Rustdag in Butte – zondag 6-8-2023

Ontbijt in het huisje aan Main Street

Na een goede nachtrust waarin we het herhaaldelijk flink hoorden regenen waren we op tijd wakker. We stonden op en maakten voor de eerste keer sinds ons vertrek uit Kapelle ons eigen ontbijt klaar op onze rustdag in Butte.

We roosterden boterhammen en belegden ze met kaas of jam. De boodschappen die we gisteren bij de Safeway hadden gedaan kwamen nu goed van pas. We lieten ons het ontbijt goed smaken en keken naar de helder wordende lucht aan de overkant van het dal.

Kerkdienst in Old Fashioned Baptist Church

Rond 10:30 uur vertrokken we uit het huisje om naar de Old Fashioned Baptist Church te rijden. We wilden daar de ochtenddienst bijwonen die om 11:00 uur begon. We reden in ongeveer een kwartier naar het kerkgebouw dat aan een onverharde weg vlakbij het vliegveld van Butte staat.

Old Fashion Baptist Church Butte (c) foto: https://ofbbutte.com/whoweare
Old Fashion Baptist Church Butte (c) foto: https://ofbbutte.com

We werden hartelijk ontvangen door leden van de kerk. Toen we aankwamen was de zondagschool nog niet klaar. Verschillende mensen die stonden te wachten tot ze de kerk in konden gaan begroetten ons vriendelijk en belangstellend.

Even voor 11:00 uur was de zondagschool ten einde en konden we de kerk binnenlopen. Opnieuw volgden hartelijke begroetingen van leden van de kerk en de pastor en zijn vrouw. Men was blij met onze komst en mensen spraken hun verbazing uit dat we helemaal uit Nederland hierheen gekomen waren. Kennelijk krijgt de kerk niet Nederlandse bezoekers, hoewel Butte een bekende plaats is om de reis van Yellowstone naar Glacier te onderbreken.

De dienst begon na een woord van welkom met het zingen van enkele hymns, die op piano en viool werden begeleid. De pastor, Derek Loewen, dirigeerde en de aanwezigen zongen goed mee. Daarna volgden een aantal mededelingen.

Verkondiging

Vanmorgen was de schriftlezing uit Genesis 32 vers 1-16. Pastor Loewen las deze verzen voor en besteedde daarna aandacht aan de context waarin deze geschiedenis staat. Daarbij trok hij al wat lijnen naar de praktijk van alledag, bijvoorbeeld dat list en bedrog relaties kunnen bederven.

Na deze verklarende en instructieve inleiding volgde de eigenlijke preek. Loewen had als thema gekozen voor “Let Go Then Hold On” In de geschiedenis van Jacob is geregeld sprake van loslaten en daarna vasthouden aan iets anders. Deze thematiek vatte de predikant samen in drie punten die hij toelichtte met tal van teksten uit de brieven van Paulus en andere Bijbelboeken.

De opbouw van de preek was herkenbaar. Ik heb deze aanpak vaker gehoord bij orthodoxe baptisten in Engeland en Amerika. De preek is terug te luisteren op internet via deze link.

Rustige middag in Butte

Na de dienst reden we terug naar ‘ons’ huisje op de heuvel in Main Street in Butte. Daar dronken we koffie en kookte ik een soepje met de boodschappen die we gisteren bij Safway hadden gehaald.

'Ons' huisje aan Main Street in Butte (Mt)
‘Ons’ huisje aan Main Street in Butte (Mt)

We brachten de middag van deze rustdag in Butte rustig door met wat lezen en uitrusten. Aan het eind van de middag beluisterden we de preek die in onze thuisgemeente ’s middags was gehouden. Het is altijd weer een bijzondere gewaarwording dat op zo veel plaatsen op deze wereld het evangelie verkondigd wordt. Omstandigheden en vormen kunnen verschillen, maar de inhoud van beide preken was hetzelfde: Er is alleen verzoening en behoud in Jezus Christus. Klik op deze link voor de preek uit onze gemeente in Nederland.

Regen en onweer boven Butte

In de loop van de middag kwamen er donkere wolken opzetten en begon het te regenen. Algauw regende het hard en begon het water vanaf de heuvel in de goten naast de straat naar beneden te stromen.

De hele avond bleef het af en toe regenen en onweren, maar op een gegeven moment kwam de zon nog even door en verscheen er een prachtige regenboog tegenover ons huisje.

Regenboog boven Butte
Regenboog boven Butte

Mooie dag gehad!

Afgelegde afstand:14 mijl

vorigeterug naar bovenvolgende

Reacties zijn gesloten.