Van Eischoll naar Geroldsau – donderdag 25 juli 2019

Van Eischoll naar Visp

Vandaag was de dag waarop we een aanzienlijk stuk van de thuisreis ondernamen. We hadden gepland om van Eischoll naar Geroldsau in het Zwarte Woud te rijden. Vanmorgen was het weer prachtig weer boven het Rhônedal. Al vroeg was het warm, ook omdat de zon recht op de ramen van het huisje scheen.

Voor de verandering ging ik vandaag met de auto naar de Volg om meteen ook wat afval weg te kunnen gooien bij het verzamelpunt beneden in het dorp. Ik maakte daarom niet de traditionele foto van de kerk, maar een overzichtsplaatje vanaf het balkon, waarop de kerk deels zichtbaar was.

Zicht op Eischoll vanaf ‘ons’ balkon
Zicht op Eischoll vanaf ‘ons’ balkon

Na het ontbijt pakten we de laatste spullen in, waarna ik enkele keren naar de auto liep om alles in de auto te laden. Na een bakje koffie was het tijd voor een laatste inspectie, waarna we het huisje afsloten en de auto buiten reden. We brachten nog wat afval weg en reden toen voor de laatste keer deze vakantie de berg af naar Visp. Daar tankten we de auto af, waarna we de weg naar de Goms insloegen.

Van Visp naar de Furkapas

We passeerden Brig, Naters, Bitsch en de andere dorpjes die we de afgelopen dagen ook al hadden gezien. Na Blitzingen kwamen we langs plaatsen waar we deze vakantie nog niet waren geweest. De dorpjes in de Goms regen zich aaneen in een fraaie schakering van donkere houten huizen, felgekleurde geraniums en groene weiden waarop volop gehooid werd.

Eindelijk bereikten we Gletsch, waar we rechtsaf sloegen, de Furkapas op. Aan de Walliser kan is de weg volledig uitgebouwd, waardoor we flink konden doorrijden naar boven. Bij Belvedère parkeerden we de auto om even rond te kijken. Het zicht omlaag richting Gletsch was schitterend.

IMG_2147 Furkapassweg
Furkapasweg

We liepen de souvenirwinkel even binnen om daar achter op het platform naar de Rhônegletsjer te kijken. De gletsjertong die jaren geleden nog over de rand hing was niet te zien. De Rhône stroomde nu omlaag vanuit een groot meer aan de voet van de gletsjer. Hogerop was de ijsmassa nog duidelijk te zien

IMG_2154 Belvedere Rhonegletsjer
Rhônegletsjer

De ijsgrot, die ook dit jaar weer in de gletsjer was uitgehakt, bezochten we niet. We gingen de winkel uit en keken nog even naar Belvedère, dat een verlopen indruk maakte met de dichtgespijkerde ramen en deuren. Vergane glorie…

IMG_2152 Belvedere Furkapass
Belvedère aan de Furkpasweg

Van de Furkapas naar Schaffhausen

We reden verder naar de pashoogte en begonnen aan de afdaling naar Realp. In tegenstelling tot de Walliser kant van de pas bleek deze zijde nog altijd smal te zijn. Rustig aan reden we in file de pasweg af tot we in Realp uitkwamen. Vandaar was het niet ver naar Andermatt, waar we linksaf sloegen in de richting van Göschenen, dat we door de imponerende Schöllenenschlucht bereikten. Daar reden we snelweg 2 op en begonnen aan onze rit naar het noorden.

Inmiddels was het flink warm geworden, de temperatuur schommelde tussen de 33 en 37 graden. Na een korte pauze op een parkeerplaats reden we verder langs de Reuss tot we bij Fluëlen rechts afbogen en gedurende enige tijd langs de Urner See reden. Daarop was het een drukte van belang met watersporters. De weg was hier tweebaans en kronkelde langs het meer door tunnels en onder galerijen door.

Voorbij Brunnen werd de weg weer vierbaans en konden we lekker doorrijden tot voorbij Zürich. Hier en daar werd aan de weg gewerkt, maar dat leverde nauwelijks hinder op. Bij Schaffhausen gingen we even van de weg af om in Neuhausen am Rheinfall even naar de watervallen van Schaffhausen te kijken.

Rheinfalle Schaffhausen

Vanaf de parkeerplaats in Neuhausen keken we recht naar het vallende water van de Rijn.

IMG_2162 Rheinfalle
Rheinfalle Schaffhausen

We zijn niet dichtbij de waterval geweest en we hebben ook geen rondvaart gemaakt. Met het blote oog en door de camera was alles voldoende zichtbaar en met deze temperaturen lokte een extra inspanning ook niet zo aan.

IMG_1551 Rheinfalle detail
Rheinfalle, close-up

Van Schaffhausen over de Schwardwaldhochstrasse naar Geroldsau

We verlieten deze supertoeristische plaats en reden in de richting van de Duitse grens. Zodra we die gepasseerd waren konden we al snel Autobahn 81 oprijden, waar we lekker door konden rijden. Bij Horb am Neckar verlieten we de snelweg en reden naar Freudenstadt.

Daar reden we de Schwarzwaldhochstrasse op, een toeristische route over de heuvels van het Zwarte Woud. We zagen indrukwekkende naaldbossen, maar ook delen met heide en schaarse begroeiing van wat berken. Het uitzicht naar het westen was erg heiig door de laagstaande zon, in het oosten was wat meer te zien.

IMG_2171 Schwarzwalder Hochstrasse
Uitzicht op het Zwarte Woud vanaf B500 Schwarzwald Hochstrasse

We stopten even bij de Mummelsee, dat wel het centrum voor de dagjestoeristen op deze route is. We keken even bij het meertje en in de souvenirwinkel en reden daarna verder.

IMG_2173 Schwarzlwald Mummelsee
Mummelsee

Landgasthof Hirsch

Van de Mummelsee was het niet ver meer tot Geroldsau (Baden-Baden) waar we een overnachting hadden besproken in Landgasthof Hirsch. Men bleek daar op ons te rekenen en had voor ons een warme kamer gereserveerd. Buiten was het inmiddels iets koeler, al bleef de warmte lang hangen. We aten in de tuin en gingen daarna proberen te slapen.

Afgelegde afstand: ca. 460 afwisselende en mooie kilometers in bijzonder warme omstandigheden.

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.