Rustdag in Randburg – zondag 10 april 2011

Gereformeerde Gemeente Randburg

Vanmorgen zaten we na een goede nachtrust om even over acht aan de ontbijttafel. Wybe zorgde voor een snel en smakelijk ontbijt met eieren en toast. Net als gisteren was er yoghurt, fruitsap en koffie. In Umfula Indlu verhonger je beslist niet…

Na het ontbijt maakten we ons gereed voor de kerkgang en reden het korte ritje naar de kerk van de Gereformeerde Gemeente in Randburg. Het kerkgebouw staat in een woonwijk en wordt omgeven door een hek, net als vrijwel alle woningen en gebouwen in deze stad.

Kerk Gereformeerde Gemeente Randburg
Kerk Gereformeerde Gemeente Randburg

Achtergrond Gereformeerde Gemeente Randburg

De kerkelijke gemeente die we op onze rustdag in Randburg bezochten is in 1970 gesticht door Nederlandse immigranten. De gemeente telt ca. 150 leden. De liturgie is deels in het Afrikaans en deels in het Nederlands.

Voor de schriftlezing en de gemeentezang gebruikt men het Afrikaans (vertaling en berijming van Totius), de preek wordt in het Nederlands gelezen. De gemeentezang gebeurt staande. Tijdens het collecteren wordt dan niet gezongen, de organist speelt een voorspel dat lang genoeg duurt om de collecte eerst af te werken. Daarna gaat men staan en zingt de opgegeven psalm.

In de morgendienst las de ouderling een preek van de 19e eeuwse kruisdominee Cornelis van den Oever, die in zijn tijd niet onomstreden was. De preek ging over Judas Iskarioth en vertoonde enkele opmerkelijke trekjes.

Zo bleek Van den Oever precies te weten wat er tussen Judas en de priesters besproken is en hoe de onderhandelingen over de dertig zilverlingen verlopen zijn. Verder werd later in de preek een vergelijking gemaakt tussen predikanten die hun gemeente in de preek genade aanbieden met Judas, die Christus verkocht en verried. Deze vergelijking had ik nog nooit gehoord.

Ook sprak de predikant zichzelf enkele keren tegen in zijn uitleg, waardoor zijn uiteenzetting niet aan duidelijkheid won. Ik vroeg me af wat jongelui die in Afrika geboren zijn en met het Afrikaans zijn opgevoed hiervan zouden begrijpen.

Lunch in de lodge

Na de dienst reden we terug naar Bryanston, waar we koffie dronken en waar Henk aan het werk ging om een soepje te koken. Met een paar pakjes soep, een zakje gemengde groenten en een schaaltje mini-hamburgers lukte het om een heerlijke tomatensoep te maken, die we op het terras van ons verblijf opaten. Een lekkere Zuid-Afrikaanse rode wijn begeleidde de soep op voortreffelijke wijze.

Terras van Umfula Indlu guest lodge, Bryanston
Terras van Umfula Indlu guest lodge, Bryanston

Middagdienst in Gereformeerde Gemeente Randburg

Na de maaltijd namen we wat rust, waarna we voor de tweede keer naar de kerk in Randburg gingen. In de middagdienst worden preken van ds. E. Venema over de Heidelbergse Catechismus gelezen. Deze dienst telde minder bezoekers dan de ochtenddienst. Na afloop van de dienst reden we terug naar Umfula en brachten de rest van de zondag rustig door. We aten de rest van de soep op, met enkele broodjes en we gingen op tijd naar bed, want maandag wilden we vroeg vertrekken naar Pilanesberg

vorigeterug naar bovenvolgende

Reacties zijn gesloten.