Douane

Europa
In de zogenoemde Schengenlanden zul je niet of nauwelijks met de douane te maken krijgen.

Bij reizen naar Groot Brittannië moet je altijd de Britse douane passeren. Deze heeft meestal al een kantoortje bij het vertrekpunt van de veerdienst of de kanaaltunnel. Hier moet iedereen stoppen en een ID of paspoort tonen. Op het moment dat je in Engeland aankomt, wordt er opnieuw gecontroleerd. Dit gebeurt steekproefgewijs: de meeste reizigers kunnen gewoon doorlopen of doorrijden.

Ook de Zwitserse douane controleert reizigers die Zwitserland in willen reizen steekproefgewijs.

Verenigde Staten
Voordat je naar de VS reist, dien je elektronisch toestemming aan te vragen bij ESTA. Een duidelijke uitleg staat hier. Als je een ESTA toestemming hebt, betekent dat niet dat je ongehinderd de douane kunt passeren. Het betekent alleen dat je naar de VS kunt reizen en er geen reden is om je op voorhand de toegang tot het land te ontzeggen. In het vliegtuig worden kaartjes uitgedeeld waarop je in moet vullen welke goederen je in de VS wilt importeren. Deze kaartjes zijn niet altijd meer nodig, zeker niet als je al eerder in de VS bent geweest met hetzelfde paspoort.

Zodra het vliegtuig is geland en je uit mag stappen kom je bij de douane die hier Immigration heet. In het douane-gebied gelden strenge regels, de wachttijden kunnen lang zijn (30 minuten is geen uitzondering) en de beambten zijn correct, maar beslist niet vriendelijk. Als je aan de beurt bent willen ze je paspoort zien, afdrukken maken van je vingers en duim van je rechterhand en een foto maken van je gezicht, zonder bril en pet of hoed.

Er zijn luchthavens waarbij dit deel van de controle door een computer wordt gedaan, vergelijkbaar met het incheckproces op de luchthaven. Je moet je eigen paspoort scannen, voor de camera gaan staan en een setje vingerafdrukken laten maken. Het apparaat print dan een kaartje uit waarmee je naar de douanebeambte moet lopen.

Deze stelt een aantal vragen zoals: Wat is het doel van je bezoek? Hoelang blijf je? Wanneer ga je terug? Waar verblijf je de komende nacht? Welk beroep oefen je uit in je eigen land? Het is verstandig om op deze vragen vriendelijk en correct, maar zo beknopt mogelijk te antwoorden.

Na dit onderzoek wordt je paspoort afgestempeld en mag je 90 dagen in de VS blijven. Hierna kom je bij de bagageband, waarop je koffer meestal al geduldig ronddraait. Met je koffer ga je langs de volgende douanepost waar je het ingevulde kaartje moet inleveren, of het uitgeprinte en afgestempelde bonnetje uit de computer. Steekproefgewijs worden enkele koffers onderzocht. Dat is mij nog nooit overkomen.

Als dit vliegveld je eindbestemming is, ben je nu klaar en kun je op zoek gaan naar vervoer. Als je nog doorvliegt stuit je vrijwel direct op een balie waar je je koffer weer kunt afgeven. Op de luchthaven van je vertrek is een kofferlabel aangemaakt tot je eindbestemming. Daarop staat dus ook een aansluitende vlucht. Je kunt je koffer daar afgeven en daarna op zoek gaan naar de gate voor je aansluitende vlucht. Als je weet dat je weinig overstaptijd hebt, pakweg minder dan 90 minuten, loont het de moeite om al aan het einde van je eerste vlucht te informeren naar de gate-informatie voor je aansluitende vlucht. Op veel vluchten wordt informatie over de meest voorkomende aansluitingen standaard verstrekt, vlak voor de landing.

 

 

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.