Brig – vrijdag 11 augustus 2017

Plannen voor een regenachtige dag

Afgelopen nacht regende het langdurig en hard, zoals voorspeld was. Ondanks een enkele klap onweer sliepen we heerlijk en toen we vanmorgen opstonden was het nog niet droog. Ik liep door de regen in de kou naar de Volg om broodjes en schatte dat het niet veel warmer zou zijn dan een graad of 6 à 7. Op de bergen tegenover Eischoll meende ik verse sneeuw te zien liggen. Gisteren hadden we Sion bezocht omdat het geen wandelweer was. Voor vandaag hadden we het idee om een bezoekje aan Brig te brengen.

Van Eischoll naar Brig

We ontbeten op gemak en dronken daarna koffie. Tegen twaalf uur besloten we er opuit te gaan naar Brig. We reden naar de parkeergarage Altstadt en lieten de auto daar achter. Vervolgens liepen we de stad in, waar het inmiddels niet meer regende. Het leek wel of we in een Nederlandse stad verzeild waren geraakt. Overal hoorden we Nederlands praten en zagen we groepjes kampeerders die bij gebrek aan beter voor een stadsbezoek hadden gekozen.

In Pub Britannia aten we lekkere soep met brood en daarna liepen we door de Bahnhofstrasse naar het station. We fotografeerden een treintje van de Matterhorn – Gotthard Bahn en liepen daarna op gemak terug naar het centrum van de stad. We keken wat uitgebreider rond in de fraaie boekwinkel Zur Alten Post, waar de collectie onverminderd groot bleek te zijn.

Matterhorn - Gotthard Bahn op het station van Brig
Matterhorn – Gotthard Bahn op het station van Brig

Stockalper Schloss

Daarna gingen we naar het Stockalper Schloss, waar we de rondleiding wilden volgen. We kochten een kaartje bij de ingang van het museum en hadden nog tijd om daar even rond te kijken. Toen de rondleiding begon, gingen we eerst naar buiten op de grote binnenplaats.

Brig, grote binnenplaats Stockalper Schloss
Brig, grote binnenplaats Stockalper Schloss

De gids vertelde het verhaal van Kaspar Jodok Stockalper von Turm, die in de zeventiende eeuw een enorme rijkdom vergaderde door het drijven van handel, het winnen van delfstoffen (o.a. goud), het innen van belastingen op alles dat de Simplonpass passeerde en nog andere bezigheden meer. Met deze rijkdom financierde hij de bouw van het slot, waarvan de binnenplaats als marktplaats diende voor de handelswaar die hij verhandelde. Hij bouwde het enorme paleis tegen zijn voorvaderlijke huis aan, dat veel bescheidener van omvang was. Na de Tweede Wereldoorlog verkocht de laatste erfgenaam van Stockalper het slot aan de stad Brig, die het restaureerde en in gebruik nam als stadhuis/rechtsgebouw.

Brig, het geboortehuis van Stockalper, met de verbinding naar het nieuwe slot
Brig, het geboortehuis van Stockalper, met de verbinding naar het nieuwe slot
Stockalper Schloss Brig, met links het ouderlijk huis
Stockalper Schloss Brig, met links het ouderlijk huis

De gids vertelde dat Stockalper een voorliefde had voor het getal drie, vandaar dat hij drie (en niet twee of vier) torens liet bouwen bij zijn nieuwe slot. Hij gaf de torens de namen van de drie koningen, maar er schijnt ook een verwijzing naar de Drieëenheid in te schuilen.

De rondleiding ging vervolgens naar binnen waar we enkele zalen en de kapel mochten bekijken, die zich inderdaad tussen diverse kantoorruimtes en andere ambtelijke vertrekken bevonden. Nadat we de rondleiding hadden voltooid, liepen we door de tuin terug naar de parkeergarage. Vanuit de tuin konden we het slot goed zien, met daarachter de Simplonweg, die grotendeels samenvalt met de route die Stockalper over de Simplon nam.

De nieuwe (sterk uitgebouwde) Simplonweg met links een toren van het Stockalper Schloss
De nieuwe (sterk uitgebouwde) Simplonweg met links een toren van het Stockalper Schloss

Terug naar Eischoll over de Sonnige Halden

We betaalden de parkeerkosten en reden daarna terug naar Visp. Daar sloegen we rechtsaf naar Ausserberg, waar ik eerder al eens had gelogeerd. Vanaf het weggetje hadden we een mooi uitzicht over de Walliser Alpen, waarop hier en daar duidelijk verse sneeuw te zien was. We reden daarna naar St. German en vervolgens naar Raron, waar we even op gemak rondkeken bij de Felsenkirche.

Blik op Eischoll, met daarboven veel verse sneeuw
Blik op Eischoll, met daarboven veel verse sneeuw
Raron, Burgkirche en Felsenkirche in een shot
Raron, Burgkirche en Felsenkirche in een shot

Diner in Unterbäch

We reden terug naar Eischoll, waar het nog steeds fris was, net als in het Rhônedal. Even later stapten we in de auto om een eindje verderop, in Walliserhof, Unterbäch een heerlijke warme maaltijd te eten. Men serveerde daar een lekker stukje vlees met bijbehorende gerechten. Daarna was het opnieuw tijd om de houtkachel aan te steken, omdat het ook in huis behoorlijk fris geworden was.

Schnitzel bij Walliserhof
Schnitzel bij Walliserhof

Mooie dag, ondanks het kille weer.

Afgelegde afstand met de auto: 80 km. Te voet: niet gemeten.

vorigeterug naar boven volgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.