Van Hawes naar Kapelle – 2 en 3 mei 2018

Hawes

Na een goede nachtrust in The House at Hawes stonden we op en gingen ontbijten voordat we aan de reis van Hawes naar Kapelle zouden beginnen. In de ontbijtkamer stond een buffet klaar waaruit we konden nemen wat we wilden. Naast deze koude gerechten werd er uiteraard ook een warm ontbijt klaargemaakt, dat ook hier heerlijk smaakte.

English breakfast in The House at Hawes. Van Hawes naar Kapelle
English breakfast in The House at Hawes
B&B The House at Hawes
B&B The House at Hawes

Na het ontbijt reden we naar het Marktplein van Hawes, waar we even parkeerden en daarna een rondje liepen. Het stadje is niet groot, maar vervult een functie als inkoopcentrum voor dit deel van de Dales. Er waren diverse winkels waar allerlei benodigdheden voor het dagelijks leven werden verkocht, maar ook enkele antiekzaken, waar allerlei oude meubels te koop werden aangeboden. Afgelopen nacht had het flink geregend, waardoor de Gayle Beck, die door Hawes stroomt vol water was.

Gayle Beck, Hawes
Gayle Beck, Hawes
Hawes, inkoopcentrum van de streek
Hawes, inkoopcentrum van de streek

Wensleydale Creamery

Na dit korte wandelingetje reden we een klein stukje verder tot we aankwamen bij Wensleydale Creamery, een kaasmakerij waar melk uit de wijde omtrek tot kaas verwerkt wordt. Dit bedrijf verzorgt op bepaalde tijden rondleidingen, waarbij je kunt zien hoe de kaas gemaakt wordt.

Wij waren niet op de juiste tijd aanwezig om zo’n excursie mee te maken, maar uiteraard konden we wel rondkijken in de uitgebreide souvenirwinkel en de proeverij, waar diverse kaassoorten uitgestald waren om te proberen. In diezelfde ruimte waren medewerkers bezig om kazen te snijden en de porties te verpakken.

Wensleydale Creamery, proeflokaal
Wensleydale Creamery, proeflokaal

Nadat we in de winkel hadden rondgekeken en wat snuisterijen en kaas hadden gekocht gingen we weer verder. We wilden naar Settle rijden en vandaar op gemak naar Hull, waar we de boot zouden nemen voor het laatste stukje van de etappe van Hawes naar Kapelle.

Deepdale en Buckdale

We kozen niet voor de route die ons opnieuw langs Ribbledale zou voeren, maar we gingen bij het verlaten van de Creamery linksaf en reden het smalle weggetje op dat ons over de heide naar Deepdale en vandaar via Buckdale in Settle zou brengen. Het was een mooie route, met meer afwisseling en bebouwing dan de weg naar Ribbledale Viaduct, maar ook hier waren hele stukken erg verlaten en er was nauwelijks menselijk activiteit of sporen ervan te zien.

Nadat we de heide achter ons hadden gelaten en in Deepdale afdaalden kregen we meer menselijke activiteit te zien. Grote stukken van de hellingen waren in gebruik als grasland, met de karakteristieke stenen muren als afscheiding.

Cultuurlandschap bij Yockenthwaite, Deepdale
Cultuurlandschap bij Yockenthwaite, Deepdale
Yockenthwaite, Deepdale
Yockenthwaite, Deepdale

Nadat we Yockenthwaite gepasseerd waren, was het niet ver naar de plaats met de weidse naam Hubberholm, waarna we bij Buckden het Buckdale inreden. Dit dal zou ons naar Skipton leiden, maar wij wilden eerst nog naar Settle. Daarom sloegen we op een gegeven moment rechtsaf en reden via Arncliffe over de hei naar Settle.

Settle

Settle bleek een flinke plaats te zijn, waar inwoners van dit gebied uit de wijde omtrek hun inkopen doen. We bekeken het centrum van deze stad en aten lunch in The Folly, een historisch gebouw, waar een museum en een café gevestigd zijn.

Settle
Settle

Daarna liepen we terug naar de auto, waarbij we een schilderachtig hoekje zagen bij een van de huizen in het centrum van deze plaats.

Via Skipton naar Bolton Abbey

We reden Settle uit en gingen via een route over de heide in de richting van Skipton. Op een gegeven moment zagen we een groep Schotse Hooglanders, die daar liepen om het gras te kort te houden. Omdat de weg van wildroosters voorzien was, konden de runderen ‘vrij’ rondlopen.

Schotse Hooglanders op Yorkshire Moors. Van Hawes naar Kapelle
Schotse Hooglanders op Yorkshire Moors

We kwamen in Skipton aan en zochten daar de Tesco op, waar we wat typisch Engelse boodschappen wilden doen om mee naar huis te nemen. We winkelden uitgebreid en gingen zelfs nog even naar de concurrent Morrisons, die ernaast gevestigd was om de ontbrekende spullen daar te kopen.

Tesco Skipton
Tesco Skipton

Skipton leek een heel aardig stadje te zijn aan het Leeds and Liverpool Canal, waarop vele narrow boats te zien waren. Het zag er voor het oog levendig en bedrijvig uit, maar aangezien we nog een stop wilden maken bleven we niet in Skipton. Na het boodschappen doen reden we verder naar Bolton Abbey

Bolton Abbey

Bolton Abbey is een ruïne die vergelijkbaar is met Whitby Abbey en Rievaulx Abbey, die we eerder deze vakantie zagen. Er zijn belangrijker verschillen. Zo is Bolton Abbey niet heel groot en een deel van de ruïne is later heringericht als kerkgebouw. We parkeerden op een nagenoeg verlaten parkeerplaats en liepen naar de rivier, die je kunt oversteken met een brug, maar ook nog via historische stapstenen, die beide oevers met elkaar verbinden.

Stapstenen in de Wharfe bij Bolton Abbey
Stapstenen in de Wharfe bij Bolton Abbey
Bolton Abbey. Van Hawes naar Kapelle
Bolton Abbey
Ruïnes van Bolton Abbey
Ruïnes van Bolton Abbey

We bekeken de kerk, de ruïnes en de schilderachtige omgeving. Er waren wat meer toeristen, maar deze plaats maakte vandaag een heel rustige en ontspannen indruk.

We liepen terug naar de parkeerplaats, keken nog even naar de enkele huizen en tea rooms die hier te zien zijn en vertrokken toen voor het laatste stuk van de lange reis van Hawes naar Kapelle

Bolton Abbey, huizen aan de Village Green
Bolton Abbey, huizen aan de Village Green

Via Hull en Europoort naar Kapelle

We vertrokken bij Bolton Abbey en reden in iets minder dan twee uur naar de terminal van P&O Ferries in Hull, waar we afgelopen vrijdag aankwamen. We volgden de borden richting Rotterdam en kwamen bij het kantoortje waar we incheckten en onze paspoort moesten laten zien.

P&O Ferries terminal, Hull
P&O Ferries terminal, Hull

Onze papieren waren in orde en we mochten doorrijden de boot naar Europoort op. Via dezelfde terminal kun je de boot naar Zeebrugge nemen. Werknemers van P&O hielden goed toezicht dat men de goede afslag nam en niet per ongeluk op het verkeerde schip terecht kwam.

Aan boord aten we opnieuw in het buffetrestaurant, terwijl we ontmeerden en Hull verlieten. We sliepen goed aan boord en na een prima ontbijt reden we in Europoort van de boot af, vanwaar het nog ruim een uur rijden was om in Kapelle aan te komen.

vorigeterug naar boven

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.