Van Dinkelsbühl naar Königsbrunn – woensdag 23-7-2008

Dinkelsbühl

Vanmorgen ging ik om 8.00 uur ontbijten, na eerst een parkeerkaartje te hebben gekocht. Hartje Dinkelsbühl kost dat ‘slechts’ € 0,50 per uur. Ik moest nog een poosje betalen voordat ik zou beginnen aan mijn ritje van Dinkelsbühl naar Königsbrunn. Het ontbijt werd geserveerd aan de overkant van de Gasse. Het logeergedeelte van dit fraaie oude hotel staat helemaal los van het restaurant.

Het Duitse Frühstück was goed: broodjes met diverse soorten beleg, cereals, melk en yoghurt, koffie of thee en ei, als je wilt. Na het ontbijt schreef ik het laatste stukje dagboek van dinsdag, pakte mijn spullen in, rekende af en ging op stap.

In het boekje dat ik in Rothenburg had gekocht stond een fraaie rondwandeling door Dinkelsbühl. Een stukje van de wandeling liep buiten de muren, zodat ik een goed uitzicht had op het stadje. Een ander deel liep meteen aan de binnenkant van de muur, die in dat deel van de stad vrij hoog ligt, waardoor je over de huizen heen kijken kunt.

Je ziet hier dezelfde ingrediënten als in Rothenburg: fraaie en grote vakwerkhuizen, een forse kerk (Munster St. Georg), met een groot orgel, kronkelige straten en straatjes en bedrijvigheid, al liepen hier geen Japanners rond. Dinkelsbühl is zeker niet minder dan Rothenburg. Het is kleiner, overzichtelijker en zeker ook mooi, vooral omdat ook hier gewoon gewoond en geleefd wordt. De stad is beslist geen openlucht museum.

Dinkelsbühl
Dinkelsbühl
Stadsmuur en -gracht van Dinkelsbühl
Stadsmuur en -gracht van Dinkelsbühl
Dinkelsbühl, Münster St. Greorg. Königsbrunn
Dinkelsbühl, Münster St. Greorg

Dinkelsbühl, Münster St. Georg, interieur

Terug naar boven

Nördlingen im Ries

Om ca. 10.30 uur vertrok ik richting Nördlingen im Ries, een stad die midden in een meteorietkrater ligt. Ik arriveerde er even na 11.30 uur en parkeerde in de parkeerkelder van Klösterle, een cultureel centrum. Parkeren is in Duitsland gratis (eventueel met parkeerschijf) of goedkoop. Ik liep naar het centrum, met de kerk en en raadhuis, beide indrukwekkend grote gebouwen. De kerktoren, Daniël genoemd, kan beklommen worden tot een hoogte van ca. 70 m., vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. De oude stad ligt binnen een cirkelvormige muur, die nog helemaal intact is, inclusief poorten en torens. Ook is van boven af goed te zien hoe schijnbaar chaotisch de huizen en gebouwen door elkaar staan.

Nördlingen im Ries

Nördlingen im Ries, gezien vanaf de toren Daniël

Toen ik weer beneden was, nam ik eerst lunch in een Gasthof waar ze iets te weinig personeel hadden. Daarna liep ik een deel van de stadswandeling uit het boekje. Ook hier trof ik dezelfde ingrediënten als in Rothenburg en Dinkelsbühl aan. In Nördlingen wordt echter nog nadrukkelijker gewoon geleefd. Als je Rothenburg vergelijkt met Brugge, kun je Nördlingen vergelijken met Gent.

Terug naar boven

Harburg, Donauworth, Königsbrunn

Om ca. 15.00 uur vertrok ik, zoals steeds, in zuidelijke richting naar Harburg, een plaatsje in het dal van de Wöritz, met hoog op de heuvel een enorm kasteel. Ik stopte er kort, om wat foto’s te maken en reed toen verder naar Donauworth, waar ik iets langer bleef.

Harburg

De Reichsstrasse is inderdaad prachtig. Breed en met kleurige huizen aan weerskanten. Ook de omgeving van de (voetgangers)brug naar Ried is mooi. Ik bezocht de beide kerken: de enorme Liebfrauenmünster en de Heilig Kreuz Kirche, die bij het voormalige klooster hoort, en nog steeds in gebruik is. Vooral de kloosterkerk is van binnen uitbundig gedecoreerd.

Donauworth, Reichsstrasse

Tegen half zes reed ik verder in de richting van Augsburg. De Romantische Strasse loopt hier over de vierbaansweg. Het landschap is vrij vlak en blijkbaar zijn de fraaie steden en dorpen even op. Augsburg is een grote stad. Daar zouden best hotels te vinden zijn. Ik passeerde er inderdaad enkele, maar ze spraken me niet aan: te dicht bij de weg of de spoorlijn. Ik reed iets verder naar het zuiden en vond een kamer bij Hotel Arkadenhof in Königsbrunn, een modern, Amerikaans aandoend hotel, zonder restaurant. Ze serveren er wel ontbijt. Hotel garni heeft zoiets in Duitsland.

Afgelegde afstand vandaag 135 km. Mooi weer gehad. Niet al te warm, met af en toe een wolkje voor de zon.

Totaal afgelegde afstand 890 km.

vorigeterug naar boven – volgende

Reacties zijn gesloten.