Rustdag in Eischoll en Raron – zondag 7-8-2022

Mist over het Rhônedal

Op zondag 7 augustus 2022 hielden we een rustdag in Eischoll en Raron. Toen we vanmorgen wakker werden en naar buiten keken zag alles er grijs uit. Heel het dal hing vol wolken en mist. Zelfs de kerk van Eischoll was op dat moment niet te zien.

Net als gisteren wisselde dit beeld voortdurend. Na een kwartiertje zag het dal er heel anders uit. De mist was grotendeels opgetrokken en er hing nu nog wat lage bewolking. Op sommige plaatsen brak de zon al door de wolken heen en zagen we de schittering van het licht in de Rhône.

Eischoll. De zon breekt door de mist heen. Rustdag in Eischoll en Raron
Eischoll. De zon breekt door de mist heen

Kerkdienst in Raron

Na het ontbijt vertrokken we uit Eischoll en reden de berg af naar Turtmann. Beneden sloegen we rechtsaf en reden via Gampel naar Raron. Het viaduct, waardoor je normaal langs de kortste weg Raron binnenrijdt, was afgesloten. We reden daarom door tot in Turtig, waar we linksaf sloegen en onder de spoorlijn en over de Rhône reden. Daarna was het nog een paar honderd meter tot de Felsenkirche. Er stonden al veel Nederlandse auto’s bij de kerk en langs de weg. Toch was de kerk lang niet vol.

Raron, Felsenkirche met de Burgkirche erboven
Raron, Felsenkirche met de Burgkirche erboven

In deze dienst ging ds. W. Meijer uit Gameren voor. Hij preekt hier elke zomer diverse weken achter elkaar en deze diensten voorzien duidelijk in een behoefte. De predikant had zijn tekst genomen uit Lukas 10, waar Jezus in vers 15 een ernstige waarschuwing uitspreekt over Kapernaüm. Na enkele inleidende opmerking over de “stille” zonde van het ongeloof behandelde de predikant het hoofdstuk vers voor vers, waardoor de achtergrond en inhoud van deze waarschuwing duidelijk werden. Daarbij trok hij voortdurend lijnen naar de hoorders in de kerk.

Na de dienst praatten we even na met vrienden die vrijdag in Grächen waren aangekomen. Ze hadden zaterdag al een mooie eerste vakantiedag gehad, al leek ons het autovrij zijn van Grächen niet direct een voordeel.

Koffie en lunch in Eischoll

We reden Raron uit en via Turtmann terug naar Eischoll, waar we koffie dronken en lunchten. Daarna hielden we een rustige middag tot het tijd was om weer naar Raron te rijden voor de avondkerkdienst.

Avonddienst in de Felsenkirche

We reden opnieuw de berg af en zochten de Felsenkirche in Raron op. Deze kerk werd in de rotsen onder de Burgkirche uitgehakt en heeft daarom een heel aparte sfeer. Als luisteraar zit je midden in een rots, wat duidelijk zichtbaar is door het onregelmatig gevormde gewelf van spuitbeton. De akoestiek van de ruimte is bijzonder. De kerk heeft een mooie nagalm, maar de lage tonen klinken veel langer na dan de hogere.

Raron, interieur Felsenkirche. Het orgel is gebouwd door Füglister
Raron, interieur Felsenkirche. Het orgel is gebouwd door Füglister

In deze dienst ging ds. Meijer opnieuw voor. Deze dienst preekte hij uit 1 Petrus 2 vers 11 en 12, waar de gelovigen opgeroepen worden om zich niet te richten op alles wat de wereld te bieden heeft, maar zich te gedragen als pelgrims, die op doorreis zijn en in deze wereld geen vaste woon en verblijfplaats hebben. Vanuit het leven van Abraham en vanuit de Lofzang van Maria zette hij deze aansporing in perspectief, waarbij ook vanavond de lessen voor iedere aanwezige niet ontbraken.

Na de dienst ontmoetten we enkele dorpsgenoten, met wie we even een praatje maakten. Zij waren een heel eind komen rijden vanaf hun vakantieadres in een dorp boven Sion.

Van Raron naar Eischoll

We reden terug de berg op naar Eischoll en zagen overal in het Rhônedal donkere wolken, waaruit kennelijk regen viel. Het leek er sterk op dat wij ook met buien te maken zouden krijgen.

Later op de avond bleek dat mee te vallen, de donkere wolken kwamen niet tot aan Eischoll en naast een licht gespetter viel er bij ons geen regen van betekenis.

Vlak voor zonsondergang klaarde het hier en daar nog een beetje op, waardoor op de top van de Bietschhorn wat Alpengloeien te zien was. Een fraai gezicht, met de eveneens aangelichte wolken.

Alpengloeien op de Bietschhorn
Alpengloeien op de Bietschhorn

Mooie en waardevolle dag!

vorigeterug naar bovenvolgende

Reacties zijn gesloten.