarna bekeek ik de kerk. De bekende Richard Baxter is in deze kerk predikant geweest.

Kidderminster, St. Mary and All Saints Church, met Kidderminster Lock
Kidderminster, St. Mary and All Saints Church, met Kidderminster Lock

Kenilworth

Van Kidderminster reed ik naar Bromsgrove en vandaar via de snelweg M40 en later via kleinere wegen naar Kenilworth, waar een enorme kasteelruïne de aandacht trekt. Ik kocht een toegangskaartje in het gebouwtje van de National Heritage en liep het terrein op. Daar staan verschillende ruïnes en enkele gebouwen die nog min of meer intact zijn. In druilerig weer met af en toe lichte motregen liep ik over het terrein en bekeek de gebouwen en wat daarvan over was. Naast de ruïnes is een tuin aangelegd die ook zo in de tijd van Elizabeth I had kunnen bestaan.

Kenilworth Castle met Elizabethian Gardens. Van Worcester naar Leicester
Kenilworth Castle met Elizabethian Gardens
Kenilworth Castle
Kenilworth Castle
Kenilworth, Castle Road
Kenilworth, Castle Road

Het is verbazend om te zien hoe een eens indrukwekkend en groot kasteel vervallen is tot een verzameling afgetakelde muurresten. Typisch Engels om dit niet te slopen, maar deze puinhopen te laten staan en te onderhouden.

Coventry

Ik reed in noordelijke richting verder naar Coventry dat niet ver van Kenilworth ligt. Coventry is een grote stad met meer dan 300.000 inwoners die in november 1940 zwaar werd gebombardeerd door de Duitse Luftwaffe. Veel gebouwen in het centrum, waaronder de kathedraal gingen daarbij verloren. Het stadshart van Coventry is net als dat van Rotterdam in 20e eeuwse stijl herbouwd. De ruïnes van de kathedraal heeft men als monument laten staan.

Coventry, ruïne van de oude kathedraal met de aangebouwde nieuwe kathedraal
Coventry, ruïne van de oude kathedraal met de aangebouwde nieuwe kathedraal

Tegen deze resten heeft men een enorme nieuwe kathedraal in moderne stijl gebouwd. Nadat ik een parkeerplaats had gevonden en met enige moeite een kaartje uit het apparaat (dat hier uiteraard naast het rechterportier van je auto verschijnt) had getrokken liep ik naar de kathedraal en ging naar binnen. Het gebouw is een consequent doorgevoerde gedurfde stijl ontworpen en uitgevoerd. Alle aspecten van de traditionele kathedraalbouw vind je hier ook, maar in een sobere en toch overweldigende 20e eeuwse vormgeving.

Coventry Cathedral
Coventry Cathedral
Coventry Cathedral, koor met het tapijt "Christ in glory"
Coventry Cathedral, koor met het tapijt “Christ in glory”
Coventry, oude (l) en nieuwe (r) kathedraal
Coventry, oude (l) en nieuwe (r) kathedraal

Ik bekeek de ruïnes van de oude kathedraal, waaraan volop werd gerestaureerd en reed toen verder via de kortste route voor het laatste stukje van mijn rit van Worcester naar Leicester, of Lester zoals men hier zegt.

Leicester

Ik kon vlakbij het centrum parkeren en liep een rondje door de stad voordat ik naar de kathedraal ging om daar de Evensong bij te wonen. Deze kathedraal bleek bescheiden van omvang te zijn, maar was wel fraai en goed onderhouden.

Leicester Cathedral. Van Worcester naar Leicester
Leicester Cathedral
Leicester Cathedral, met het kathedraal koor tijdens de repetitie voor de Evensong
Leicester Cathedral, met het kathedraal koor tijdens de repetitie voor de Evensong

Het koor zong niet geweldig, de dirigent wekte de indruk dat de Evensong een plichtmatig gebeuren is, waaraan met enkel jongens niet veel eer te behalen is. Ik maakte een stukje van de repetitie mee en wat ik toen hoorde temperde mijn verwachtingen danig. Het koor van Leicester Cathedral in deze omstandigheden is de omweg voor de Evensong niet waard.

Leicester, Guildhall en Cathedral
Leicester, Guildhall en Cathedral

Na de Evensong reed ik naar Blaby, waar ik mijn intrek nam in Westfield House voor een goede maaltijd en een overnachting in een goede kamer.

Afgelegde afstand vandaag 162 km. Fris met af en toe lichte motregen, maar ook momenten met zonneschijn.

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.