Van Kapelle naar Oxford – 3 mei 2010

Van Kapelle naar Duinkerke

Op maandag 3 mei vertrok ik om 8:30 uur van huis voor een vakantie van enkele dagen in Engeland. Op deze dag wilde ik van Kapelle naar Oxford rijden. Ik koos voor de route via de Liefkenshoektunnel (Antwerpen, toltunnel) om in Duinkerke te komen. Deze tunnel sluit niet aan op het snelwegennet in België, maar voerde me via de A11 naar Zelzate, waar Tom Tom me westelijk langs Gent liet rijden over een vierbaansweg met nogal wat verkeerslichten. Deze R4 loopt óók langs de oostzijde van Gent en brengt je daar heel wat sneller op een echte snelweg.

Het weer op deze dag begon regenachtig en fris. Iets voorbij Gent kwam ik op de snelweg die ik tot in Duinkerke kon volgen. Om in Engeland te komen kun je kiezen voor een veerboot vanuit Oostende, Duinkerke of Calais of voor de Shuttle (de trein door de Eurotunnel waar je je auto op kunt rijden) Van de veerdiensten is Norfolkline vanuit Duinkerke bijna altijd de goedkoopste. Je bent twee uur op zee, terwijl de diensten vanuit Calais de overtocht in een uur maken. Om in Calais te komen heb je vanuit Nederland bijna 30 minuten meer tijd nodig dan om Duinkerke te bereiken. De veerboot vanuit Oostende vaart naar Ramsgate en is vier uur onderweg.

Om even voor 11:00 uur arriveerde ik bij het kantoortje van Norfolkline in Duinkerke, waar men alleen een paspoort nodig heeft om je Internetboeking te kunnen verwerken. Met camera’s leest men je kenteken uit, als dat overeenkomt met dat wat je eerder opgaf verloopt het inchecken zeer vlot. Ik kon doorrijden naar de (Britse) douane, die me na een korte blik in mijn paspoort liet passeren naar de parkeerplaats, waar al heel wat auto’s stonden.

Maersk Dunkerque in de haven van Duinkerke. Van Kapelle naar Oxford
Maersk Dunkerque in de haven van Duinkerke

De Maersk Dunkerque was net gearriveerd uit Dover. Ik kon de auto’s van boord zien rijden. Daarna begon het inschepen. Vrachtauto’s staan op de onderste twee dekken. Ze rijden er van voren op en straks in Dover van achter weer af. Men zorgt er voor dat op het middelste dek er zowel voor als achter vier vrachtauto’s naast elkaar staan, die met kettingen worden vastgezet aan het dek van het schip.

Vrachtwagens, gezekerd met kettingen aan boord van Maersk Dunkerque.
Vrachtwagens, gezekerd met kettingen aan boord van Maersk Dunkerque

De personenauto’s rijden het tweede autodek op en gaan dan via een helling naar het bovenste (derde) autodek, waar ze 180° draaien om omgekeerd op het schip komen te staan. In Dover moeten zij opnieuw 180° draaien om via de achterzijde het schip te verlaten.

Van Kapelle naar Oxford

Van Duinkerke naar Dover

Het schip vertrok op tijd. De kapitein waarschuwde voor onstuimig weer en maande tot voorzichtigheid bij het rondlopen over het schip. En inderdaad, toen we eenmaal buitengaats waren werkte het schip behoorlijk door wind en golven. 

Op de Straat van Dover, er staat een stevige bries. Van Kapelle naar Oxford
Op de Straat van Dover, er staat een stevige bries

Overigens was het inmiddels stralend weer, maar wel fris. De oversteek duurde, zoals gepland, twee uur maar we konden niet meteen de haven binnenvaren, zodat we met een lichte vertraging in Dover aanmeerden. Het ontschepen verliep vlot en de passage van de douane ook, hoewel ze mij wel enkele vragen stelden.

Aankomst in de Port of Dover
Aankomst in de Port of Dover
Van Kapelle naar Oxford

Van Dover naar Oxford

Vanuit Dover reed ik over de A20 richting Folkstone, waar deze weg overgaat in M20. Via M26 kwam ik op de M25, de rondweg rond Londen. Al die tijd was het mooi weer met af en toe een buitje regen, waarna de zon telkens weer tevoorschijn kwam. De route over deze snelwegen is fraai. Het landschap is heuvelachtig en afwisselend. Het was niet bijzonder druk op de weg en ik kon lekker doorrijden.

Via de M3 en de A329 reed ik door Brackwell Forest naar de M4 die ik even later verliet om via de A340 naar Pangbourne te rijden. Rijden over deze tweebaanswegen biedt een goede indruk van het Engelse landschap dat hier fraai en golvend was. Van Pangbourne reed ik naar Goring een aardig plaatsje aan de Theems. Vandaar was het over de A417 en A34 niet ver meer naar Oxford. Het grootste deel van deze route voerde me door een mooi en golvend landschap “The Chilterns” genoemd.

Een parkeerplaats vinden in het centrum van Oxford was niet zo heel moeilijk. Ik had net genoeg muntstukken om voldoende parkeertijd te kopen. Daarna maakte ik een wandeling door het fraaie Oxford om New College te vinden, waar ik de Evensong wilde bijwonen. Dat was nog wel even zoeken. Het college bevindt zich niet aan High Street maar aan Holywell Street. In het centrum van de stad staan mooie gebouwen van lichtgele “Cotswolds” zandsteen. Veel gebouwen zijn in gebruik als schoolgebouw.

Een van de oudste gebouwen in Oxford
Een van de oudste gebouwen in Oxford
Oxford, Brug der zuchten. Van Kapelle naar Oxford
Oxford, Brug der zuchten
Oxford, New College
Oxford, New College
Van Kapelle naar Oxford

Evensong in New College

Ik was ruim op tijd voor de Evensong in de mooie kapel van New College. Vandaag zouden alleen de mannen zingen, zonder orgelbegeleiding. Wat volgde was een korte dienst waarin goed gezongen werd. Men zong overwegend eenstemmige muziek, maar in de versicles en responses klonke fraaie vierstemmige passages. Een mooi moment in deze oude halfduistere kapel, waar de traditie bijna voelbaar is.

Oxford, New College Chapel
Oxford, New College Chapel
Oxford, New College gezien vanuit de cloisters. Van Kapelle naar Oxford
Oxford, New College gezien vanuit de cloisters
Oxford, Broad Street
Oxford, Broad Street

Na de Evensong liep ik terug naar de parkeergarage (het centrum van Oxford is uitstekend te voet verkennen) en reed daarna naar Hawkwell House, een fraai hotel dat in Iffley iets ten zuiden van Oxford ligt. Ik at in het goede restaurant en ging niet te laat slapen. Ik werd opgeschrikt door de Amerikaan die in de kamer naast me verbleef en met veel kabaal beweerde dat er spullen uit zijn kamer gestolen waren. Later op de avond liep de politie rond het gebouw en hoorde ik stemmen op de gang. Een beetje onrustig begin van deze vakantie dus…

Afgelegde afstand vandaag 490 km. Mooie dag met overwegend zonnig weer en een enkele bui.

Van Kapelle naar Oxford

terug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.