Monument Valley – donderdag 18 juli 2013

Ontbijt in Olde Bridge Grill

Gisteravond lukte het me om de kamer voldoende af te koelen om zonder airco te slapen. Zoals te verwachten was verliep de nacht bijzonder rustig. In Mexican Hat wonen nog geen 100 mensen, dus veel verkeer was er niet. De weg die er doorheen loopt is alleen van regionaal belang. Doorgaand verkeer was er dus niet of nauwelijks. Nadat ik opgestaan was pakte ik meteen in en ging daarna uitchecken. Vandaag wilde ik Monument Valley en Petrified Forest bezoeken.

Hat Rock Inn in Mexican Hat is een klassiek motel dat geen voedsel serveert. Voor het ontbijt reed ik daarom naar Olde Bridge Grill, een restaurant, annex motel, annex trading post, waar ze een goed ontbijtje serveerden.

Monument Vally, gezien vanaf de weg vanuit Mexcian Hat
Monument Vally, gezien vanaf de weg vanuit Mexcian Hat

Monument Valley

Nadat ik het ontbijt met smaak had opgegeten reed ik een eindje zuid tot bij Monument Valley. Twee jaar geleden reed ik deze plaats voorbij, nu wilde ik het wel eens zien. Tegen betaling van vijf dollar mocht ik erin, met de nodige waarschuwingen dat de Valley Road slecht was en ik ook een rondrit tegen betaling kon krijgen. Ik had gelezen dat dit een standaard toespraakje is en dat de weg te berijden was met een gewone personenauto, al zou je wel op moeten passen.

Monument Valley, hier mag je tegen betaling op de foto in dezelfde pose als John Wayne
Monument Valley, hier mag je tegen betaling op de foto in dezelfde pose als John Wayne

Ik begon dan ook aan de toeristische route door de vallei met de merkwaardige rotsen. De eerste paar mijl waren inderdaad slecht, mogelijk omdat daar tweerichtingsverkeer is, en misschien ook omdat souvenirverkopers en andere dienstverleners dat eerste stukje weg meer gebruiken dan de route achterin de vallei. Al met al was het goed te doen, al komt er wel heel veel rood plakkerig stof op je auto te zitten (en binnenin als je met open raam rijdt, wat met dit weer wel een beetje voor de hand lag)

Monument Valley
Monument Valley

De tocht was zeer de moeite waard. Doordat ik tussen de monumenten door reed, zag ik ze beter dan vanaf de weg, voor zover ze vandaar uit al zichtbaar zijn. Er was aardig wat verkeer, maar het was niet hinderlijk druk.

Door Navajo Nation naar Petrified Forest National Park

Ik deed ongeveer een uur over de tien mijl en keek op diverse plaatsen rustig rond. Daarna keek ik nog even in het bezoekerscentrum, annex winkel, waarna ik verder reed in de richting van Kayenta. Daar sloeg ik linksaf, Rt 160 oost op. Na een mijl of acht sloeg ik rechtsaf, een zeer rustige weg op die me via Rough Rock naar Many Farms zou brengen. Dit gebied heet Navajo Nation en hier bewonen (en besturen) een deel van de oorspronkelijke bewoners van de VS het land dat ze toegewezen gekregen hebben.

Bij Many Farms sloeg ik af naar het zuiden. Via Chinle en Chanado bereikte ik even na de middag (Arizona tijd) de snelweg I 40. Toen was het nog ongeveer 20 mijl naar de ingang van Petrified Forest National Park.

Badlands in Petrified Forest National Park
Badlands in Petrified Forest National Park

Ik nam eerst een soepje voor lunch in het restaurant en reed daarna het park binnen. Je kunt op twee plaatsen binnenkomen. Ik reed van noord naar zuid. De weg voerde door Badlands, vergelijkbaar met die in South Dakota. In deze Badlands trof ik overal resten van versteende bomen aan. Bij alle uitkijkpunten waren versteende bomen te zien, plus verklaringen voor dit fenomeen die de zondvloed niet in het verhaal betrokken.

Petrified Forest National Park
Petrified Forest National Park

Via Holbrook naar Williams

De route door het park is ongeveer 20 mijl lang en kende verschillende stops waar iets te zien was, of een korte wandeling gemaakt kon worden. Nadat ik het park op gemak was doorgereden verliet ik het aan de zuidzijde en reed toen via Rt 180 naar Holbrook, waar ik de I 40 weer opdraaide.

Holbrook, het bekende Wigwam Motel
Holbrook, het bekende Wigwam Motel

Ik reed voortdurend west, ging bij Flagstaff even de weg af, om door het centrum van deze stad te rijden en vervolgde mijn weg toen naar Williams. Bij Flagstaff begon de lucht te betrekken en af en toe spetterde het wat tijdens de rest van de tocht.

Flagstaff aan Route 66
Flagstaff aan Route 66

In Williams nam ik mijn intrek in Best Western Plus, waar ik enkele jaren geleden ook overnacht heb. Ik at een prima steak in het bijbehorende restaurant. In de avond regende het flink en koelde het lekker af.

Mooie warme dag.

Afgelegde afstand 406 mijl

Voor meer foto’s van deze vakantie klik hier (deel 1) of hier (deel 2) of hier (deel 3)

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.