Dag 4 – Oxford – maandag 24-10-22

Van Eversley naar Oxford

Vanmorgen stonden we op na een goede nachtrust en maakten ook vandaag weer een ontbijtje klaar met brood, cereals en andere producten die we nog hadden staan. We hadden wel even gekeken of we ergens onderweg naar Oxford zouden kunnen ontbijten, maar dat zou nogal wat tijd kosten en we wilden onze voorraad zover mogelijk opmaken voordat we op pad gingen.

Air BnB appartement The Willows, bij Cooper's End, Eversley
Air BnB appartement The Willows, bij Cooper’s End, Eversley

Na het ontbijt brachten we de spullen in de auto, ruimden het appartementje op en gooiden de sleutel door de brievenbus van Vicky’s huis. Daarna gingen we op weg naar Oxford. De eerste stad die we tegenkwamen was Reading. Dit bleek een flinke stad te zijn, met een ingewikkeld straten- en wegenplan, waar de navigatie ons vlot doorheen leidde.

Daarna was het niet ver meer naar Oxford, dat we over een prachtige route door het platteland bereikten. In de tweede helft van de morgen kwamen we aan op Seacourt Park & Ride, aan de westkant van Oxford. De parkeerplaats was niet zo goed zichtbaar vanaf de doorgaande weg en de kaartjesautomaten bleken niet uit de voeten te kunnen met het gegeven dat we met ons beiden mee wilden met de bus.

Wandeling door Oxford – langs High Street

De buschauffeur bleek de mogelijkheid te hebben om aanvullende kaartjes te verkopen, zodat we beiden tegen betaling in de dubbeldekker naar het centrum van Oxford werden vervoerd. Daar stapten we uit bij een halte in High Street en begonnen aan een wandeling langs diverse bezienswaardigheden van deze levendige universiteitsstad.

Oxford, High Street
Oxford, High Street

We liepen door High Street langs Magdalen College naar de Magdalen Bridge, de burg over de Cherwell River, waar de bootjes die ’s zomers zo in trek zijn nu nutteloos langs de oever lagen.

Magdalen Bridge over de River Cherwell, Oxford
Magdalen Bridge over de River Cherwell, Oxford

Op de brug staken we de weg over en liepen langs de andere kant van High Street terug in de richting waar we vandaan gekomen waren. Vanaf deze plek staat de toren van Magdalen College als markant herkenningspunt boven High Street uit.

Oxford, Magdalen College
Oxford, Magdalen College

Wandeling door Oxford – door Queens Lane naar Bridge of Sighs

We staken High Street over en liepen door het smalle straatje met de deftige naam Queens Lane tussen de colleges door naar New College Lane. De meeste gebouwen in Oxford zijn gebouwd in de gelige zandsteen, die kenmerkend is voor de Cotswolds en de wijde omgeving. Ook langs Queens Lane zagen we deze bouwstijl, waarbij de steen hier en daar behoorlijk grijs of zwart uitgeslagen was.

Aan het eind van New College Lane bereikten we de Bridge of Sighs, een overdekte brug over de straat die geïnspireerd is op een gelijknamige brug in Venetië, hoewel de vormgeving heel anders is.

Bridge of Sighs, New College, Oxford
Bridge of Sighs, New College, Oxford

De brug was bijzonder populair bij groepen toeristen die zich er wilden laten fotograferen. In de omgeving van New College werd een film opgenomen, waardoor er heel veel vrachtauto’s in de smalle straatjes geparkeerd stonden en we regelmatig gekostumeerde acteurs tegenkwamen.

Wandeling door Oxford – langs Radcliffe Camera en Oxford University Church

We liepen naar Radcliffe Camera, een andere bekende bezienswaardigheid in Oxford. De cirkelvormige bibliotheek is nog steeds als zodanig in gebruik en dus niet toegankelijk voor toeristen. Het gebouw staat midden op een pleintje, zodat de opvallende architectuur goed zichtbaar is.

Oxford, Radcliffe Camera
Oxford, Radcliffe Camera

Vlakbij de Radcliffe Camera bevindt zich University College Church of St. Mary the Virgin, waar we even binnenliepen en rondkeken. In de kerk staat een fraai orgel van Metzler uit 1986.

