Dag 2 – Windsor – zaterdag 22-10-22

Van Canterbury naar Leatherhead

Vanmorgen kregen we een prima ontbijt voorgezet in The House of Agnes. Anders dan voorgaande keren hadden we gisteravond door moeten geven wat we vanmorgen wilden eten. Het buffet met koude gerechten was uit de eetkamer verwijderd, zodat de tafeltjes verder uit elkaar konden staan. Na het ontbijt pakten we in en rekenden af, waarna we aan onze rit naar Windsor begonnen.

We verlieten Canterbury in dezelfde richting waar we gisteren de stad binnenreden, maar kozen nu niet voor de grote weg richting Londen. We reden eerst naar Chilham, waar we in 2017 rond gewandeld hadden. Dit keer stapten we niet uit, maar reden verder in westelijke richting. Het eerste stuk van de rit ging binnendoor, deels over smalle heuvelachtige weggetjes door het liefelijke landschap van Kent.

We kwamen langs plaatsen als Charing, Lenham, Sutton en reden onderlangs Maidstone in de richting van West Malling, tot we bij Wrotham Heath de snelweg opdraaiden waardoor we wat sneller op zouden schieten. Er stonden nogal wat auto’s met pech aan de kant van de weg, maar dat leverde niet heel veel oponthoud op.

Tegen 12:00 uur gingen we bij Leatherhead we weg weer af en reden naar de Tesco om alvast wat boodschappen voor het weekend te doen.

Van Leatherhead naar Windsor

Nadat we onze boodschappen hadden gedaan in deze ruime en goed gesorteerde winkel reden we verder. We gingen niet terug naar de snelweg, maar kozen voor een route over secundaire wegen. Ondanks het feit dat we niet ver van Londen waren, reden we door fraaie landschappen, waar op sommige plaatsen maar weinig mensen woonden.

Ook zagen we grotere plaatsen waaronder Woking, dat een flinke stad bleek te zijn waar we geruime tijd doorheen reden. Gedurende onze rit in de richting van Windsor keken we uit naar een pub waar we zouden kunnen lunchen. Na twee stops bij pubs die ons niet zo aanstonden of waar de keuken al gesloten was stuitten we op “The Four Horseshoes”, een landelijke pub langs de weg tussen Woking en Ascot.

The Four Horseshoes, Chobham, Woking
The Four Horseshoes, Chobham, Woking

We aten hier een voortreffelijke lunch in gezelschap van een aantal Engelse gezinnen en families die hier ook kwamen lunchen.

Na het eten reden we verder en naderden al spoedig Ascot, bekend van de paardenraces. We zagen overal uitgestrekte landerijen met de kenmerkende hekken eromheen die kennelijk in gebruik waren bij paardenfokkers en -eigenaren. Ook kwamen we verschillende paardenoversteekplaatsen tegen.

Windsor

We kwamen in Windsor aan, waar het bijzonder druk was, en zochten een parkeerplaats in de buurt van Windsor Castle. Op Google Maps had ik twee parkeerplaatsen gezien, die op loopafstand van het kasteel lagen. Op een van beide was een plaatsje vrij, waar we de auto achterlieten. Na betaling van een aardig sommetje parkeergeld liepen we de stad in.

Drukte in het winkelgebied bij Windsor Castle
Drukte in het winkelgebied bij Windsor Castle

Rond Windsor Castle bevonden zich veel winkels, waar vooral souvenirs en snuisterijen werden verkocht. Het was hier behoorlijk druk op deze zaterdagmiddag. Of al deze mensen voor een bezoek aan het kasteel kwamen, of vooral voor de winkels hebben we niet kunnen ontdekken.

We liepen een rondje door de winkelstraten en zagen naast het kasteel wat andere interessante gebouwen. We bezochten het kasteel niet. Daarvoor hadden we van tevoren een reservering moeten doen en we hadden dan ook veel vroeger aanwezig moeten zijn.

