Van Mettlach naar huis – donderdag 18-8-2022

Ontbijt in Schloss Saareck

Nadat we gisteravond een groot aantal brandweerauto’s en andere hulpdiensten hadden gehoord (voor wat later bleek loos alarm te zijn) lukte het aardig een beetje te slapen. Het was vrij warm in de kamer, maar met de open ramen koelde het wel wat af. En de ventilator zorgde voor enige luchtcirculatie. Op deze laatste dag van onze reis wilden we van Mettlach naar huis rijden, maar eerst gingen we ontbijten.

Schloss Saareck Mettlach, Hall
Schloss Saareck Mettlach, Hall

We liepen de trappen af van de derde verdieping naar beneden en kwamen in de ontbijtzaal van het slot. Daarbij kwamen we door de indrukwekkende hall in het midden van het kasteeltje. Ondanks het tegenwoordige gebruik van het gebouw heeft men de authentieke sfeer en inrichting vast willen en kunnen houden.

De ontbijtzaal had ik gisteren al gefotografeerd. De tafels waren toen al keurig gedekt (met serviesgoed van Villeroy & Boch uiteraard…) De presentatie van de voedingsmiddelen zag er vanmorgen eveneens prachtig uit.

Schloss Saareck Mettlach, ontbijtzaal
Schloss Saareck Mettlach, ontbijtzaal

We lieten ons het ontbijt goed smaken en gingen daarna terug naar onze kamer om onze spullen in te pakken en ons gereed te maken voor vertrek. We namen alles mee naar beneden en checkten uit. Daarna liepen we naar de auto die achter het kasteel stond en pakten alles in.

Schloss Saareck Mettlach, achterzijde
Schloss Saareck Mettlach, achterzijde

Outletcenter Mettlach

We reden het park uit en gingen de brug over om nog even door het centrum van Mettlach te lopen. Vanuit het park zagen we enkele opvallende gebouwen staan, die het beeld van dit stadje bepalen.

Mettlach, Kirche St. Lutwinus torent boven de bebouwing en de Saar uit
Mettlach, Kirche St. Lutwinus torent boven de bebouwing en de Saar uit
Voormalige Villeroy & Boch fabriek in de Alte Abtei, Mettlach
Voormalige Villeroy & Boch fabriek in de Alte Abtei, Mettlach

De rooms-katholieke St. Lutwinus is vanuit het park waarin ‘ons’ kasteeltje staat niet te missen. Vanuit de straten van het stadje is hij minder goed te zien, maar wel te horen als de torenklokken slaan of luiden. Ook het enorme gebouw van Villeroy & Boch is prominent aanwezig. In deze Alte Abtei was vroeger de fabriek gevestigd. Nu is het een Erlebniscentrum, dat tijdens onze aanwezigheid in verbouwing was.

Villeroy & Boch heeft een grote outletwinkel in Mettlach, waar serviezen etc. verkocht worden. Daaromheen hebben zich andere outlets gevestigd die wel allemaal een connectie hebben met serviezen en andere benodigdheden voor in huis of in de keuken. We liepen een poosje in het centrum rond, bekeken enkele winkels van binnen en gingen daarna verder.

Van Mettlach naar Luxemburg

Nadat we genoeg gezien hadden, haalden we de auto en vertrokken we in de richting van Orscholz. Niet ver voorbij dit dorp reden we naar Autobahn 8. Over deze snelweg reden we nog enkele kilometers tot we bij Schengen de grens met Luxemburg passeerden. Als gevolg van het akkoord dat in die plaats werd gesloten keek er geen douanebeambte naar ons om en konden we doorrijden over de A13 tot we de A3 bereikten.

We stopten iets ten zuiden van Luxemburg op Aire de Berchem om benzine te tanken en wat te eten bij McDonald’s. Het was daar (zoals gebruikelijk) erg druk met mensen die profiteerden van goedkope brandstof en belastingvrije producten.

Van Luxemburg naar Kapelle

Nadat we gegeten hadden reden we verder in de richting van de ring rond Luxemburg. Daar hadden we wat vertraging door de wegwerkzaamheden, maar vervolgens konden we vlot doorrijden. Via Arlon, Namen en Brussel kwamen we zonder vertraging op de ring van Antwerpen. Daar was het wat drukker en reed het even wat langzaam, maar noemenswaardig was de vertraging niet. Van Antwerpen was het nog ongeveer drie kwartier tot we thuis waren.

vorigeterug naar boven

Reacties zijn gesloten.