dinsdag 28 juli 2015

Na een goede nachtrust stond ik op en ging naar buiten om te ontbijten. Ik had een kamer in een bijgebouw en moest de parkeerplaats oversteken om in het hoofdgebouw te gaan ontbijten. Het weer was helemaal opgeklaard en vannacht had het zelfs gevroren. Op veel autoruiten zat nog een laagje ijs. Dat was toch een vreemde gewaarwording, hoewel het voor deze plaats niet abnormaal is. Nachtvorst kan hier elke nacht van het jaar voorkomen.

Na het ontbijt checkte ik uit en reed ik opnieuw naar het noorden. Ik ging eerst even naar het bezoekerscentrum om de tips die daar gepresenteerd werden m.b.t. fotografie en wandelen op te schrijven. Daarna reed ik terug naar de hoofdweg, die ik een eindje noord opreed tot bij de afslag naar Schwabacher Road. Dit weggetje daalde steil af en voerde toen nog een eindje vlak door naar Schwabacher Landing, zoals deze plaats wordt genoemd. De Snake River stroomde hier heel rustig en met veel zijtakken, waar bevers dankbaar gebruik van hadden gemaakt om dammen en burchten te bouwen. Op deze prachtige plek nam ik rustig de tijd om wat heen en weer te wandelen en rond te kijken. Het water was vrijwel helemaal stil, wat gelegenheid bood om mooie spiegelbeeld-foto’s te maken. Bevers zag ik niet, maar wel (oever?)zwaluwen die hun jongen voerden en een hert aan de andere kant van de rivier.

Grand Teton Ntl. Park. Snake River bij Schwabacher’s Landing

Grand Teton Ntl. Park. Beverdam in Snake River bij Schwabacher’s Landing

Toen ik hier genoeg gekeken had, reed ik terug, stopte nog even bij Glacier View Turnout, met uitzicht op de gletsjer en reed daarna de Teton Park Road op. Meteen na de ingang ging ik van de weg af om het kerkje, de Chapel of the Transfiguration te fotograferen. Binnen kon ik niet kijken, omdat er net een huwelijk werd gesloten. Daarna reed ik verder naar het noorden en stopte veel vaker dan gistermiddag om wat foto’s te maken. Het was nu wel aanzienlijk drukker dan gisteren en op sommige viewpoints was er geen enkele parkeerplaats beschikbaar. Op plaatsen waar ik gisteren uitgebreid gestopt was reed ik nu door, zoals bij de Jackson River Dam, waar ik gisteren al foto’s van het spuitende water had gemaakt.

Grand Teton Ntl. Park. Chapel of the Transfiguration

Nadat ik de hoofdweg weer had bereikt reed ik eerst een eindje naar rechts tot bij Oxbow Bend, dat inderdaad een magnifiek uitkijkpunt is. Daarna werd het etenstijd, dus reed ik terug tot bij Jackson Lake Lodge, waar ik lunchte in de cafetaria. Daarna ging ik toch nog weer een eindje zuidwaarts, o.a. om bij Dead Man’s Bar Road helemaal naar beneden naar de rivier te rijden, waar ze bezig waren om rafts te water te laten. Ook keek ik even bij Cunningham Cabin en Snake River Overlook. Daarna draaide ik om en begon aan de rit naar Yellowstone. Voor bij Jackson Lake Lode zijn er nog wel enkele plaatsen waar je over het meer kunt uitkijken, maar de imposante bergen van de Tetonrange heb je dan achter je gelaten. Vervolgens was het niet ver meer naar de zuidelijke ingang van Yellowstone Ntl. Park.

Grand Teton Ntl. Park. Snake River bij Oxbow Bend

Ook hier mocht ik met de jaarpas naar binnen. Hoewel je dat niet zou verwachten, veranderde het landschap nadat ik Yellowstone was binnengereden. Aan de oostzijde werd het landschap ook bergachtig, terwijl het oosten van Grand Teton een brede vallei is. Ook werden de bossen voller en ruiger. En de kloven waarin de rivieren een beekjes stroomden werden breder en dieper. Ik stopte bij Lewis Falls en reed toen in een keer door naar Midway Geyser Basin, waar ik vandaag een wandelingetje wilde maken. Ik merkte al dat ik me ook nu weer een beetje op de afstanden had verkeken. Het was steeds een heel eind rijden naar een volgend kruispunt, of plaats waar iets bezienswaardigs zou moeten zijn. Het was druk in het park en daardoor ging het verkeer ook wat langzaam hier en daar.

Lewis Falls, bij de zuidelijke ingang van Yellowstone Ntl. Park

Ik wist een parkeerplaatsje te bemachtigen bij Midway Geyser Basin en liep het rondje over de board walk. Meteen aan het begin keek ik in het enorme gat van de krater van de Excelsior Geyser, die nu niet meer spuit, maar veranderd is in een enorme borrelende put water. De hoofdattractie van dit deel van het park is natuurlijk Grand Prismatic Spring, een grote warmwaterbron, met langs de randen verschillende kleuren in roodachtig, geelachtig en groenig. Het pad loopt langs de bron, dus het valt nog niet zo mee om een goede foto te maken. Voor morgen had ik het plan om een wandeling te maken die boven de bron uit zou komen.

Yellowstone Ntl. Park, Grand Prismatic Spring

Na dit korte wandelingetje reed ik verder naar het noorden. Algauw zou Madison, een splitsing, in zicht moeten komen, maar het verkeer stond meer dan een kwartier nagenoeg stil voor ik daar aankwam en begon toen onverwachts ook weer vrij vlot door te rijden. Daarna was het niet ver meer naar Morris, een ander gebied met veel thermische activiteit. Daar stuitte ik op een bord dat vertelde dat er tussen Morris en Mammoth wegwerkzaamheden waren en dat dat ritje zomaar 30 minuten langer zou kunnen duren. Omrijden over Village en Tower leek me geen optie, dus ik ging op weg naar Mammoth over de rechtstreekse route. Inderdaad werd er hevig op zijn Amerikaans aan de weg gewerkt. Het asfalt en de fundering waren volkomen verwijderd en alles werd vanaf de bodem af opnieuw opgebouwd. Het grootste deel van de 7 mijl kon er gewoon met twee rijen auto’s naast elkaar worden gereden, over een kleiner deel was de ene helft van de weg afgesloten en werd baan voor baan er door gelaten, achter een pilotcar aan.

Al met al kostte dit geen 30 minuten, maar toch behoorlijk wat extra tijd, zodat het bijna half acht was toen ik in Gardiner arriveerde bij Rodeway Inn en daar het sleutelkaartje van mijn kamer in ontvangst kon nemen. Nauwelijks last van kiespijn gehad. Het ligt mogelijk toch aan de hoogte waarop ik verbleef. Ik daalde van boven de 2000 meter naar 1600.

Mooie dag met meer mijlen dan ik had verwacht: 212 mijl

Voor meer foto’s van deze vakantie klik

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.