Windsor Castle
Windsor Castle
Een van de vele souvenirzaakjes in Windsor
Een van de vele souvenirzaakjes in Windsor
Windsor Parish Church of John the Baptist
Windsor Parish Church of John the Baptist

We dronken thee met appelgebak in Clarence Brasserie and Tea Room, op een steenworp afstand van de ingang van Windsor Castle.

Evensong in St. George’s Chapel

Na de thee liepen we terug naar de ingang van Windsor Castle, waar we in de rij gingen staan voor het bijwonen van de Evensong in St. George’s Chapel. We waren ruimschoots op tijd, maar er stond al een aardige rij, die in het volgende kwartier snel langer werd.

Om ongeveer 17:10 uur kwam de rij in beweging en mochten we door de Heny VIII Gateway het kasteel binnen gaan. De laatste rondleidingen eindigden rond dit tijdstip en we kwamen nog wat mensen tegen die op weg waren naar de uitgang na hun bezoek aan Windsor Castle.

Windsor Castle, Lower Ward
Windsor Castle, Lower Ward

De rij schuifelde langzaam vooruit, waardoor we tijd hadden om dit deel van het binnenterrein te overzien. Alles zag er keurig onderhouden en verzorgd uit, zoals een residentie betaamt.

Windsor Castle, in de rij voor St. George's Chapel
Windsor Castle, in de rij voor St. George’s Chapel
The Horseshoe Cloisters, Windsor Castle
The Horseshoe Cloisters, Windsor Castle

In de kapel zaten al heel wat mensen. Wij konden iets voorbij het midden van The Nave plaatsnemen op een klapstoel. In het koor stonden allemaal steigers, daar werd mogelijk iets gerestaureerd. We hebben niet kunnen ontdekken of de bezoekers normaal in het koor mogen zitten, of dat de Evensong altijd in het schip gehouden wordt.

De jongens van het koor waren met vakantie. Daarom werd de Evensong verzorgd door een gastkoor, het Wessex Chamber Choir. Dit gemengde koor kweet zich uitstekend van deze taak. Ze zongen de liturgie met geestdrift en bezieling, begeleid door het enorme orgel in deze kapel. In tegenstelling tot gisteren in Canterbury klonk dit instrument zoals een Engels kathedraalorgel zou moeten klinken.

Na de Evensong kregen de aanwezigen de gelegenheid om langs de kapel te lopen waar de grafsteen van Queen Elizabeth II te zien is. Langzaam liepen we samen met de anderen door het koor en vandaar langs de noordgevel terug tot bij de bewuste kapel.

Van Windsor naar Eversley

Nadat we langs de grafkapel waren gelopen verlieten we de St. George’s Chapel, na nog een laatste blik op de fantastische gewelven te hebben geworpen. Buiten was het inmiddels al aardig schemerig, maar de details van het beeldhouwwerk dat overal aan de kapel te zien is, waren nog wel zichtbaar.

Windsor, St George's Chapel, beeldhouwwerk aan de zuidgevel van het schip
Windsor, St George’s Chapel, beeldhouwwerk aan de zuidgevel van het schip

We liepen de heuvel af naar de parkeerplaats, waar we de auto opzochten en op weg gingen naar ons verblijf voor de komende nachten.

Via Airbnb hadden we een appartementje geboekt in Eversley, dat tussen Farnborough en Reading ligt. We reden daarheen via Ascot en Bagshot naar de M3. Daar reden we een stuk naar het westen tot we bij afrit 4a de weg afgingen en naar het noorden reden.

We kwamen langs een militaire basis en daarna langs een vliegveld en reden toen door het donker in de richting van van Eversley, waar we langs de weg ons onderkomen vonden bij Cooper’s End. We werden hartelijk ontvangen en kregen de sleutel van een prachtig appartement op de zolder van de garage.

Nadat we ons hadden geïnstalleerd gingen we op zoek naar een pub om een hapje te eten. Op aanraden van onze verhuurster gingen we naar The Chequers in Eversley Cross, waar we een heerlijke warme maaltijd voorgeschoteld kregen.

Daarna reden we terug naar Cooper’s End, waar we op tijd gingen slapen.

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.