Van Harrogate naar York – zaterdag 30 april 2022

Van Harrogate naar Knaresborough

Vanmorgen was mijn eerste werkje na het opstaan het bijvullen van de parkeermeter die voor The Yorkshire Hotel stond. Gisteren hoefden we niet veel te betalen omdat we aan het eind van de middag pas aankwamen en vanmorgen schatten we nog een uurtje nodig te hebben tot we aan de rit van Harrogate naar York zouden kunnen beginnen. Het was prachtig weer vanmorgen en het uitzicht vanuit onze kamer op de stad was bijzonder fraai met de zon in de rug.

Zicht op Harrogate vanuit "The Yorkshire Hotel"
Zicht op Harrogate vanuit “The Yorkshire Hotel”

Daarna was het tijd om te ontbijten. Het ontbijt in The Yorkshire werd geserveerd op de vijfde verdieping. We kwamen dus in een ander restaurant dan gisteravond, hoewel ook dit “The Pickled Sprout” heette. Spruitjes in het zuur werden hier niet geserveerd, maar verder was het ontbijt voortreffelijk. De ontbijtzaal leek onlangs opgeknapt te zijn, te zien aan de staat van de stoffering en het meubilair.

Het ontbijt werd in buffetvorm aangeboden. We konden dus net zo vaak naar het buffet als we wilden en hadden de keuze uit alle standaard gerechten bij een Full English Breakfast, maar daarnaast ook een keur van vruchten, yoghurts en andere ongebruikelijke aanvullingen.

Na het ontbijt pakten we in, brachten onze spullen naar beneden, checkten uit en gingen op weg. De eerste bestemming voor vandaag was Knaresborough, waar we even wilden stoppen om het fraaie viaduct over de River Nidd te zien.

Knaresborough viaduct

Van Harrogate naar Knaresborough bleek een ritje van nauwelijks een kwartier te zijn. We reden door het stadje naar de parkeerplaats bij Knaresborough Castle en kochten daar een kaartje om even te mogen parkeren.

De parkeerplaats heette Knaresborough Castle, maar van een echt compleet kasteel is allang geen sprake meer in deze aardige stad. Er stond nog een ruïne van een vierkante toren en wat gebouwen die duidelijk van later datum waren. Rondom deze bouwwerken was een fraai aangelegd park, inclusief een monument voor gevallen stadsgenoten in beide Wereldoorlogen.

Knaresborough Castle
Knaresborough Castle

We kwamen echter niet voor het kasteel van Knaresborough, maar voor het wereldberoemde spoorviaduct over de River Nidd, dat vanuit het kasteelpark prachtig te zien is. In het fraaie morgenlicht met de prachtig blauwe lucht zag dit stukje stad eruit als een miniatuurlandschap op een modelspoorbaan.

Viaduct over River Nidd, Knaresborough
Viaduct over River Nidd, Knaresborough

We bekeken dit idyllische uitzicht en zagen op een gegeven moment zelfs een dieseltreintje over het viaduct rijden. Daarna was het tijd om verder te gaan.

Van Knaresborough naar Askham Bar, York

We liepen terug naar de auto en verlieten Knaresborough om naar York te rijden. Ook dit was geen lange rit en we konden lekker doorrijden, al was het wel druk op de weg op deze zaterdagmorgen van een Bank Holiday Weekend.

We zochten in York de Park & Ride parkeerplaats bij Askham Bar op en konden daar vlot parkeren. De bus stond op het punt te vertrekken en wij konden nog net mee, al accepteerde het pinapparaat van de chauffeur geen van onze bankpasjes op contactloze wijze. Een andere betaaloptie leek er niet te zijn. We mochten dus gratis mee en kregen de opdracht op de terugweg twee enkeltjes te kopen.

Met de bus reden we in korte tijd het centrum in. Een eindje voorbij het centraal station stapte we uit de bus en liepen North Street op.

St. Olave’s Church

In North Street Gardens ontmoetten we Leonard, die ons meenam de Ouse over en door het park Museum Gardens naar St. Olave’s Church. Op deze zaterdagmorgen werd er volop geroeid op de Ouse. We zagen diverse kleinere en grotere wedstrijdboten en coaches of instructeurs in rubberbootjes.

Roeiers op de Ouse
Roeiers op de Ouse

In St. Olave’s hadden we een afspraak met de assistent organist van de kerk. Toen we binnenkwamen zat hij te studeren op het fraaie instrument dat er veel kleiner uitzag dan het in werkelijkheid was. Hij ontving ons hartelijk en demonstreerde zijn orgel door het spelen van “I was glad” van Parry. Daardoor hoorden we veel verschillende registers en combinaties van stemmen.

