Wandeling in Trier – 29 oktober 2009

Stadswandeling in Trier

Toen ik op de morgen van 29 oktober opstond en naar buiten keek was er van de stad niets te zien. De nevel, die gisteravond al opkwam, was veranderd in mist en bedekte nu de hele stad. Het fraaie uitzicht dat vanaf het balkon te zien zou moeten zijn beperkte zich vanmorgen tot een blik in de mist. Toch zag het er niet verkeerd uit voor een wandeling in Trier.

Mist boven Trier
Mist boven Trier

Ik ontbeet voortreffelijk in de eetzaal van het hotel en reed daarna de heuvel af om een wandeling door de stad te gaan maken. De meeste bezienswaardigheden staan op loopafstand van elkaar. Rond het stadscentrum lopen de ontsluitingswegen in een vierkant, zodat verdwalen bijna niet mogelijk is. Langs deze ruit van hoofdwegen vind je overal parkeerplaatsen en -garages, waar je tegen billijk tarief parkeren kunt.

Amfitheater

Omdat ik van de Petrisberg kwam, was de eerste bezienswaardigheid die ik passeerde het Amfitheater, dat net buiten de wegenruit rond het centrum van Trier ligt. Ik parkeerde op de parkeerplaats bij het monument en kocht bij de kassa een combinatieticket, dat toegang verschafte tot een aantal historische gebouwen en plaatsen in en om Trier. Daarna liep ik naar binnen. Op het terrein was een route uitgezet waardoor je het theater op allerlei manieren kon zien. Er is niet heel veel van bewaard gebleven, maar wat er nog staat, maakte wel indruk.

Trier, Amfitheater. Herfstvakantie omgeving Trier
Trier, Amfitheater
Trier, Amfitheater
Trier, Amfitheater

Ik liep de wandelroute over het terrein en door het ondergrondse deel van het theater, waarna ik verder ging, de stad in.

Porta Nigra

Ik reed naar de Porta Nigra en parkeerde daar vlakbij in een parkeergarage. Toen ik weer buiten kwam bleek de nevel een eind opgetrokken te zijn en kon ik de Porta Nigra aan de overkant van de weg goed zien staan. De stadspoort is een overblijfsel uit de Romeinse tijd, toen Trier tijdens de regering van Constantijn de Grote zelfs een tijdje hoofdstad van het Romeinse rijk was. De poort was vroeger wit, net als de steen waarvan hij is gemaakt. Door allerlei vervuilingen in de lucht is de kleur steeds donkerder geworden, waaraan de poort haar huidige naam te danken heeft.

Porta Nigra Trier gezien vanaf de buitenkant van de stad
Porta Nigra Trier gezien vanaf de buitenkant van de stad

De Porta Nigra heeft er niet altijd zo bijgestaan als nu. In en rond en de poort heeft men in het verleden een kerk gebouwd, zodat het geheel opgenomen was in het kerkgebouw. De doorgangen waren dichtgestort met puin en op de eerste verdieping kwamen de gelovigen samen. Pas ten tijde van Napoleon is deze situatie ongedaan gemaakt en staat de poort er weer als poort, waar de moderne weg met een boog omheen is gelegd.

Blik door Porta Nigra op Sankt Gangolf in het centrum van Trier
Blik door Porta Nigra op Sankt Gangolf in het centrum van Trier

Het combiticket gaf toegang tot dit gebouw dat met een grote wenteltrap begaanbaar is gemaakt. Indrukwekkend om hier een poosje rond te lopen en te zien wat mensen in het verleden hebben gepresteerd om deze poort te maken zoals hij nu is. Aan de poort is een museum vastgebouwd, dat ik niet bezocht.

Porta Nigra, van binnen gezien. Herfstvakantie omgeving Trier
Porta Nigra, van binnen gezien
Porta Nigra vanuit de stad gezien. Herfstvakantie omgeving Trier
Porta Nigra vanuit de stad gezien

Dreiköningenhaus

Vanaf de Porta Nigra liep ik de stad in. De eerste bezienswaardigheid, niet ver van de poort aan je linkerhand, is het Dreikönigenhaus, een oud huis (bouwjaar omstreeks 1230) waarvan de gevel er nog net zo bijstaat als honderden jaren geleden. Vroeger kon je niet vanaf de straat het huis binnenlopen, de deur op de eerste verdieping was de hoofdingang. Die bereikte je via een ladder, die opgetrokken kon worden, zodat het huis ook als verdedigingstoren gebruikt kon worden. Veel voorbijgangers stonden net als ik even stil bij dit fraaie gebouw en maken er foto’s van.

