Lac de Tseuzier – maandag 16-8-2021

Plannen maken na een regenachtige nacht

Afgelopen nacht kwam er een flinke onweersstoring overdrijven. Gedurende langere tijd regende en onweerde het en waaide het erg hard. Vanmorgen was het dan ook mistig toen we naar buiten keken. De wolken hingen tot laag in het Rhônedal en het was kil. Voor de tweede helft van de dag was er beter weer voorspeld en volgens de magnifieke weerapp van Meteo Swiss was het ook niet in heel Wallis zo bewolkt en nevelig. Het Mattertal zou wat beter weer hebben. Toch besloten we vandaag maar niet naar de Täschhütte te gaan omdat het er niet helemaal stabiel uitzag. Het idee om naar Lac de Tseuzier te gaan begon langzaam vorm te krijgen.

Toen ik terugkwam van de Volg ontbeten we en maakten we gewoon brood klaar voor tussen de middag. We hadden besloten aan het eind van de ochtend te vertrekken naar het Franstalige deel van Wallis omdat daar de weersverbetering het eerst door zou zetten.

Vertrek naar Lac de Tseuzier

Rond kwart voor elf reden we de berg af naar Turtmann en vandaar naar Susten bij Leuk. Daar kozen we voor de weg die aan de noordzijde van de Rhône naar Sierre voert en bij Sierre gingen we de weg naar Crans Montana op. Zover hoefden we niet te stijgen, bij Chermignon bogen we af naar Lens en reden daarna via Icogne naar Luc, waarbij de de beek La Lienne overstaken. Vanaf Luc begon de smalle weg te klimmen naar La Giettes, Pra Combrère en vandaar door naar Barrage de Tseuzier, een stuwdam die op 1774 m. hoogte ligt. De laatste honderd hoogtemeters reden we door de mist omdat de bewolking nog niet opgetrokken was.

Lunch in het restaurant bij Barrage de Tseuzier

Toen we aankwamen bij het stuwmeer was het beslist nog geen wandelweer, vandaar dat we besloten eerst wat te eten en te drinken in het restaurant dat bij de stuwdam staat. De kok had een heerlijke soep gekookt, maar verder ging het er een beetje op z’n Frans aan toe daar. De serveerster veinsde geen Duits te spreken of te verstaan en alles zag er wat nonchalant uit.

Barrage de Tseuzier, Restaurant du Rawil
Barrage de Tseuzier, Restaurant du Rawil

Toen we naar buiten gingen bleek het weer al behoorlijk verbeterd te zijn en vanaf de dam zagen we dat de wolken boven het stuwmeer helemaal weg waren, terwijl beneden in het dal alles nog in de mist zat. Dat leverde mooie plaatjes op van kolkende wolken die boven de stuwdam uitkwamen en dan geleidelijk verdwenen.

Lac de Tseuzier, opstijgende wolken boven de stuwdam
Lac de Tseuzier, opstijgende wolken boven de stuwdam
Lac Tseuzier plaatselijk bewolkt
Lac de Tseuzier, in het dal is het nog bewolkt, boven het meer is de bewolking al weg

Wandeling rond Lac de Tseuzier: Tour du Lac

We begonnen aan de Tour du Lac, een wandeling rondom het meer. Dit was meer dan een gelijkvloers tochtje over de rand van het zwembad, maar echt lastig is deze wandeling niet. We liepen, zoals later bleek volgens het advies, tegen de klok in. Het pad volgde het meer op korte afstand, maar varieerde behoorlijk in hoogte.

IMG_4954 Lac Tseuzier Tour du Lac
Lac de Tseuzier, pad langs het meer.

Langs het pad bloeiden allerlei bloemen en het uitzicht op het meer was telkens weer anders. Op diverse plaatsen stonden enorme boeken met aluminium bladen opgesteld waarin wetenswaardigheden over de flora, fauna en geologie van dit gebied waren opgenomen.

De bewolking was inmiddels aardig aan het oplossen, al kwam er nog een flinke pluk over het meer onze kant op drijven, om vervolgens op te lossen in de lucht.

IMG_4958 Lac Tseuzier laaghangende wolken
Lac de Tseuzier, laatste flarden van de bewolking

Aan de andere kant van het meer steeg het pad geleidelijk tot bij de waterval in een van de beken die het meer voedt. Het water stortte met kracht omlaag en stroomde naar het meer om dit verder op te vullen. Later zag ik op de kaart dat deze beek ontspringt op Alpage du Rawil.

Waterval in de Lienne boven Lac de Tseuzier
Waterval in de Lienne boven Lac de Tseuzier

Langs Bisse de Sion terug naar de stuwdam

We liepen nu in korte tijd omlaag naar de alp met de naam Lorantze, waar we in de buurt van de gite pauzeerden met koffie. Op deze alp werd Bisse de Sion afgetapt. Deze waterleiding voert net als vele andere in Wallis water van grote hoogte door een brede goot naar beneden waar het gebruikt wordt van irrigatie van weiden en wijngaarden.

Lorantze bij Lac de Tseuzier.
Door de goot stroomt het water van Bisse de Sion, dat even hoger werd afgetapt
Lorantze bij Lac de Tseuzier.
Door de goot stroomt het water van Bisse de Sion, dat even hoger werd afgetapt

Na de koffie vervolgende we onze wandeling rondom het meer. Vanaf dit moment bleef het pad ongeveer op dezelfde hoogte en zou je wellicht ook met een kinderwagen kunnen wandelen. Dat is althans waarmee reclame wordt gemaakt voor deze wandeling. Een deel van het pad liep vlak langs de bisse die op een zeker moment onder de grond verdween, waarna we hem niet meer zagen.

IMG_4984 Lac Tseuzier Bisse de Sion
Bisse de Sion bij Lac de Tseuzier

Scan de QR code of klik hier voor een overzicht van deze wandeling met de mogelijkheid een GPX bestand te downloaden

QR code Outdooractive

Van Lac de Tseuzier naar Unterbäch

We liepen in korte tijd terug naar de stuwdam, waar onze auto geduldig stond te wachten. Daarna reden we omlaag, waarbij we dit keer een onbelemmerd uitzicht hadden omdat alle bewolking verdwenen was. Bij de Coop in Susten deden wat inkopen en bij het tankstation daarnaast vulden we de auto met benzine, waarna we terugreden naar Unterbäch.

Na de maaltijd gingen we even naar de kerk, waar we musiceerden op orgel en blokfluit totdat de machinist van de kabelbaan binnenkwam om de kerk af te sluiten.

Prachtige dag die nevelig begon, maar stralend eindigde.

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.