Autorijden in de VS en Canada

Inleiding

In het algemeen is autorijden in de VS en Canada gemakkelijker en minder stressvol dan in Nederland en België. De wegen zijn breder en het verkeersbeeld is rustiger. Op deze pagina vind je tips voor autorijden in Noord Amerika.

Brede wegen, rustig verkeersbeeld. Autorijden in de VS en Canada
Brede wegen, rustig verkeersbeeld (bij Zion Ntl Park)

Mijlen en kilometers

In de Verenigde Staten van Amerika worden afstanden en snelheden gemeten in mijlen, resp. mijlen per uur. Een mijl is bijna 1,6 km. Maximum snelheden worden per situatie aangeduid met bordjes waarop met een getal de maximum snelheid (speedlimit) wordt aangegeven. De maximumsnelheid op de Interstates is per staat verschillend en kan variëren van 55 tot 70 mph. Op sommige snelwegen in Montana geldt geen maximumsnelheid, maar dat is een uitzondering in de VS. Snelheidsovertredingen worden streng bestraft, toch zie je veel auto’s harder rijden dan de speedlimit toestaat.

In Canada rekent men met kilometers en kilometers per uur. Het kan gebeuren dat mensen nog mijlen noemen bijvoorbeeld als ze je de weg wijzen. In Canada wordt de maximumsnelheid aangegeven met een wit bordje. Adviessnelheden staan op gele bordjes.

Verkeersbeeld

Het verkeersbeeld in Noord Amerika is, zeker buiten de grote steden, aanmerkelijk rustiger dan in Nederland. Alle wegen, ook binnen de bebouwde kom zijn breder en bieden meer ruimte dan de Nederlandse wegen. Er wordt over het algemeen rustig en hoffelijk gereden, al kan er in en rond de steden wel gejakkerd worden. Fietsers zie je vrijwel nergens op de openbare weg. Als je ze ziet, is het verstandig om ze omzichtig te benaderen. Ze gedragen zich vaak onvoorspelbaar en naar ons idee gevaarlijk. Er zijn geen aparte regels voor fietsers, wat mogelijk de reden is dat ze zich naar ons idee niet optimaal gedragen in het verkeer. In de centra van grote steden kom je wel steeds meer fietsers tegen. Zeker op drukke tijdstippen zijn ze in staat om met het autoverkeer mee te rijden.

Wegwijzers

De bewegwijzering in de VS is goed, maar wijkt op een aantal punten af van wat we in Nederland gewend zijn:

  • Wegnummers zijn belangrijker dan plaatsnamen.
    Als je via de Interstates naar een bepaalde bestemming wilt rijden is het goed om op de kaart de wegnummers op te zoeken die je moet volgen om je doel te bereiken. Alle wegen hebben een nummer, de oneven nummers lopen noord-zuid, de even nummers oost-west. De windrichtingen worden ook op wegwijzers gebruikt. Plaatsnamen komen op de wegwijzers wel voor, maar behalve de namen van grote steden zie je namen pas enkele tientallen mijlen van te voren op wegwijzers verschijnen.
Wegwijzers in Flagstaff (AZ), Autorijden in de VS en Canada
Wegwijzers met wegnummers en plaatsnamen in Flagstaff (AZ)
  • Vooraankondigingen zijn schaars.
    Langs de Interstates worden afslagen ruim van te voren een of twee keer aangekondigd. Op de overige wegen zie je één vooraankondiging, bijvoorbeeld Jct 21 als aankondiging dat je de kruising met Road 21 nadert. Daarna zie je bordjes die aanduiden welke kant je op moet om 21 noord of zuid te volgen. Meteen daarna volgt de kruising. Mocht je, zoals ik, in het begin de kruising voorbijrijden, dan is dat geen ramp. Door de indeling in vierkanten van Amerikaanse steden en het platteland kun je door drie keer rechts- of linksaf te slaan eenvoudig terugkeren naar de kruising waar het fout ging.

Kruisingen

A. Kruisingen met verkeerslichten

Heel veel kruisingen zijn voorzien van verkeerslichten, die dikwijls aan een kabel hangen, die diagonaal over de kruising is gespannen. Bij de kruisingen met verkeerslichten zijn enkele wetenswaardige regels:

– Rechtsaf vrij

Ook als het verkeerslicht op rood staat is rechts afslaan toegestaan. Uiteraard moet je goed op letten of er geen auto’s van links komen, maar als dat niet het geval is, of als ze de rechterrijstrook vrijlaten mag je gewoon door het rode licht rechtsaf. Op kruisingen waar dat om een of andere reden niet mag, hangt er naast het verkeerslicht een bord met de tekst ‘No Right Turns at Red’ of ‘No Turns’ In het laatste geval mag je alleen rechtdoor. Het kan ook voorkomen dat de tekst ‘No Right Turns at Red’ in een lichtbak is geplaatst die verlicht wordt op het moment dat verkeer uit de tegenovergestelde richting een groen licht voor linksaf heeft.