Trier, Dreikönigenhaus
Trier, Dreikönigenhaus
Trier, Driekönigenhaus, voormalige hoofdingang op de eerste verdieping
Trier, Driekönigenhaus, voormalige hoofdingang op de eerste verdieping

Dom

Van het Dreikönigenhaus liep ik verder en sloeg linksaf, de Glockenstrasse in om bij de Dom te komen. In dat smalle straatje kun je enkele fraaie gevels zien, die naar boven toe zo uitgebouwd zijn dat ze elkaar bijna raken.

Trier, Glockenstrasse. Herfstvakantie omgeving Trier
Trier, Glockenstrasse

Aan het eind van de Glockenstrasse sloeg ik rechtsaf en liep ik zo naar de Dom, de markante kerk, waarvan de torens op veel plaatsen in de stad zichtbaar zijn. De kerk ligt een beetje buiten de looproute en het plein voor de kerk is tamelijk bescheiden van omvang. De Dom is de oudste Bisschopskerk in Duitsland, de oudste resten dateren uit de vierde eeuw na Christus. In later tijden is er steeds aan de kerk gebouwd, waarvan sommige sporen nog zichtbaar zijn in de vorm van dichtgemetselde oude bogen etc.

Trier, Dom
Trier, Dom
Trier, Dom
Trier, Dom

Ik ging de kerk binnen en keek er rond. Het gebouw zag er goed onderhouden uit. De enorme ruimte is voorzien van allerlei bezienswaardigheden waaronder het zwaluwnestorgel, dat als een vogelnest tegen de noordmuur hangt. Het ontwerp van dit instrument is gedurfd en getuigt van creativiteit en visie. Helaas werd er tijdens mijn bezoek niet op het orgel gespeeld.

Trier, Dom, Zwaluwnestorgel van Klais
Trier, Dom, Zwaluwnestorgel van Klais

Vanuit de Dom kun je naar buiten lopen, de kloostertuin in. De kenmerkende omgang omsluit een plaats waar geestelijken uit vroeger tijden begraven liggen. Vanuit de omgang en de tuin heb je een mooi uitzicht op de Dom en op de daaraan vastgebouwde Liebfrauenkirche, die wegens restauratiewerkzaamheden niet toegankelijk was.

Trier, Dom, Kloostertuin. Herfstvakantie omgeving Trier
Trier, Dom, Kloostertuin
Trier, Dom gezien vanuit de kloostertuin. Wandeling in Trier
Trier, Dom gezien vanuit de kloostertuin

Ik liep terug door de kerk en na een laatste blik op het fraai gestuukte gewelf aan de westzijde van de kerk stapte ik weer buiten, om mijn wandeling door de stad te vervolgen.

Trier, Dom, gewelf aan de westzijde
Trier, Dom, gewelf aan de westzijde

Konstantin Basilika

Vlakbij de Dom en de Liebfrauenkirche bevindt zich Konstantin Basilika, een enorm gebouw dat ooit dienst deed als troonzaal voor Constantijn de Grote en nu gebruikt wordt als Evangelisch Lutherse kerk. Door de Liebfrauenstrasse liep ik er heen. In dit deel van Trier staan veel oude gebouwen of gebouwen die na de Tweede Wereldoorlog in stijl zijn hersteld.

Trier, Konstantin Basilika
Trier, Konstantin Basilika

De Basilika is een zeer groot gebouw, waartegen later het Keurvorstelijk Paleis is gebouwd. De situatie is natuurlijk niet meer zoals in Constantijns tijd, maar de plattegrond en de hoogte van de ruimte zijn nog wel zoals bij de Romeinen. Het gebouw is werkelijk van enorme afmetingen. De kerkbanken staan min of meer verdwaald in de gigantische ruimte. Een van de vensteropeningen is volgebouwd met een orgel, dat tijdens mijn bezoek niet werd bespeeld. Foto’s maken was binnen niet toegestaan, buiten wel.

Trier, Konstantin Basilika met ervoor het Keurvorstelijk Paleis. Wandeling in Trier
Trier, Konstantin Basilika met ervoor het Keurvorstelijk Paleis

Na het bekijken van deze indrukwekkende ruimte liep ik door de tuinen van het Keurvorstelijk Paleis in de richting van Kaiserthermen.

Kaiserthermen

De Kaiserthermen bevinden zich in een hoek van de ruit van wegen die de binnenstad van Trier omkadert. Van dit complex is niet heel veel meer over. Er staan nog enkele stukken muur overeind en op het terrein is nog aardig wat van de ondergrondse structuren te zien. Ik kon met mijn combinatieticket naar binnen en liep het terrein op. Inmiddels was de mist grotendeels opgetrokken en kwam er af en toe een waterig zonnetje tevoorschijn. Het terrein van de Kaiserthermen is behoorlijk uitgebreid en als je alle metselwerken, gangen, tunnels en andere structuren ziet, kom je zonder meer onder de indruk van de bouwkunst van de Romeinen. Deze thermen in vol bedrijf moeten ongetwijfeld veel indruk gemaakt hebben op de bezoekers van destijds.

