Rustdag in Burntisland, zondag 5-5-2024

Ontbijt en vertrek naar de Reformed Presbyterian Church in Edinburgh

Vannacht sliepen we heerlijk in het rustige huis in Burtisland. We stonden niet al te vroeg op op onze rustdag in Burntisland en maakten ons eigen ontbijtje klaar. Karen had verschillende producten klaargezet en gisteravond hadden we zelf nog wat eten gekocht.

Na het ontbijt reden we over dezelfde weg als gisteren naar Bagety Bay en vandaar verder naar ?? waar we de brug over de Firth of Forth opdraaiden richting Edinburgh. Al vrij snel na het oversteken van de Firth of Forth gingen we van de snelweg af en reden richting Noord Edinburgh. Na enkele mijlen bereikten we het buurthuis waar de kerkdienst van de Reformed Presbyterian Church werd gehouden.

Wijkcentrum North Edinburgh waar de Reformed Presbyterian Church samenkomt
Wijkcentrum North Edinburgh waar de Reformed Presbyterian Church samenkomt

Kerkdienst in Edinburgh

We werden op hartelijke wijze ontvangen door de voorganger die ons welkom heette en kort iets van de gemeente vertelde. We hadden verwacht in een soortgelijke gemeente als vorige week te gast te zijn, maar er bleek verschil te zijn tussen de Free Presbyterian en de Reformed Presbyterian Church. Deze gemeente gebruikte aan andere Bijbelvertaling en Psalmberijming en de orde van dienst verschilde ook op onderdelen.

Wat hetzelfde was, was de a capella gemeentezang, al waren de melodieën die vanmorgen gebruikt werden voor ons bekend, zodat we mee konden zingen. Ook de boodschap van de preek kwam overeen. Vanmorgen behandelde de emerituspredikant die deze dienst voorging het laatste gedeelte uit 2 Korinthe 13:13.

Hij behandelde de drie onderdelen van deze zegen in drie aandachtspunten voor zijn preek. De eerste uitleg die hij gaf had betrekking op het feit dat de Drieënige God hier spreekt. Daarna belichtte hij de zegeningen van de drie Personen. Hij onderbouwde dat uitgebreid met Schriftplaatsen uit het Oude en Nieuwe Testament die hierover iets verduidelijken of toelichten.

Na de dienst werd er een lunch geserveerd, waarvoor we uitgenodigd werden. Met diverse gemeenteleden hadden we fijne gesprekken. Na de lunch reden we terug naar onze Air BnB in Burntisland.

Burntisland, BnB appartement
Burntisland, BnB appartement

Rustige middag en avond in Burntisland

We hielden een rustige middag in ons appartement. Aan het eind van de middag maakten we een korte wandeling door het dorp. Burntisland is schilderachtig gelegen aan de Firth of Forth. We liepen door de smalle straatjes vanaf ons huisje naar het strand en langs de andere kant van de straat weer terug naar ‘huis’.

Er waren veel meer mensen op de been die een wandelingetje maakten langs het strand en/of over de groenstrook die daaraan grenst. Het was dan ook prachtig weer voor een wandeling. Aangename temperatuur, bijna windstil. En de ligging van het dorp nodigt ook uit een loopje langs de kust te maken.

Burntisland
Burntisland
Schilderachtig Burntisland aan de Firth of Forth
Schilderachtig Burntisland aan de Firth of Forth

Middagdienst vanuit onze thuisgemeente

Nadat we van onze zelfgekookte soep hadden gegeten beluisterden we de middagdienst vanuit onze thuisgemeente. Ds. C. Harinck preekte over Johannes 17:11, als een vooruitblik op Hemelvaartsdag. Hij behandelde de tekst op de hem bekende manier: grondig, duidelijk en met een persoonlijke appel op alle luisteraars.

Mooie dag, met weersverandering in de lucht. Af en toe regende het een beetje en ook vannacht had het al geregend.

Afgelegde afstand: 62 km

vorigeterug naar boven – volgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.