– Linksaf

Linksaf slaan is op verschillende manieren geregeld:

1. Geen apart licht voor linksaf

Verkeer dat linksaf slaat krijgt tegelijk met rechtdoorgaand verkeer groen licht. Als je linksaf wilt, rijd je de kruising op tot bijna op de as van de kruisende weg. Zodra er van tegenover geen rechtdoorgaand verkeer aankomt, kun je linksaf slaan.


2. Apart licht voor linksaf

Verkeer dat linksaf slaat krijgt eerder groen dan rechtdoorgaand verkeer uit de tegenovergestelde richting. Het groene licht is een pijl die linksaf wijst. Zodra tegemoet komend verkeer groen licht krijgt dooft de pijl en wordt vervangen door een rond groen licht (zie situatie 1) of door een rood knipperlicht (betekent dat tegemoetkomend verkeer voorrang heeft en is dus vergelijkbaar met situatie 1)

In beide gevallen worden soms tekstborden met nadere uitleg naast het verkeerslicht gemonteerd bijv. ‘Yield on oncoming traffic’ of ‘Finish left turn when opposite traffic stops’ en andere soortgelijke teksten.

B. Kruisingen met stopborden

Vrijwel alle kruisingen zonder verkeerslichten zijn voorzien van stopborden, waarmee de voorrang geregeld wordt. Aparte voorrangsregels, zoals in Nederland zijn er niet. De stopborden worden op twee manieren gebruikt:

1. Verkeer op de ene weg hoeft niet te stoppen, verkeer op de kruisende weg wel

Slechts op een van de kruisende wegen staan stopborden. Als je een stopbord ziet, moet je afremmen totdat je geheel stilstaat. Nadat de kruisende weg vrij is, kun je je weg vervolgen. Soms zijn dergelijke kruisingen voorzien van knipperlichten boven de kruising. Verkeer op de ‘voorrangsweg’ ziet een oranje knipperlicht, verkeer op de kruisende weg een rood knipperlicht. In sommige gevallen is onder het stopbord een onderbord geplaatst met de tekst: ‘Traffic on crossroads doesn’t stop’ of een soortgelijke uitleg van de situatie.

Stop sign. Autorijden in de VS en Canada. Weblink: https://media.npr.org/assets/img/2021/09/22/img_4973-1fff64cb2be877fb9678bd9a52bee4ea1e5f03ca-s1200-c85.webp
Stopbord
2. Alle verkeer moet stoppen

Deze vorm is in Nederland en België onbekend. Op alle wegen die op het kruispunt uitkomen staan stopborden. Iedereen die de kruising nadert dient volledig tot stilstand te komen. Het voertuig dat het eerste stilstond, mag ook als eerste weer vertrekken. Onder de stopborden hangt vrijwel altijd een onderbord met de tekst ‘Allway’ ‘4-way’ of ‘3-way’. Ook deze kruisingen zijn soms voorzien van knipperlichten boven de kruising. Alle naderende voertuigen zien een rood knipperlicht.

4-way stop sign. Autorijden in de VS en Canada. (C) https://www.karnsandkarns.com/what-are-the-rules-of-a-3-way-4-way-stop-sign/
4-way of All Way Stop
C. Kruisingen met Yield borden

Een klein aantal kruisingen is voorzien van een driehoekig bord, dat we in Nederland ook kennen. Meestal voorzien van de tekst ‘Yield’. Ook bij opritten van snelwegen kom je dit bord tegen. De betekenis komt overeen met die van het Nederlandse bord: voorrang geven als er verkeer aankomt, helemaal tot stilstand komen, zoals bij de stopborden, is niet verplicht.

Yield sign. (C) https://images.unsplash.com/photo-1562749510-d909c2732387?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb-1.2.1&auto=format&fit=crop&w=1170&q=80
Yield bord, bevestigd aan een karakteristieke Amerikaanse paal
D. Kruisingen zonder borden

Een miniem aantal kruisingen (vaak in woonwijken) is niet voorzien van enig licht of bord. De voorrang wordt daar aan de beleefdheid van de verkeersdeelnemers overgelaten. Soms krijgt rechts voorrang, soms worden zo’n kruising als een All Way Stop opgevat.

Parkeerplaatsen en benzinestations langs de snelweg

Langs de Interstates (zoals de snelwegen in Amerika heten) vind je hier en daar een parkeerplaats, die “Rest Area” wordt genoemd. Deze (grote) parkeerplaatsen zijn voorzien van faciliteiten als toiletten en vaak ook verkoopautomaten. In veel gevallen staat op het bordje langs de snelweg waarop een Rest Area wordt aangekondigd ook al vermeld welke faciliteiten er zijn.

Benzinestations en restaurants vind je langs de meeste Interstates niet meteen aan de snelweg, maar rondom een afrit. Voordat je bij zo’n afrit komt staan er bordjes langs de snelweg welke benzinestations, restaurants en overnachtingsmogelijkheden er bij de volgende afrit zijn. Als je de snelweg afgaat staan die bordjes er opnieuw met de aanduiding of je rechts- of linksaf moet om bij de betreffende voorziening te komen.

Langs tolwegen vind je deze voorzieningen wel meteen bij de snelweg, maar langs alle niet-tolwegen moet je even van de snelweg af als je benzine of iets anders nodig hebt.

Autorijden in de VS en Canada

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.