Rondom Grand Rapids – donderdag 26 juli 2018

Van Lowell naar Clarksville

Na een goede nachtrust stonden we op tijd op en trokken ons niets aan van het feit dat het in Michigan 3 uur later was dan in Seattle. Voor onze biologische klok was het nog midden in de nacht toen we aan het ontbijt bij mijn oom en tante aanschoven. We genoten van boterhammen met kaas en jam en praatten uitgebreid bij. Mijn oom stelde voor om even bij mijn nicht langs te gaan die sinds kort in een ander huis woont. Daarna zouden wij een tochtje rondom Grand Rapids maken.

Plattelandshuis in Michigan. Rondom Grand Rapids
Plattelandshuis in Michigan

We reden samen over het platteland van Michigan in de richting van Clarksville, waar mijn nicht met haar gezien aan een onverharde weg in het buitengebied woont. We bekeken het huis, de enorme lap grond die erbij hoort en dronken koffie op de porch, een soort veranda in de schaduw van een enorme Maple Tree.

Wandeling over de grond bij het huis.
Wandeling over de grond bij het huis

Via Lowell naar Zeeland

Na de koffie reden we terug naar Lowell en aten daar lunch aan de keukentafel van mijn oom en tante. Na de lunch vertrokken we voor een ritje door Michigan, rondom Grand Rapids. We reden over Rt 21 naar het westen tot we bij East Grand Rapids I96 opreden. Die route volgden we tot de afrit naar Zeeland.

Omdat deze afrit gesloten was wegens werkzaamheden werden we omgeleid over de volgende afrit, waarna we Zeeland binnen konden rijden. We stopten bij het museum downtown en zagen tot onze verrassing dat het vandaag open was. We gingen naar binnen en werden vriendelijk verwelkomd, helemaal toen bleek dat wij uit het ‘echte’ Zeeland kwamen.

Dekkerhuis en -museum in Zeeland (Michigan)
Dekkerhuis en -museum in Zeeland (Michigan)

We liepen een poosje rond in het museum dat in diverse ruimten de geschiedenis van de immigranten vertelde. Van hun aankomst rond 1840 in een gebied dat vooral uit moerassen bestond tot de huidige situatie van een welvarend dorp, waar mensen nog steeds hard werken om vooruit te komen. Er was nadrukkelijk ook aandacht voor de reden van het vertrek van deze mensen uit Zeeland in Nederland: de vervolging van de afgescheidenen in het begin van de 19e eeuw.

Geschiedenis van de pioniers die van Borssele naar Michigan verhuisden
Geschiedenis van de pioniers die van Borssele naar Michigan verhuisden
Kruidenierszaak in het museum in Zeeland. Rondom Grand Rapids
Kruidenierszaak in het museum in Zeeland

Van Zeeland naar Holland

Nadat we het museum bekeken hadden en met de gastvrije vrijwilligers hadden gesproken, reden we verder naar Holland. Ook hier kwamen Nederlanders in de 19e eeuw om het land te ontginnen en een bestaan op te bouwen. Diverse namen herinneren nog aan de wortels van de bevolking van deze stad. We liepen even rond in downtown en gingen toen verder.

Beeldengroep in downtown Holland
Beeldengroep in downtown Holland
Niet alleen Nederlandse invloeden in Holland (Michigan)
Niet alleen Nederlandse invloeden in Holland (Michigan)
Oude muurreclame geconserveerd in downtown Holland
Oude muurreclame geconserveerd in downtown Holland

Van Holland naar Lowell

Na het bezoek aan Holland besloten we onze rit rondom Grand Rapids en reden we op gemak terug naar Lowell, waar we een warme maaltijd met verrukkelijke sweet corn aten. ’s Avonds kwam mijn neef met zijn gezin koffiedrinken en hadden we alle gelegenheid hadden om bij te praten over allerlei onderwerpen.

Mooie dag!

De route van vandaag. Afgelegde afstand: 190 km
De route van vandaag. Afgelegde afstand: 190 km

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.