Oxford University Church of St. Mary the Virgin, orgel van Metzler
Oxford University Church of St. Mary the Virgin, orgel van Metzler
University Church of St Mary the Virgin, koor
University Church of St Mary the Virgin, koor

Vlak naast Oxford University Church zagen we Brasenose College, een imposant gebouw, dat een flink stuk van High Street in beslag neemt.

Brasenose College, Oxford
Brasenose College, Oxford

Wandeling door Oxford – door Cornmarket Street naar Broad Street

Vervolgens liepen we door Cornmarket Street, waar veel winkels te vinden zijn. Ook kun je hier historische gebouwen aantreffen. Mogelijk is dit een van de oudste delen van Oxford, dat nog in ‘originele staat’ te zien is.

Oxford, Cornmarket
Oxford, Cornmarket

Vanaf Cornmarket liepen we via Broad Street in de richting van Weston Library, dat op de hoek van Broad Street en Park Street ligt. Deze bibliotheek, ontworpen door G.G. Scott, doet qua architectuur denken aan het Gemeentemuseum in Den Haag en andere gebouwen van Berlage.

Weston Library, Oxford
Weston Library, Oxford

We lunchten in de pub The Kings Arms op de hoek van Parks Road en Holywell Street, tegenover Weston Library. Deze grote pub serveerde prima sandwiches in een authentieke omgeving met de sfeer zoals je die in een pub verwachten mag.

The Kings Arms, Oxford
The Kings Arms, Oxford

Van Oxford naar Stow-on-the-Wold

Na de lunch liepen we even door Westgate, het overdekte winkelcentrum van Oxford. Op dit winkelcentrum is in het verleden veel kritiek geweest, maar na de facelift zag het er prima uit, al mis je hier wel de typische sfeer van een historische Engelse binnenstad.

We namen de bus terug naar Secourt Park & Ride en vertrokken vandaar in noordwestelijke richting. We reden in een keer door naar Stow-on-the-Wold al gingen we in Woodstock wel even van de weg af om een rondje door het schilderachtige dorp bij Blenheim Castle te rijden. In Chipping Norton reden we langzaam door de hoofdstraat, zodat we een tweede indruk kregen van een typisch Cotswoldstadje. Honingkleurige zandstenen huizen geven deze plaatsen een karakteristieke uitstraling.

The Stag at Stow

In Stow-on-the-Wold reden we naar het marktplein, waar ons onderkomen voor de nacht was gevestigd. We checkten in bij The Stag at Stow en brachten onze spullen naar de kleine kamer. De kamer bevond zich boven de poort die naar de binnenplaats van de Inn voerde. We zouden vermoedelijk dus geen last hebben van pratende pub-bezoekers onder ons.

Stow-on-the-Wold, The Stag at Stow
Stow-on-the-Wold, The Stag at Stow

Het was nog licht en daarom liepen we eerst een rondje door het centrum van Stow-on-the-Wold, voordat we gingen eten. We ontdekten dat dit marktstadje populair is bij toeristen. Er liepen nog best wat mensen op straat en alleen rond het marktplein ontdekten we al meerdere hotels en pubs met accommodatie.

Market Square, Stow-on-the-Wold
Market Square, Stow-on-the-Wold

We liepen over de markt in de richting van St. Edwards Church, de Middeleeuwse kerk die wat achteraf staat en niet rechtstreeks vanaf de markt te bereiken is. We liepen de kerk rond en stonden even stil bij de befaamde noord-deur, die geflankeerd werd door twee enorme taxusbomen.

Stow-on-the-Wold, St Edward's Church
Stow-on-the-Wold, St Edward’s Church
St Edward's Church, Stow-on-the-Wold, befaamde noord-deur
St Edward’s Church, Stow-on-the-Wold, befaamde noord-deur

We liepen terug over Market Square naar The Stag, waar we een prima dinertje aten. De slaapkamer maakte dan geen grote indruk op ons, de maaltijd was meer dan voortreffelijk!

Stow-on-the-Wold, Market Square
Stow-on-the-Wold, Market Square

Na het eten gingen we niet al te laat slapen na een mooie dag, waarop we veel hadden gezien.

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.