Stadswandeling in York – maandag 30 april 2018

Van Guisborough naar York

Voor vandaag was ons plan om een stadswandeling in York te maken. Nadat we een laatste heerlijk ontbijt gegeten hadden in Gisborough Hall pakten we onze spullen in en vertrokken we naar York. We reden naar het zuidwesten over A172 en daarna over de A19 tot we in iets meer dan een uur in York aankwamen. We reden naar Monk Bar Car Park, een parkeerplaats vlak buiten het stadscentrum, waar we tegen betaling onze auto’s achterlieten.

Over de stadsmuur naar York Minster

Winkels aan Lord Mayor's Walk, York. Stadswandeling in York
Winkels aan Lord Mayor’s Walk, York

We begonnen onze wandeling bij de stadspoort in Monkgate, waar we de muur opklommen daarna over de muur naar York Minster liepen. Links keken we naar de oude stad en aan onze rechterhand lagen de diverse uitbreidingen die York heeft gekend. Vanaf de muur konden we de kathedraal zien, die het stadscentrum domineert.

York Minster, gezien vanaf de stadsmuur
York Minster, gezien vanaf de stadsmuur
Kathedraal van York, vanaf High Petergate. Stadswandeling in York
Kathedraal van York, vanaf High Petergate

We gingen York Minster binnen en keken uitgebreid rond in deze schitterende historische kathedraal, waar veel interessante bezienswaardigheden te vinden zijn. Het orgel trekt de aandacht, niet alleen door de fraaie historische orgelkas met de rijk beschilderde frontpijpen, maar ook door de bijzondere bouwwijze. Verschillende delen van het orgel staan op enige afstand van de kas, in enkele gevallen zelfs vrij in de kerkruimte.

York Minster, historische orgelkas
York Minster, historische orgelkas
Orgel van York Minster gezien vanuit het koor
Orgel van York Minster gezien vanuit het koor
Orgelpijpen van het pedaal staan vrij in de ruimte, York Minster
Orgelpijpen van het pedaal staan vrij in de ruimte, York Minster
York Minster, Chapter House
York Minster, Chapter House
Beeldhouwwerk aan de kapitelen boven het schip van York Minster. Stadswandeling in York
Beeldhouwwerk aan de kapitelen boven het schip van York Minster

Door het centrum van York naar de Shambles

We vervolgden onze stadswandeling in York en lieten de kathedraal achter ons. We liepen door Stonegate en Davygate tot we op St. Sampsons Square aankwamen. Daar gingen we de pub Roman Bath in om te lunchen.

York Minster, gezien vanuit Low Petergate
York Minster, gezien vanuit Low Petergate

Na de lunch liepen we verder door de winkelstraten van York. Door Low Petergate konden we de torens van de Minster zien staan, waarna we verder liepen naar de Shambles. Dit smalle straatje met scheefhangende winkeltjes verbindt King’s Square met Pavement en is een toeristische trekpleister. Het feit dat er meerdere zaakjes waren waar fudge werd gemaakt was hiervoor een sterk bewijs, naast de vele mensen die door de Shambles liepen.

The Shambles, York
The Shambles, York
York, Shambles
York, Shambles

Jorvik Viking Centre

Toen we de Shambles uit kwamen, was het maar een klein eindje lopen naar Jorvik Viking Centre. We gingen de attractie binnen en werden in treinwagonnetjes door de tentoonstelling gereden. Het karretje reed langs verschillende diorama’s waar aspecten uit het leven van Vikingen werden getoond. Er waren poppen, maar ook acteurs die situaties uitspeelden. Men was er zelfs in geslaagd om toepasselijke geuren door de tentoonstelling te verspreiden.

Jorvik Centre York
Jorvik Centre York
Clifford's Tower York
Clifford’s Tower York

Terug naar Monk Bar Car Park

Nadat we Jorvik Centre gezien hadden vervolgden we onze stadswandeling in York nog een eindje verder tot we bij Clifford’s Tower kwamen. Nadat we deze kasteeltoren hadden gezien keerden we om en liepen langs een andere route terug naar de kathedraal.

Golden Fleece, York
Golden Fleece, York

Vandaar was het niet ver naar de parkeerplaats, waar we in de auto stapten om naar de Dales te rijden, waar we nog een paar dagen wilden rondkijken.

Van York naar West Witton

We reden de stad uit, waar nog veel meer te zien is, en al gauw kwamen we op het platteland, waar we via de A59 naar de M1 reden. Over deze snelweg reden we naar het noorden tot we bij Leemingbar van de weg gingen en de A684 opreden, die ons in Wensleydale zou brengen.

Ruim een uur nadat we uit York vertrokken waren, kwamen we aan bij The Old Vicarage, een fantastische B&B in West Witton, een van de eerste dorpjes in Yorkshire Dales National Park. We kregen een prachtige kamer met hemelbed en genoten van het prachtige uitzicht over de Dales met het strijklicht van de ondergaande zon.

Wensleydale bij West Witton
Wensleydale bij West Witton
B&B The Old Vicarage, West Witton
B&B The Old Vicarage, West Witton

Nadat we ons geïnstalleerd en wat rondgekeken hadden, liepen we naar The Fox, de plaatselijke pub, waar we een dinertje kochten en opaten, terwijl de locals zich vermaakten met een potje darts.

Daarna wandelden we terug naar onze B&B, waar we niet te laat gingen slapen.

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.