Zondag in Cedar City – zondag 28 juli 2013

Ontbijt bij Best Western in Cedar City

Vandaag hield ik een rustige zondag in Cedar City. Ik begon vanmorgen met wat uitslapen. Daarna ontbeet ik op gemak in de eetzaal van Best Western.

Kerkdienst bij Community Presbyterian Church

Tegen 10:30 uur vertrok ik naar de Community Presbyterian Church in het noorden van Cedar City. Ik passeerde twee of drie kerken van de mormonen, die hier kennelijk sterk vertegenwoordigd zijn. De dienst begon om 11.00 uur en dat was de tweede dienst deze morgen.

Ik werd hartelijk begroet door een van de mensen in de hal, die me doorverwees naar de officiële “greeter” van deze morgen. Ook deze begroette me hartelijk en vroeg waar ik vandaan kwam. Toen ik vertelde uit Nederland te komen vroeg hij of ik het gastenboek wilde tekenen en daarna stelde hij me voor aan Mevr. Roelofs-Geschiere, een dame van 80 jaar oud die vroeger in Veere heeft gewoond.

Community Presbyterian Church Cedar City
Community Presbyterian Church Cedar City. (c) foto: https://www.cedarpres.org/

De dienst werd niet heel druk bezocht. Later hoorde ik dat dat aan de vakantie lag en aan het feit dat meer mensen waarschijnlijk de vroege dienst hadden bezocht. De dienst werd geopend door een ouderling of worshipleader, die het welkomstwoord uitsprak en het eerste deel van de dienst leidde. De samenzang werd in deze gemeente begeleid door een pianiste die redelijk speelde. De samenzang verliep wat stoterig en men zong niet uit volle borst.

Pastor John Guthrie hield een preek over het Gebed des Heeren, uit Lukas 11. Daarbij betrok hij de gelijkenis van de onbeschaamde vriend die ’s nachts om broden vraagt. In reformatorische kerken in Nederland wordt het Gebed des Heeren eigenlijk alleen vanuit de uitleg van de Heidelbergse Catechismus bepreekt. Ik vond deze preek dan ook verfrissend.

Kennismaking met een Zeeuwse in Cedar City

Na de dienst was er gelegenheid om koffie te drinken en wat te eten van de hapjes die door leden van de kerk waren meegebracht. Ik praatte een uurtje met de dame van Nederlandse afkomst. Zij bleek uit Indonesië afkomstig te zijn. Na de Tweede Wereldoorlog kwam ze, met veel andere Nederlanders uit Indië, naar Nederland.

Na enige tijd trok ze verder naar Salt Lake City, waar ze tot de pensionering van haar man heeft gewoond. Daarna verhuisden ze naar het koelere Cedar City. Ondanks het jarenlange verblijf in de VS was haar beheersing van het Nederlands nog prima en ook haar voorstellingsvermogen over de inrichting van Zeeland en het Nederlandse onderwijssysteem bleek nog fris en helder te zijn.

Rustige middag op zondag in Cedar City

Ik reed door de bergen terug naar het motel en bracht de rest van de dag in rust door, waarbij ik ook nu weer de middagdienst van de Petrakerk in Kapelle beluisterde. Ook deze dag verliep niet geheel droog. De tweede helft van de middag werd het donkerder en regende het af en toe flink, hoewel het geweld van gisteravond dit keer achterwege bleef.

Afgelegde afstand 68 mijl

Voor meer foto’s van deze vakantie klik hier (deel 1) of hier (deel 2) of hier (deel 3)

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.