Via Monschau naar Kapelle, 26-7-2024

Inpakken en vertrek uit Merl

Vanmorgen reed ik mijn inmiddels vertrouwde ritje naar de bakker in Bullay, waar ik lege flessen en blikjes inleverde en broodjes kocht voor het ontbijt. Na het ontbijt pakten we onze spullen in en bracht ik alles naar beneden. Vanmorgen regende het een beetje, maar niet zodanig dat ik er bij het inladen last van had. Als laatste zetten we de fietsen op de fietsendrager, waarna we klaar waren voor het vertrek.

Klaar voor vertrek bij Weingut Haas
Klaar voor vertrek bij Weingut Haas

We keerden de auto bij Der Pissaman en reden Merl uit in de richting van Bullay. Nog voor we de bebouwde kom verlieten stopten we bij Weingut Kallfelz, waar we naar binnen gingen en enkele wijnen proefden en aanschaften. We kozen niet helemaal willekeurig en hadden op zeker drie andere adressen terechtgekund. Kallfelz had veruit de beste beoordelingen en een mooie ontvangstruimte voor kopers.

Bekroonde wijnen bij Weingut Kallfelz
Bekroonde wijnen bij Weingut Kallfelz

Aangezien we nog geen vier uur nodig zouden hebben om thuis te komen, hadden we bedacht om via Monschau te gaan en daar het historische centrum te bezoeken.

Van Merl naar Monschau

We reden dezelfde weg terug die we maandag gekomen waren. Eerst naar Bullay, waar we opnieuw de dubbeldeksburg overstaken. Daarna reden we via Alf en dorpen als Bengel, Kinderbeuern en Bausendorf naar Wittlich. Vervolgens een stuk over Autobahn 60 tot Prüm. We reden door de stad, die een aardig centrum heeft, over route 265 tot we even na 12:00 uur in Monschau aankwamen.

Inmiddels was de regen weggetrokken en hoefden we geen paraplu mee te nemen het stadje in. We parkeerden bij het Erlebnismuseum en liepen langs de Roer naar het centrum van de stad.

Café Thelen aan de rand van het historische Monschau
Café Thelen aan de rand van het historische Monschau

Monschau

We liepen het stadje in en hoewel we beslist niet alleen door Monschau liepen was het er niet overdreven druk. Mogelijk had de regen van vanmorgen mensen afgeschrikt om een stadswandelingetje te maken.

Het beroemde roze huis in Monschau
Het beroemde roze huis in Monschau

Al gauw kwam het beroemde roze huis, kenmerk van Monschau, in zicht. Dit karakteristieke gebouw werd in de achttiende eeuw gebouwd door een textielfabrikant. Je kunt het bezoeken, want het is nu een museum. Wij gingen er niet binnen, maar lunchten op het terras tegenover het roze huis. We werden bediend door een serveerster die uit Kapelle afkomstig was.

Geschikt terras om te lunchen
Geschikt terras om te lunchen

Na de lunch keken we even in de Lutherse kerk, die net aan de andere kant van de Roer stond. Daarna liepen we naar de markt en bekeken het rijtje huizen boven de Roer, dat een ander iconisch plaatje uit Monschau is.

Monschau, oude huizen aan de Roer
Monschau, oude huizen aan de Roer

We keken even binnen in de Rooms-Katholieke kerk, waarna we terugliepen naar de Markt en vandaar naar de parkeerplaats.

Monschau, Markt
Monschau, Markt

Glashütte Monschau

Toen we terug op de parkeerplaats waren liepen we nog even het enorme gebouw binnen waarin Glashütte Monschau gevestigd is. Het grootste deel was winkel waarin talloze glazen (kunst)voorwerpen te koop werden aangeboden. Aan het eind van de winkel was de glasoven, waar de glasblazer bezig was onder hete omstandigheden nieuwe glazen voorwerpen te maken.

We keken even toe hoe hij dit deed en keken kort rond in de andere delen van dit grote complex. Er zou een modelspoorbaan en een tentoonstelling van zandsculpturen moeten zijn, maar beide hebben we niet gezien omdat het gebouw zo uitgestrekt was.

We zochten de auto op, betaalden het parkeergeld en reden het stadje uit.

Door België naar huis

Al snel na het vertrek uit Monschau reden we België binnen. Dit oostelijk deel van België is Duitstalig, zodat het verschil met Duitsland alleen te zien was aan de huizenbouw en de onderhoudstoestand van het wegdek.

Na enige tijd zagen we Franstalige opschriften op winkels en verkeersborden verschijnen, als aanwijzing dat we het Duitstalige gebied hadden verlaten. We reden naar Luik en daarvandaan over dezelfde weg als afgelopen maandag naar Antwerpen. Het was niet bijzonder druk op de weg, behalve op de ring van Antwerpen. Maar ook daar viel het mee met het oponthoud, zodat we even na zes uur thuis arriveerden na een prachtige midweek aan de Moezel.

vorigeterug naar boven

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.