Kgaswane en Hartbeespoort – zaterdag 9 april 2011

Ontbijt in Umfula Indlu Guest Lodge

Na een voortreffelijke nachtrust zaten we op zaterdagochtend om een uur of acht aan de koffie in afwachting van ons ontbijt. Wybe ging aan de slag om een Engels ontbijt voor ons te koken: eieren met spek en toast. Hij zette het zo uit de keuken op tafel. We aten er met smaak van. Voor vandaag hadden we het plan om naar Kgaswane en Hartbeespoort te gaan. Kgaswane is bekend om het bergreservaat en Hartbeespoort is een bekende plaats op de weg van Johannesburg naar het noordwesten.

Ontbijt in Umfula Indlu Guest House
Ontbijt in Umfula Indlu Guest House

Nadat we het ontbijt eer hadden aangedaan smeerden we een paar broodjes om vanmiddag op te eten. Daarna vertrokken we in onze auto in westelijke richting met het doel om het bergreservaat bij Rustenburg te bezoeken.

Van Bryanston naar Rustenburg

We reden door het fraaie Zuid-Afrikaanse landschap waar van alles te zien en te beleven was. Op deze zaterdag waren zo hier en daar mensen aan het werk aan de wegen en in de bouw. Toch leek het erop dat veel mensen konden genieten van een vrije dag. Overal liepen mensen langs de weg en ze staken soms op de meeste onverwachte momenten en plaatsen over. Velen probeerden bij verkeerslichten allerlei handelswaar te slijten. Te koop aangeboden werden onder andere sinaasappelen, noten, kranten, zonnebrillen, badges met automerken, telefoonopladers voor in de auto, hangmatten en diverse soorten speelgoed.

Op drukke kruisingen liepen per rijrichting vier à zes verkopers tussen de twee of drie rijen auto’s door. Ze keken met hoopvolle gezichten door het autoraampje naar binnen. Op deze dag heb ik heb niemand iets zien kopen of verkopen en ik vroeg me af hoeveel verdienste hier voor deze mensen uit voort komt.

Het landschap is fraai. Golvende heuvels, afgewisseld door steilere en ook door meer vlakke gedeelten. De grond werd kennelijk vooral gebruikt voor de landbouw, die deels in kassen of plastic tunnels plaatsvindt. Hier en daar loopt vee, dat extensief gehouden wordt. Er staat een heining rondom een enorm groot gebied, waar de koeien grazen tussen bomen en struiken.

Olifantsnek Dam

Het was vandaag zonnig weer, met wat bewolking, zodat de zon af en toe even verdween. Het verkeersbeeld in de stad is druk, maar zodra je twintig minuten bij de stad vandaan rijdt wordt het rustig op de weg.

Olifantsnekdam
Olifantsnek Dam

Vlak voordat we Rustenburg bereikten passeerden we Olifantsnek Dam, een (stuw)meer met een dorpje voor welgestelden. We zochten het water op en maakten daar wat foto’s. Het was heerlijk weer en het landschap is overweldigend. Heuvelachtig met een verstild meer. Bomen waarin witte vogels zitten te rusten. Bloemen en planten, waaronder de plant waarvan de zaadstengels in Nederland als vogelvoer wordt verkocht.

Olifantsnek Dam
Olifantsnek Dam

Kgaswane Mountain Reserve

Nadat we Olifantsnek Dam gezien hadden, reden we de korte resterende afstand naar Rustenburg. Daar zochten we de ingang van Kgaswane Mountain Reserve op. Bij de kassa kochten we voor een luttel bedrag een kaartje en reden daarna het park in.

Onze huurauto in Kgaswane Mountain Reserve
Onze huurauto in Kgaswane Mountain Reserve

Het park ligt inderdaad in bergachtig gebied en ziet er fraai uit. Het was er bijzonder rustig, we hebben slechts enkele andere auto’s zien rijden. In het park kun je een rondje met de naam Sable Loop rijden. Verder zijn er wandelpaden een kampeerterrein en picknickplaatsen.

Er leeft wild in het park. We hebben enkele bokjes gezien, dat was alles. Desondanks viel er voldoende te genieten. De hellingen met de rotsblokken, waarachter je in je fantasie de Boeren met hun buksen kunt zien liggen, het weidse landschap met het hoge gras en de mierenhopen / termietenheuvels zijn zaken die wij niet dagelijks zien en waarvan we met belangstelling kennis namen.

Kgaswane Mountain Reserve
Kgaswane Mountain Reserve

We aten onze broodjes op in een deel van het park waar gepicknickt kan worden en waar gelegenheid is om een braai (barbecue) te organiseren. Op deze plek stond een gebouw met sanitaire voorzieningen die (zeker voor Nederlandse begrippen) opmerkelijk schoon waren.

Langs Magaliesberg in de richting van Bryanston

Na het eten verlieten we het reservaat en reden via een andere route terug naar Bryanston. We kwamen nu door een gebied waar veel mijnen te vinden zijn. Aan de bordjes langs de weg te zien wordt hier vooral platina gewonnen.

