Rustdag in Heidal – Zondag 3 augustus 2014

Ontbijt in Heidal Hotel

Ook Heidal Hotel serveerde ondanks de afgelegen ligging een goed ontbijt, al was de keus iets minder uitbundig dan in Bergen bij Scandic Ornen. Na het ontbijt op deze rustdag in Heidal reed ik op gemak naar Sel kirke, een staafkerk, waar ik de zondagse dienst bij wilde wonen. Het kerkje bleek geheel van hout te zijn gemaakt. Van buitenaf leek er heel veel ruimte, vooral hoogte in het gebouw te zitten. Binnen zag ik dat er een plafond in de kerk ligt. Dat zal ongetwijfeld een forse besparing op stookkosten opleveren, omdat de ruimte onder de hoge kap niet verwarmd hoeft te worden.

Kerkdienst in Sel Kirke

In de kerk werd een dienst gehouden voor een aantal gemeenten in de regio. Er zou een kindje gedoopt worden. De ouders en enkele familieleden van de dopeling waren in traditionele klederdracht gekleed. Ondanks het feit dat dit een regionale dienst was, viel de opkomst mij tegen. Er waren naar schatting zo’n 50 mensen.

De voertaal tijdens de dienst was (uiteraard) het Noors. Op enkele bekende onderdelen uit de liturgie na, heb ik er vrijwel niets van verstaan. Veel Noorse woorden op borden langs de weg herkende ik direct, maar het volgen van spreektaal bleek behoorlijk wat lastiger te zijn. De kerk beschikte over een pijporgel en daar speelde een goede organist op. Het viel me wel op dat de melodieën van de gezangen in het liedboek erg laag genoteerd waren en ook zo gespeeld werden.
Na ongeveer een uur was de dienst afgelopen en ging ieder zijns weegs.

Vågåmo, Vågå kirke
Vågåmo, Vågå kirke

Terug over Vågåmo

Ik reed over Vågåmo, waar een echte staafkerk staat, en Lalm terug naar Nedre Heidal waar ik de zondag verder rustig doorbracht in het Heidal Hotel. Deze dag was het meest bewolkt weer, met ook vandaag af en toe een bui regen.

Heidal kirke
Heidal kirke

Afgelegde afstand 144 km

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.