Hull – Beauly, zaterdag 27-4-2024

Ontbijt aan boord

Vanmorgen stonden we om iets voor 6:00 uur Engelse tijd op om ons klaar te maken voor de etappe Hull – Beauly. We waren toen nog midden op zee en zagen de zon schuin achter ons opkomen boven de kalme Noordzee. Na de gebruikelijke ochtendrituelen kondigde de omroeper aan dat er ontbijt werd geserveerd in het buffetrestaurant en in The Brasserie.

We liepen naar The Brasserie, waar ze ons het concept geduldig nogmaals uitlegden. Voor vandaag hadden we elk een tegoed van 8 Pond. Alles wat we meer zouden besteden, zou apart afgerekend worden.

Lighter Full English Breakfast, aan boord Pride of Hull
Lighter Full English Breakfast, aan boord Pride of Hull

Het ontbijt dat al vlot geserveerd werd was van prima kwaliteit. Het lichtere Full English Breakfast was ruim voldoende als start van de dag. En de fruitsalade was eveneens goed. Terwijl we ontbeten kwamen we aan bij de terminal in Hull en begon men het schip 180 graden te keren. Dat zou bijna een half uur in beslag nemen.

Ontschepen en de eerste mijlen op Engelse bodem

Na het ontbijt gingen we onze laatste spullen inpakken en daarna werden we al snel opgeroepen naar de auto te gaan en daar te wachten tot we van boord mochten. Net als eerdere keren duurde het nog dik 15 minuten na het afmeren voordat we daadwerkelijk het schip af mochten rijden de vaste wal op.

We verlaten Pride of Hull vanaf dek 7
We verlaten Pride of Hull vanaf dek 7

Ook hier reden we langs een helling omlaag, waar we aansloten bij auto’s die eerder van boord waren gereden en nu in de rij stonden voor de Britse paspoortcontrole. Die controle bleek overigens soepel te verlopen. De douanier stelde ons de gebruikelijke vragen over het doel van onze reis en wanneer we terug zouden gaan.

Daarna reden we op de linkerkant van de weg het terrein van P&O Ferries af en Kingston upon Hull in. Ook nu werd er volop gewerkt aan de wegen en de stad, maar echte hinder hadden we daarvan niet, zodat we al gauw de stad uitreden en de brug over de Humber voor ons zagen.

Humber Bridge, bij Hull
Humber Bridge, bij Hull

Verder naar het noorden en westen tot Hamilton

We reden naar het westen over de A63 en M62 tot we de A1(M) bereikten. Daarover gingen we in noordelijke richting langs Leeds en andere plaatsen die we herkenden tot we bij de afslag naar de A66 kwamen.

Over deze doorgaande weg werden we door TomTom in westelijke richting gestuurd tot we bij een andere noord-zuid verbinding aan zouden komen. De A66 bleek voor de helft vierbaans te zijn, afgewisseld door stukken tweebaansweg die blijkbaar niet eenvoudig te verdubbelen waren.

Deze weg voerde ons door prachtige landschappen tussen de Yorkshire Dales en het Noord Penninisch Gebergte. Overal zagen we de bekende stenen muurtjes met op het grasland heel veel schapen waaronder veel kleine lammetjes.

Bij Penrith bereikten we Motorway 6 die ons verder in de richting van Glasgow zou brengen. Gedurende de eerste uren van de rit Hull – Beauly was het mooi weer. Af en toe was er wat bewolking, maar veel vaker reden we in zonnig weer, waardoor het landschap er prachtig uitzag.

Op M6 richting het noorden
Op M6 richting het noorden

Tussenstop bij Hamilton

Thuis had ik vooraf bekeken waar we vanmiddag zouden kunnen lunchen. De roadservice bij Abington (hieronder op de kaart bij 1) of iets noordelijker bij Hamilton leken ons wel geschikt. Tijdens de rit besloten we door te rijden naar Hamilton om zelf iets te eten en benzine te tanken.