We passeerden enkele dorpen waar vooral autochtonen woonden. De aanblik van zo’n dorp (ook wel plakkerskamp genoemd) is voor ons westerlingen vervreemdend. De mensen wonen in huisjes van golfplaten, die compleet te verhuizen zijn. We kwamen een verhuizing tegen: een stapel golfplaten en palen op een pick-up die onderweg was naar een plek waar het huisje opnieuw zou worden opgebouwd.

Alle hutjes zijn voorzien van elektriciteit en veel bewoners hebben een flinke tv. De mensen zagen er allemaal netjes en goed verzorgd uit. Kenmerkend was hun opgewektheid. Ze verplaatsen zich in taxi’s, busjes van het type HiAce of vergelijkbaar. Zo’n busje heeft in plaats van 3 banken (zoals in Nederland) 5 rijtjes zitplaatsen. Daarmee kom de capaciteit van een busje op 18-20 personen.

Volledig beladen zijn de taxi’s erg sloom in het verkeer. Bovendien stoppen ze op elk gewenst moment en zwenken ze schijnbaar zonder uit te kijken de rijbaan op. In de plaatsen waar de zwarte bevolking woont, tref je talloze stalletjes en kraampjes langs de weg aan, waar fruit, maïs, kleding en andere koopwaar wordt verhandeld.

Hartbeespoort Dam

We reden langs de noordhellingen van de Magaliesberg langs sinaasappelbomen naar de plek waar je langs de rivier de bergen kunt passeren. Op deze plaats ligt de Hartbeespoort Dam, een groot stuwmeer dat o.a. gebruikt wordt voor recreatie. Rond het meer vind je fraaie resorts met vakantiehuizen en op het meer wordt gevaren met plezierbootjes.

Deze plaats ligt op een uur rijden van Johannesburg en Pretoria af, zodat er veel dagtoerisme is en het op deze zaterdag een enorme drukte was met auto’s. Over de eigenlijke stuwdam is eenrichtingsverkeer ingesteld dat geregeld wordt met verkeerslichten. Langs de wachtrij liepen verkopers met handelswaar. Deze stelden zich opdringeriger op dan de handelaars op kruisingen in Johannesburg. Desondanks heb ik geen van hen zaken zien doen met iemand die stond te wachten op het groene licht.

Van Hartbeespoort Dam reden we langs de zuidkant van Magaliesberg in de richting van Krügersdorp, waarna we langs het grote plakkerskamp Zandspruit terugreden naar ons Lodge in Bryanston.

Nelson Mandela Square

´s Avonds gingen we (alweer op advies van Wybe) naar Nelson Mandela Square in Sandton om daar rond te kijken en een hapje te eten. Het plein is onderdeel van een winkelcentrum waar luxueuze merken worden verkocht. Op het plein staat een bronzen standbeeld van Nelson Mandela van zes meter hoog. Het beeld is niet heel realistisch uitgevoerd, het ziet er  een beetje kitscherig uit. Er was veel belangstelling voor het standbeeld. Velen wilden met deze Mandela op de foto.

Nelson Mandela Square, Sandton, Johannesburg
Nelson Mandela Square, Sandton, Johannesburg
Restaurants aan Nelson Mandela Square, Sandton
Restaurants aan Nelson Mandela Square, Sandton

Rondom het plein staan veel restaurants. Wij kozen voor The Butcher Shop and Grill, een vermaard restaurant, waar ze trots zijn op de manier waarop vlees na de slacht de tijd krijgt om te rijpen. De lendes en andere delen van runderen hangen voor iedereen zichtbaar in een koelkast in het restaurant.

Henk at kip en ik kreeg een voortreffelijke Sirloin, die inderdaad zeer sappig en mals was. In dit restaurant werd de bediening verzorgd door tien tot vijftien zwarten. Er was een blanke aanwezig, die zich beperkte tot toezien of alles naar wens verliep en zich bemoeide met de verdeling van de tafels.

Ook hier was de bediening correct, voorkomend en vriendelijk. Men kan wel zeggen dat obers dit alleen voor de fooi doen (net als in de VS en Canada) maar kennelijk werkt dit mechanisme bevorderend voor de kwaliteit van de bediening. Het invoeren van een fooiensysteem in Nederland zou de bediening in Nederlandse restaurant positief kunnen beïnvloeden.

Terug naar Umfula Indlu

Na onze maaltijd zochten we de auto op. Dat was niet zo heel makkelijk omdat we onze parkeergarage hadden verlaten en buitenom naar het plein waren gelopen. We kwamen via een heel andere trap in een andere garage terecht, waar we de hulp van een portier vroegen om ons de weg te wijzen. Hij ontried ons om buitenom te lopen aangezien daar ‘rotten people’ rondhing. Op zijn aanwijzingen vonden we de weg binnendoor en reden vervolgens naar ons verblijf, waar we de rest van de avond besteedden aan het schrijven van een reisverslag, het bekijken van foto’s en het beantwoorden van e-mails van collega’s die zich bezorgd maakten om hun lesrooster.

Mooie dag gehad met schitterend weer. Veel gezien van het landschap en de bevolking.

vorigeterug naar bovenvolgende

Reacties zijn gesloten.