York, St. Olave's Church
York, St. Olave’s Church

Daarna mocht ik een poosje spelen op het instrument dat Walcker hier bouwde, terwijl Marianne filmpjes maakte. Hierna liepen we terug door het park, waar we we door omstandigheden eerder afscheid namen van Leonard dan we hadden gepland. We liepen verder over Museum Street in de richting van de kathedraal en besloten eerst te gaan lunchen.

York Minster, de kathedraal van York
York Minster, de kathedraal van York

Ye Olde Starre Inne

We besloten voor onze lunch naar “Ye Olde Starre Inne” te gaan. Tijdens een vorig bezoek hadden we het uithangbord van deze pub al eens zien hangen over Stonegate heen. Het bleek dat de pub gevestigd is achter de huizenrij. Door een smal poortje kwamen we op het terras en even later stonden we binnen. De inrichting was traditioneel met veel kamertjes, hoekjes, donkere lambriseringen, tapijt op de vloer en een gevarieerd meubilair.

Ye Olde Starre Inne, York
Ye Olde Starre Inne, York

Toen ik de lunch bij de bar ging bestellen, bleek het dat dit een echte pub was. Koffie of thee serveerde men hier niet, wel koude dranken en uiteraard ook diverse gerechten voor lunch en diner. De tomatensoep die ze hier kookten smaakte ons prima en het lukte ons ook om een bijpassend drankje te kiezen.

Wandeling door York

Na de lunch wandelden we door de binnenstad van York. Het was uitstekend weer voor een stadswandeling en wij waren niet de enigen die deze activiteit vandaag ondernamen. We zagen veel winkels en winkeltjes. bij Bettys Café and Tearoom stond een enorme rij wachtenden voor een plekje, waarop wij besloten later nog eens terug te komen. We bekeken de kraampjes op Shambles Market en zagen diverse winkels met typisch Engelse producten van binnen.

Winkelstraat York
Winkelstraat York
Bloemenkraam op Shambles Market
Bloemenkraam op Shambles Market

Bettys Café and Tearoom

Nadat we de stad verkend hadden en wat inkopen hadden gedaan kwamen we opnieuw bij Bettys terecht. De wachtrij was nu aanzienlijk korter en we besloten even in de rij te gaan staan voor “a cuppa” in deze beroemde zaak.

Na een korte wachttijd konden we naar binnen en kregen een tafeltje aangewezen waar al gauw iemand onze bestelling kwam opnemen. De keuze uit diverse theesoorten en gebakjes, die hier cakes werden genoemd, was enorm groot.

Trolley met cakes bij Bettys Café and Tearooms
Trolley met cakes bij Bettys Café and Tearooms

Deze zaak hechte duidelijk aan stijl en kwaliteit, iets wat door de aanwezige klanten duidelijk werd gewaardeerd. Het duurde niet lang of men kwam onze thee brengen. Voor ieder was er een aparte pot, met een papiertje op het deksel waarop de theesoort vermeld stond. Even later kwam het gebak en konden we aan onze Tea beginnen, hoewel dit geen High Tea genoemd kon worden.

De theetafel bij Bettys, York
De theetafel bij Bettys, York

Nadat we uitgebreid thee gedronken hadden en van de lekkernijen bij Bettys hadden geproefd gingen we verder. We liepen in de richting van de kathedraal waar we de Evensong bij wilden wonen.

Evensong in York Minster

Toen we bij de kathedraal aankwamen waren de deuren al open en konden we al naar binnen voor de Evensong. Het koor was nog aan het repeteren en we moesten nog even wachten voordat we konden gaan zitten.

Na afloop van de repetitie mochten we gaan zitten in de banken in het koor van de kerk. Het duurde niet lang voordat het koor binnenkwam en de dienst begon. Het was een waar genoegen om na de Coronatijd weer fysiek een Evensong bij te wonen. Het koor zong fantastisch mooi en de dienst maakte grote indruk.

Van York naar Stillington

Na de Evensong wandelden we naar een bushalte, waar we even later op de bus naar Askham Bar stapten. Ook nu weigerde het betaalautomaat van de bus contact te maken met onze betaalpasjes. Deze chauffeur bleek contant geld te accepteren, zodat we tegen betaling teruggebracht werden naar onze parkeerplaats.

Naast de parkeerplaats was een Tesco gevestigd waar we wat inkopen deden voor het weekend. Nadat we de auto hadden volgetankt vertrokken voor de rit naar Stillington waar we een cottage hadden geboekt voor het weekend.

Na een klein halfuurtje kwamen we aan bij Westgate House in Stillington. Daar troffen we een fraai ingericht en verwarmd huisje aan, waarin we het de komende nachten en zondag wel uit zouden kunnen houden.

Als afsluiting van de dag aten we een dinertje in de lokale pub met de schilderachtige naam The White Bear Inn. Daarna was het tijd om te gaan slapen.

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.