Puttertjes in de achtertuin 220212

Elk jaar hangen wij ’s winters vogelvoer in de tuin. Meestal komen daar vooral mezen op af, terwijl mussen en een enkele merel op de grond het voer oppikken dat de mezen laten vallen. Deze winter hadden we voor het eerst een groep puttertjes in de achtertuin. Deze opvallende vogeltjes, ook wel distelvinken genoemd, bleken niet onder te doen voor de mezen als het ging om acrobatische vaardigheden. Ze bleken zeer vaardig in het balanceren aan een heen en weer zwaaiende voerzak.

Opvallend was dat de mezen zich deze winter veel minder lieten zien. Toch leek het er niet op dat de puttertjes de mezen verdrongen hadden. We hebben diverse keren beide soorten tegelijkertijd bij het voer gezien.

Hieronder een selectie van foto’s van de puttertjes in de achtertuin.

Putter / Distelvink (Carduelis carduelis)
Putter / Distelvink (Carduelis carduelis)
Distelvink / Putter
Distelvink / Putter
kenmerkend rood gezicht
Distelvink / putter met het kenmerkende rode gezicht
puttertjes in de achtertuin
Puttertje
Puttertjes ruziën om een plek aan de voerzak
Puttertjes ruziën om een plek aan de voerzak
Distelvinken / putters in gevecht om de voerzak
Distelvinken / putters in gevecht om de voerzak

Achtergrondinfo van Wikipedia

De putter of distelvink (Carduelis carduelis) is een zangvogel uit de familie der vinkachtigen. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de putter beslaat een groot deel van Europa, delen van Noord-Afrika en het westen van Azië. Daarbuiten is de putter geïntroduceerd in Australië, Nieuw-Zeeland, Noord- en Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.

De putter is een relatief slanke vink met een kenmerkende koptekening. Zijn rode gezicht is omlijst met een brede witte band, terwijl het achterhoofd zwart is. Over de zwarte vleugels loopt in de lengte een brede gele band. Verder is het verenkleed lichtbruin op de rug en de flanken, wit op de onderzijde en zwart op de staart.

In de westerse wereld wordt de putter sinds lange tijd als kooivogel gehouden. Sommige putten met een klein emmertje zelf hun water uit een waterreservoir. Hieraan dankt de putter zijn Nederlandse naam.

Klik voor meer info hier

Terug naar de pagina fotografie

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.