Van Kiel naar Kapelle – Vrijdag 8 augustus 2014

Aankomst in Kiel

Afgelopen nacht sliep ik lekker aan boord van de Color Magic. Het schip maakte zeer weinig lawaai en deinde slechts licht. Ik was vroeg wakker, stond op en ging naar buiten om te kijken wat er te zien was. Enkele matrozen waren druk bezig met dekwassen en het was oppassen geblazen om niet natgespoten te worden. De zee zag er prachtig kalm uit en de Deense kust, met nogal wat windmolens gleed voorbij.

Het zou nog ruim 2,5 uur duren voordat we in Kiel zouden aanmeren. Tijd genoeg dus om een lekker ontbijt te nemen in het buffetrestaurant op dek 6, waar ik gisteravond ook gegeten heb. Opnieuw was er een overvloedig buffet klaargezet met allerlei koude en warme gerechten, waarvan vele niet tot mijn dagelijkse ontbijtkost behoorden. Ik at lekker en ging daarna inpakken.

Wachtend scheepvaartverkeer voor het Noord-Oostzeekanaal. Van Kiel naar Kapelle
Wachtend scheepvaartverkeer voor het Noord-Oostzeekanaal

Inmiddels was de Duitse kust dichtbij gekomen en naderden we Kiel. Het laatste uur voer de boot aanzienlijk langzamer en was er meer scheepvaart te zien. We voeren langs de ingang van het Noord-Oostzee kanaal, waarvoor een aantal schepen lag te wachten tot de sluis leeg zou zijn. Toen was het niet ver meer naar Norwegenkai, waar de boot afmeerde. Ruim daarvoor werd al omgeroepen dat de hutten leeggehaald konden worden en dat de autodekken spoedig open zouden gaan. Men wilde duidelijk dat het ontschepen vlot zou verlopen, zodat de schoonmaakploegen aan de slag konden.

Kiel
Kiel

Van Kiel naar Kapelle

Nadat het schip was vastgelegd duurde het dan ook niet lang voordat ik de kade op kon rijden. Daarna duurde het wel weer een hele tijd om de douane te passeren. Er was maar een laan open en steekproefgewijs werden auto’s aangehouden en de paspoorten gecontroleerd. Dat bleek achteraf een goede werkwijze te zijn, want Kiel is niet berekend op zo’n stortvloed van auto’s die twee keer per dag van de kade af komt rijden.

Stenaline, vaart tussen Kiel en Zweden
Stenaline, vaart tussen Kiel en Zweden

In het begin reed het verkeer dan ook maar langzaam door tot ik de snelweg bereikte en gas kon geven. Ik reed via Autobahn 7 naar Hamburg en vervolgens over 1 naar Bremen. Het was lekker weer om auto te rijden, droog en zonnig. Met de verkeersdrukte viel het mee, al was het af en toe wel een beetje druk op de weg. Ik stopte ergens om te eten en goedkope Duitse benzine te tanken, waarna ik verder reed over de A1 naar Münster en vandaar naar Recklinghausen om via Duisburg naar de grensovergang bij Venlo te rijden. Daar begon het eerst zachtjes en toen hard te regenen.

Ik reed door de regen naar Eindhoven en vandaar naar Antwerpen, waar het ook steeds nat was. In België schoot het maar langzaam op. Achteraf had ik beter weer via Osnabrück kunnen rijden, maar ik dacht dat het omzeilen van Midden Nederland een voordeel zou zijn. Al met al had ik toch een voorspoedige reis en arriveerde ik rond 18:00 uur thuis.

Afgelegde afstand 696 km

Totaal afgelegde afstand met de auto 3500 km

vorige terug naar boven

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.