We gingen van de weg af en kochten een lunch bij McDonalds, maakten gebruik van de toiletten op deze serviceplaats en tankten daarna bij de benzinepomp die ook op deze fraaie parkeerplaats aanwezig was.

Daarna ging de rit verder naar het noorden over de M74, M73 en de M80 langs Glasgow in de richting van Stirling. Van de grote steden in dit deel van Schotland zagen we niets. De snelwegen liggen op grote afstand van de steden en door het heuvelachtige landschap was het uitzicht beperkt.

Bij Stirling hield de snelweg op en reden we verder over de A9 naar het noorden. Groten delen van deze weg waren als snelweg aangelegd, met dit verschil dat landbouwverkeer hier toegestaan is en de kruisingen allemaal gelijkvloers zijn.

Tussenstop bij House of Bruar

Anderhalf uur na onze lunchpauze bereikten we House of Bruar. Dit is een enorme winkel met diverse afdelingen die zich richting op de landelijke leefstijl. We zochten een plekje op de grote parkeerplaats en liepen het terrein op.

The House of Bruar
The House of Bruar

We liepen geruime tijd in deze enorme zaak rond en bekeken verschillende afdelingen uiteenlopend van landelijke kleding voor dames tot klassiek Engels meubilair. En van benodigdheden voor de hengelsport tot aandoenlijke pluchen beesten voor op de babykamer. Daarnaast heeft House of Bruar een zeer ruim aanbod van etenswaren en delicatessen.

House of Bruar
House of Bruar

Langs Cairngorms National Park naar Inverness en Beauly

We begonnen nu aan de laatste etappen van de rit Hull – Beauly en reden verder over de A9 naar het noorden. Het was nog 75 mijl tot Inverness en al deze mijlen brachten ons door de fraaiste landschappen. Heuvelachtig was het steeds, maar de begroeiing en bewoning varieerde voortdurend. Dit gebied is dunbevolkt, maar hier en daar zagen we grotere plaatsen waaronder Aviemore.

We reden in een grote boog om Cairngorms National Park heen, waar we op de heuvels overal verse sneeuw zagen liggen. Het weer was sinds de lunch al wisselvalliger geworden en op dit deel van de route hadden we af en toe felle regenbuitjes, afgewisseld met zonnige perioden.

Verse sneeuw op de heuvels van Cairngorms National Park
Verse sneeuw op de heuvels van Cairngorms National Park

Na ruim een uur kwamen we bij Inverness, waar we van de heuvels afdaalden en over de hangbrug Beauly Firth overstaken. Daarna was het nog een klein stukje tot we in Beauly arriveerden. We gingen eerst naar de kleine supermarkt om wat inkopen voor de zondag te doen en daarna reden we naar Calders Cottage in Windhill.

Calders Cottage

In dit aardige buurtschap met wat verspreide huizen vonden we Calders Cottage, dat we via AirBnB hadden gereserveerd voor twee nachten. We vonden de sleutel en stapten het ruime en welvoorzien huisje binnen.

Calders Cottage, Windhill, Beauly
Calders Cottage, Windhill, Beauly

Het huis in de inrichting kwam helemaal overeen met de advertentie op de website en we pakten onze spullen uit en installeerden ons.

Diner bij Priory Hotel

Na deze lange reis hadden we wel zin in een warme hap. We reden terug naar Beauly en gingen een hapje eten bij The Priory Hotel. Daar serveerden ze een voortreffelijk diner met een hamburger en een beef steak pie.

Warme maaltijd bij The Priory Hotel
Warme maaltijd bij The Priory Hotel

Nadat we de maaltijd eer hadden aangedaan reden we terug naar Windhill waar we uitrustten van de autorit en alles wat we onderweg gezien hadden. Daarna gingen we niet te laat slapen.

De route van vandaag
De route van vandaag

Prachtige dag door afwisselende landschappen met afwisselend weer!

Afgelegde afstand: 707 km.

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.