Oslo – Woensdag 6 augustus 2014

Asker – Oslo

Na het ontbijt, dat ook in Leangkollen van prima kwaliteit was, reed ik naar het station in Asker, parkeerde daar in de garage en kocht ik een retourtje voor de trein naar Oslo centraal station. Achteraf had ik beter ergens vooraf een Oslo pas voor vandaag kunnen kopen, want die is geldig tot in Asker. Later vandaag zou ik een Oslo pas kopen om in Oslo met allerlei soorten openbaar vervoer te kunnen reizen. De treinreis met diverse stops duurde ongeveer een half uur. De Noorse spoorwegen hebben een goede indruk bij me achtergelaten. Ze reden stipt, de rijtuigen waren schoon en op deze dag tussen Asker en Oslo reed men ook nog eens modern materieel dat geruisloos en comfortabel was.

Ik stapte uit op het centraal station en zocht daarna het loket op waar de Oslo pas verkocht werd. Dat bleek niet op het station te zijn, maar net er buiten. Het leek me dat ze dit handiger zouden kunnen organiseren, evenals als in Bergen, waar het kaartje voor de tocht naar Flåm niet op de voordehandliggende plaats werd verkocht, maar daar vlakbij.

Oslo, Domkirken
Oslo, Domkirken

Domkerk

Nadat ik de pas had gekocht, wandelde ik naar de Domkerk, die vlakbij het station staat. Voor een hoofdkerk in de hoofdstad was deze kerk beslist niet groot te noemen. De kerk was open voor bezoek. Ik ging er even binnen en keek er rond. Ik zag dat er om 12.00 een korte dienst met orgelbespeling zou worden gehouden en besloot daarheen te gaan en voordien wat andere dingen te bekijken.

Oslo, Domkirken, hoofdorgel
Oslo, Domkirken, hoofdorgel

Akershus

Ik liep door de stad naar het Akershus, waarbij ik langs het parlementsgebouw, Stortinget, kwam. Het Akershus is een oud kasteel aan de haven van Oslo. Het bleek een behoorlijk uitgebreid complex te zijn, dat voor een groot deel gratis toegankelijk was. Het kasteel zelf was alleen tegen betaling te bezichtigen, maar met de Oslo pas kon ik gratis naar binnen. Ik liep het voorgeschreven rondje door de gangen en de kamers van het slot. Het gebouw was behoorlijk uitgestrekt en goed geconserveerd.

Oslo, Akershus
Oslo, Akershus

Nadat ik het slot had gezien liep ik buiten nog een rondje en toen ging ik terug in de richting van de Dom. Ik was op tijd voor de korte dienst, die een officiële dienst bleek te zijn met een korte preek en de bediening van het Avondmaal. Er was een behoorlijk aantal mensen op deze dienst afgekomen. De organist speelde op het koororgel enkele variaties op O Gott du frommer Gott van Bach. Verder begeleidde hij de samenzang. Zijn aandeel was zo gering dat je eigenlijk niet van een orgelbespeling spreken kon.

Oslo, Telthusbakken
Oslo, Telthusbakken

Telthusbakken en enkele kerken

Na de dienst reed ik met de tram en de bus mee naar de halte Telthusbakken, een straatje tegen een heuvel op, waar nog originele houten huizen staan. Dit zou een van de meest authentieke straatjes in Oslo moeten zijn. Ik liep langs de huisjes omhoog naar de Gamle Aker kirke, die helaas op slot was. Deze kerk en het kerkhof hebben ook een respectabele leeftijd.

Oslo, Gamle Aker kirke
Oslo, Gamle Aker kirke

Lopend en met de bus ging ik terug langs de St. Olavskirke, de Trefoldighetskirken en een echte Picasso op een overheidsgebouw terug naar de Karl Johan Gate. In een van de zijstraatjes at ik lunch op een terras. Voor een voor Noorse begrippen redelijke prijs kreeg ik een salade met een kleine halve kreeft.

Oslo, Picasso
Oslo, Picasso

Bygholm

Na de lunch probeerde ik uit te zoeken hoe ik bij de aanlegsteiger van het bootje naar Bygholm kon komen. Het bleek dat de tramlijn die langs de steiger loopt afgesloten was in verband met onderhoud. Daarom liep ik voor de tweede keer naar de kade en zocht het bootje op. Ook hier bewees de Oslo pas zijn nut. Ik voer gratis mee met dit bootje naar het museumeiland.

Oslo, Raadhuis
Oslo, Raadhuis

Fram museet

Ik bezocht eerst het Fram museet, een museum gewijd aan de Poolexpedities van Amundsen en anderen. De echte Fram ligt daar op het droge, verlicht door een blauwige gloed. Dit bleek een interessant museum te zijn, met talloze voorwerpen en achtergrondinfo bij deze expedities. De boodschap was wel behoorlijk ideologisch ingekleurd. Er werd overal gehamerd op de klimaatverandering en dat wij toch dringend ons gedrag zouden moeten aanpassen om? Tja, dat werd dan weer niet duidelijk.

Fram
Fram

Kon-Tiki museet

Ik stak de straat over naar het Kon-Tiki museet, dat tegenover het Fram museet ligt. In dit museum bekeek ik de Kon-Tiki en de Ra2, Met deze schepen, die in de Oudheid zo gebruikt zouden kunnen zijn reisde Thor Heyerdahl enorme afstanden over de Atlantische en Grote Oceaan, om aan te tonen dat er al voor Columbus en de Vikingen contact tussen de continenten geweest kan zijn.

Oslo, Kon-Tiki museet
Oslo, Kon-Tiki museet

Karl Johans Gate

Nadat ik de tentoonstelling bekeken had, reed ik met de bus terug naar het centrum van Oslo. Ik stapte uit bij het Nationaal theater en stak daarvandaan door naar de Karl Johans Gate, die ik een eindje opliep om het koninklijk paleis te fotograferen.

Oslo, koninklijk paleis
Oslo, koninklijk paleis

Daarna liep ik terug in de richting van het station. Ergens langs de Karl Johans Gate at ik op een terras in een zijstraatje fish and chips. Daarna liep ik naar het station en reed met de trein terug naar Asker.

Oslo, Karl Johans Gate
Oslo, Karl Johans Gate

Ik haalde de auto uit de parkeergarage en reed terug naar Hotel Leangkollen. Het was een mooie dag met veel zon en een aangename temperatuur voor een stadsbezoek.

Afgelegde afstand 12 km

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.