Van Eischoll naar Brandalp
Vanmorgen was het mooi weer. De lucht was helemaal opgeklaard na de regen van vannacht en het leek opnieuw een mooie dag te worden. Vandaag wilden we wandelen op Brandalp. In verband met het weerbericht waarin serieus regen werd voorspeld voor de middag, had ik een klein rondje uitgezet dat we voor de tweede helft van de middag afgerond zouden moeten kunnen hebben.
Voor het ontbijt ging ik eerst naar de Volg om brood te kopen. Onderweg haalde ik wat Franken uit het geldautomaat, waardoor ik een ander rondje door het dorp liep dan gisteren. Op weg terug naar het appartement maakte ik mijn traditionele ochtendfoto van het torentje van Eischoll, dat er ook deze morgen prachtig bij stond tegen de heldere ochtendlucht.
Na het ontbijt pakten we de spullen in die we nodig dachten te hebben en gingen op weg van Eischoll naar Brandalp. We reden eerst naar Unterbäch en keken opnieuw naar de nieuwe hangbrug over de Milibach die Unterbäch met Eischoll verbindt voor voetgangers. Vervolgens reden we naar Brandalp, dat op 1591 meter ligt, ruim 200 meter boven Unterbäch. We parkeerden iets voorbij het restaurant Alpenrösli, tevens bergstation van de kabelbaan uit Unterbäch.
Van Brandalp naar Waldmatte
We trokken onze wandelschoenen aan en smeerden lichtjes tegen zonnebrand omdat de zon al niet meer zo uitbundig scheen als vanmorgen en we wolken uit het Ginalsdal aan zagen komen drijven. We gingen op weg en volgden het weggetje Brandstrasse verder omhoog, afwisselend door grasland en bossen. Op Brandalp staan overal huisjes en andere onderkomens. Sommige waren hermetisch gesloten, bij andere zagen we activiteit van vakantiegangers of vaste bewoners.
Het uitzicht vanaf de Brandstrasse was mooi. Zeker op de meer open gedeelten konden we uitkijken over Brandalp en Eischolleralp, dat aan de andere kant van de beek ligt. Maar ook verder het Rhônedal in was het uitzicht fraai. Het opvallende Luogelkinviaduct in de BLS spoorbaan trok als gewoonlijk de aandacht. Dit kunstwerk is een herkenningspunt in dit deel van Wallis.
Nadat we het ronde waterbassin waren gepasseerd hield de verharding van het weggetje op en liepen we op een grindweg, die breed genoeg was om met een auto te berijden. In een vorige vakantie hebben we het weggetje met de auto wel eens gevolgd tot bij Ginals, maar zover gingen we vandaag niet. Bij Waldmatte sloegen we rechtsaf en liepen naar beneden in de richting van de Milibach.
Nog voor we de huisjes op Waldmatte zouden bereiken hadden we rechtsaf moeten slaan, het paadje langs de Unterbächneri op. Aangezien dit pad niet heel druk belopen wordt, was het nauwelijks te zien en liepen wij er in eerste instantie voorbij tot onze aandacht getrokken werd door een heftig gebarende man die onder de luifel van een van de huisjes zat. We liepen een eindje terug en hadden het paadje toen in zicht.
Van Waldmatte naar Bifig
We liepen nu een eind langs de Suon die Unterbächneri heette en grotendeels droog stond. Het pad liep hoofdzakelijk door het bos, tot we bij Bifig aankwamen, waar weer grasland te zien was, dat beregend werd met het oog op de hooibouw.
Op Bifig stonden twee gebouwtjes, waarvan een de naam Bifig droeg. Er stond ook een wiebelende bank, waarop we plaatsnamen om onze lunch te nuttigen. Met het uitzicht op de hellingen boven Bürchen aten we boterhammen en dronken we onze koffie.
Vanuit het zuiden kwamen nog steeds donkere wolken dichterbij, al leek het dat ze zover oostelijk dreven dat wij er mogelijk geen regen uit zouden krijgen. Toch wachtten we niet te lang met verder lopen en begonnen aan het laatste stukje van deze beknopte wandeling.
Van Bifig naar Brandalp
Van Bifig liepen we naar Ta, een verzameling van enkele huisjes en schuurtjes waar we de verharde Brandstrasse weer bereikten. Na enkele honderden meters over de Brandstrasse bereikten we ons uitgangspunt weer, waar het net zachtjes begon te regenen. We deden onze wandelschoenen uit en keken nog even rond op Brandalp, waar het rustig was. De kabelbaan had nog middagpauze en er stonden nu duidelijk minder auto’s dan vanmorgen. We kregen het idee dat het hier ’s winters veel drukker moet zijn, gezien alle voorzieningen voor skiërs en andere wintersporters.
We reden het weggetje af naar beneden, terwijl we probeerden te ontdekken of we enkele huisjes zagen die we op Airbnb waren tegengekomen. Na een minuut of tien waren we terug in Unterbäch, waar we de auto parkeerden en de kerk in gingen om een poosje orgel te spelen.
Orgelspelen in Unterbäch
Samen met drie andere Nederlandse organisten zou ik zaterdagavond een benefietconcert verzorgen, als dank voor de gastvrijheid van deze kerk, waar we altijd mogen spelen en men zeer scheutig is met het beschikbaar stellen van het instrument.
In de kerk staat een fraai orgel van de Zwitserse bouwer Füglister. Ik speelde mijn aandeel in het concertje even door en beluisterde de samenklanken die ik thuis had bedacht. Het instrument klinkt bijzonder fraai in deze goed klinkende ruimte. Daarna speelden we nog een poosje, terwijl er af en toe toeristen de kerk inliepen om even te luisteren.
Van Unterbäch naar Eischoll
Toen we buiten kwamen bleek het geregend te hebben. De straten waren nat, maar inmiddels was het alweer bijna droog. We deden wat inkopen bij de Volg in Unterbäch en reden toen terug naar Eischoll. Daar hadden we nog ruimschoots de tijd om vanaf het balkon van het uitzicht te genieten.
Daarna aten we voor de verandering ijsbergsla met braadworst, terwijl de bewolking steeds dikker werd en we een regenachtige avond tegemoet gingen. De wind stak behoorlijk op, maar onweer hebben we dit keer niet gehoord.