Van Eischoll naar Ergisch
Nadat we twee prachtige dagen met flinke wandelingen achter de rug hadden, besloten we het vandaag wat rustiger aan te doen. We stelden uit een aantal ingrediënten een rustige dag rondom Eischoll samen. Vanmorgen liep ik eerst naar de Volg om brood te kopen. Nadat ik terug was, ontbeten we en dronken op gemak koffie op het balkon. Daar werd het toen al weer een beetje fris omdat de zon achter het huis weg draaide.
Even over 11:00 uur reden we weg uit Eischoll in de richting van Turtmann, maar zodra de eerste mogelijkheid zich voordeed sloegen we linksaf naar Ergisch. Al vaker hadden we het erover gehad dat we eens in Ergisch wilden kijken. Via Airbnb worden daar regelmatig huisjes en appartementen aangeboden en we wilden wel eens weten hoe het zou zijn om daar met vakantie te zijn.
Ergisch bleek een rustig dorp te zijn, waar het toerisme veel minder ontwikkeld is dan in Eischoll en Unterbäch. In die plaatsen zijn veel wintersportmogelijkheden. Ergisch heeft dat niet of nauwelijks. Het uitzicht vanuit het dorp is mooi. We keken het Rhônedal in tot bij Sierre en tegenover ons lagen dorpjes als Engersch, Bratsch en Erschmatt.
Lunch op Obermatten
Nadat we een rondje door Ergisch hadden gelopen, reden we met de auto verder omhoog naar Obermatten. Op deze alp hoog boven Ergisch staan diverse huisjes en andere gebouwtjes vergelijkbaar met Brandalp boven Unterbäch. Maar ook hier viel ons op dat het er zo rustig was. We reden het wegje af tot de verharding ophield en keerden een eindje verder om.
Op een openbare bank op Obermatten aten we onze lunch op, terwijl we genoten van het panorama dat zich voor onze ogen uitstrekte. Met name richting het westen was er veel te zien: de ingang van het Turtmanntal met Unterems en Oberems. Verderop zagen we Leuk en daarachter de wijnhellingen bij Varen en verder richting Sierre. Ook de hoge torens op Aminona konden we duidelijk zien staan. Aan de zuidkant zagen we een randje van Illgraben. Daarvoor lag het uitgestrekte Pfynwald waarlangs de ongetemde Rhône westwaarts stroomde.
Hängebrücke Milibach
Nadat we ons brood op hadden en genoeg rondgekeken hadden, reden we terug naar Ergisch. Vandaar reden we over een lager gelegen weg terug naar de bekende weg die ons in Eischoll zou brengen. We reden door naar Unterbäch en parkeerden daar bij de Deponie omdat we de nieuwe hangbrug wel eens van dichtbij wilden zien.
De Hängebrücke Milibach is in 2022 opgeleverd en verbindt Eischoll met Unterbäch. Voetgangers konden tot de voltooiing van de autoweg over een pad van het ene dorp naar het andere lopen. Nadat de autoweg in de jaren 70 werd aangelegd, was het voetpad onderbroken en moesten mensen een stukje over de weg lopen. Nu de hangbrug gereed is kan er weer op veilige manier van het ene dorp naar het andere gelopen worden.
We liepen de brug een eindje op en genoten van het ‘nieuwe’ uitzicht op het Rhônedal. Toevallig kon ik een plaatje schieten waarin enkele voor ons vertrouwde elementen te zien waren: de Bietschtalbrücke, Rarnerchumma, met het buffet Chrüter Baizli en de spoorlijn, waar juist een trein passeerde. Het vliegtuigje was minder kenmerkend, maar dat vloog op dat moment net voorbij.
Musiceren in Unterbäch
Nadat we de brug gezien en betreden hadden, reden we een stukje verder naar Unterbäch. We parkeerden de auto en gingen in de kerk een poosje musiceren. We speelden blokfluit en orgel en genoten van de fraaie akoestiek in de kerk en de gevarieerde klanken van het orgel.
De kerk staat op een prominente plaats in het dorp. Toch is het niet zo makkelijk er een foto van te maken die een goed overzicht van het geheel geeft. Dat geldt overigens ook voor de kerk in ‘ons dorp’ Eischoll. De toren beheerst het beeld, maar de kerk gaat min of meer op in de andere bebouwing.
De kerk heeft in de loop der eeuwen meerdere verbouwingen en uitbreidingen ondergaan. De altaren, die gemaakt zijn in de weelderige en overdadige stijl die je overal in Wallis aantreft, stammen uit de barok en domineren het interieur van de overigens vrij sobere kerk.
Het fraai orgel in deze kerk werd in 1990 gemaakt door Füglister, die veel instrumenten in Wallis heeft gebouwd. Het instrument oogt bescheiden, maar heeft een complete en mooi uitgebalanceerde dispositie op drie klavieren en pedaal. Samen met de fraaie akoestiek van het kerkgebouw vormt dit orgel een inspirerend instrument om te musiceren. Om de blokfluit te begeleiden zijn tal van klankkleuren voorhanden, waardoor we genoten van het samenspel op deze rustige dag rondom Eischoll.
Hooibouw en diner in Eischoll
We reden terug naar Eischoll. Daar was de hooibouw in volle gang. Toen we in Haus Enzian kwamen, was de opraapwagen bezig om het gemaaide perceeltje achter ons appartement binnen te halen. We keken met verbazing naar dit voertuigje. Geen helling leek te steil te zijn. In korte tijd was het gras opgeraapt en verdween het boerenkarretje, ook wel koerebarretje genoemd naar de hooischuur.
Vervolgens deden we een nieuwe poging uit eten te gaan bij Pöstli. Deze keer was er plaats genoeg in het restaurantje. We genoten van een heerlijke maaltijd en persoonlijke gastvrijheid. Hulde voor dit prima restaurant!