Bietschtalbrücke – woensdag 24 juli 2019

Van Eischoll naar Rarnerchumma

Vandaag was onze laatste dag in de Alpen. We hadden gepland om er een rustige dag van te maken met een uitstapje naar de Bietschtalbrücke die we aan de overzijde van het Rhônedal konden zien liggen en een bezoekje aan de winkel om nog wat boodschappen te doen. Het was vanmorgen opnieuw prachtig weer en toen ik naar de Volg liep kon ik weer een mooi plaatje schieten van de kerk van Eischoll.

Eischoll in het morgenlicht
Eischoll in het morgenlicht

Deze morgen deden we rustig aan en na het ontbijt en de koffie vertrokken we op gemak in de richting van Turtmann. Daar gingen we rechtsaf naar Gampel en vervolgens naar Raron. In Raron zochten we het weggetje naar Rarnerkumme op, dat we opreden tot bij de spoorlijn, waar het Rarnerchumma heet. Daar parkeerden we de auto en liepen een stukje het Bietschtal in.

Bietschtalbrücke

Ondanks de warmte op deze hoogte op de zuidhelling was dat wel te doen. Het pad was overwegend vlak en voerde door enkele tunneltjes tot bij de Bietschtalbrücke. We zagen tijdens het wandelingetje verschillende hagedissen voor onze voeten wegschieten.

Hagedis op het pad boven het Bietschtal
Hagedis op het pad boven het Bietschtal

De Bietschtalbrücke lag verscholen een eindje het dal in, maar liet zich na onze korte wandeling in alle glorie zien. We boften dat er net een trein voorbijreed. Sinds de opening van de basistunnel van Raron naar Frutigen is het op de Südrampe niet zo druk meer met treinen.

Bietschtalbrücke
Bietschtalbrücke

De brug werd gebouwd om de treinverbinding tussen Bern en Italië te vergemakkelijken. Treinen reden in het Kandertal omhoog tot bij Kandersteg, waar ze via de Lötschbergtunnel in Goppenstein (Wallis) terechtkwamen. Daarna volgde de lange afdaling boven het Rhônedal tot in Brig. Om de zijdalen over te steken werden heel wat fraaie kunstwerken gebouwd, waaronder deze Bietschtalbrücke.

Bietschtalbrücke met regionale trein
Bietschtalbrücke met regionale trein

Uitzicht over het Rhônedal

We liepen op gemak terug naar ons beginpunt en genoten van de weidse uitzichten over het Rhônedal. Zo konden we het huis waar we verbleven zien liggen, vlak boven het witte kerkje van Eischoll.

Eischoll, gezien vanaf de Höhenweg BLS Südrampe
Eischoll, gezien vanaf de Höhenweg BLS Südrampe

Verder naar het westen was de Illgraben, waar we gisteren bovenop stonden, ook goed zichtbaar. Wel was het door de warmte een beetje heiig, waardoor de kleuren vervaagden.

Rhônedal met de Illgraben
Rhônedal met de Illgraben

We liepen het terras van het buffet Chrüterbeizli Rarnerchumma op en bestelden een lunch. Er werd voor ons een heerlijke Walliser Teller en een Salat Teller klaargemaakt die we in alle rust onder de schaduw van de bomen opaten.

Walliser Teller en Salat Teller
Walliser Teller en Salat Teller

Via Raron, St. German en Ausserberg naar Eyholz en Eischoll

Na het eten liepen we terug naar de auto, wierpen een blik op Raron met de typerende kerk boven op de rots en reden daarna naar beneden. We maakten een kleine omweg richting het Jolital, maar konden daar niet stoppen of uitstappen omdat de weg versperd was door werkzaamheden.

Raron
Raron

Vervolgens reden we via St. German en Ausserberg, plaatsen waar ik vroeger wel eens op vakantie was, naar Visp om nog wat inkopen te doen in het winkelcentrum in Eyholz. Dat lukte allemaal prima, waarna we voor de laatste keer deze vakantie de berg opreden naar Eischoll.

We rustten uit, aten en dronken wat en begonnen alvast voorzichtig in te pakken, waarbij op de achtergrond het geluid van de opraapwagentjes met hooi weer hoorbaar was.

Hooibouw in Eischoll, inclusief beregeningsinstallatie voor de volgende snee
Hooibouw in Eischoll, inclusief beregeningsinstallatie voor de volgende snee

Mooie en aangenaam relaxte dag gehad!

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.