Trier, Kaiserthermen, nog overeind staande muren
Trier, Kaiserthermen, nog overeind staande muren
Trier, Kaiserthermen. In dit deel bevonden zich de koude baden
Trier, Kaiserthermen. In dit deel bevonden zich de koude baden

Ook nu nog maakt deze plaats indruk op bezoekers. Duidelijk wordt dat de Romeinen beslist geen domme jongens waren. Nog steeds getuigen het ontwerp en de overgebleven bouwsels van grote technische en organisatorische vaardigheden.

De Moezel

Nadat ik de Kaiserthermen bekeken had, liep ik langs de Sankt Antoniuskirche naar de rivier. Op weg daarheen nam ik lunch in een Kartoffelrestaurant, waar de kaart samengesteld was uit gerechten die allemaal aardappels bevatten. Ik bereikte de Moezel ter hoogte van de Römerbrücke, een brug die gebouwd is op fundamenten die door de Romeinen zijn aangelegd voor hun brug. Nu rijden er auto’s overheen en kun je te voet naar de andere kant van de rivier. Ik liep de brug een eindje op en maakte foto’s van de oever met de historische kranen en van de brug zelf.

Trier, historische kraan aan de Moezel
Trier, historische kraan aan de Moezel
Uitzicht op de noordoever van de Moezel, met de Mariensäule
Uitzicht op de noordoever van de Moezel, met de Mariensäule
Trier, Römerbrücke. De zwarte pijlers stammen uit de Romeinse tijd
Trier, Römerbrücke. De zwarte pijlers stammen uit de Romeinse tijd

Karl Marx Haus

Nadat ik bij de Moezel was geweest liep ik terug de stad in om mijn wandeling in Trier te vervolgen. Ik koos voor de Karl Marx Strasse, omdat die me het snelst op de Kornmarkt zou brengen, en omdat die langs het Karl Marx Haus voerde. Voordat ik het geboortehuis van de grondlegger van socialisme en communisme passeerde zag ik opnieuw de Sankt Antoniuskirche.

Trier, Sankt Antoniuskirche. Herfstvakantie omgeving Trier
Trier, Sankt Antoniuskirche

Vervolgens kwam ik langs het geboortehuis van Marx. Hij is niet de enige beroemdheid die in Trier ter wereld kwam. Ook Caspar Olevianus zag het levenslicht in deze stad aan de Moezel. Zijn geboortehuis heb ik echter niet gezien.

Trier, Karl Marx Haus
Trier, Karl Marx Haus

In het huis waar Marx geboren werd is nu een museum gevestigd.

Sankt Gangolf

Ik bezocht dit museum in het Karl Marx Haus niet, maar ik liep verder in de richting van de Kornmarkt om uiteindelijk op de Hauptmarkt uit te komen.

Trier, Kornmarkt. Op de achtergrond Konstantin Basilika
Trier, Kornmarkt. Op de achtergrond Konstantin Basilika

Aan de Hauptmarkt staat de kerk Sankt Gangolf, die het centrum van Trier meer domineert dan de Dom. De kerk is niet bijzonder groot. Je kunt het gebouw bereiken vanaf de Grote Markt, door een poort waar iemand zat te bedelen. De kerk is in gebruik als dagkerk voor gebed en biecht.

Trier, Sankt Gangolf boven de Hauptmarkt
Trier, Sankt Gangolf boven de Hauptmarkt
Trier, Hauptmarkt met toegangspoort tot Sankt Gangolf
Trier, Hauptmarkt met toegangspoort tot Sankt Gangolf

Hauptmarkt

Op de Grote Markt en in de directe omgeving was het nodige te zien. Het bekendst is de Steipe, die zowel vanuit de Fleischstrasse als vanaf de Markt goed te zien is.

Trier, Steipe (r) en Rothaus (m) gezien vanuit de Fleischstrasse
Trier, Steipe (r) en Rothaus (m) gezien vanuit de Fleischstrasse
Trier, Steipe (r) en Rothaus (l) gezien vanaf de Hauptmarkt
Trier, Steipe (r) en Rothaus (l) gezien vanaf de Hauptmarkt

Verder staat er op de Hauptmarkt een fraaie fontein en een Marktkruis, dat een lange historie schijnt te kennen. Gedurende de twee dagen dat ik de markt bezocht was er steeds een levendige drukte van mensen die de kraampjes met planten, groenten en wijn bezochten. Verder waren er tegelijk met mij nogal wat toeristen die foto’s maakten en de markt en de omliggende gebouwen bekeken.

Trier, fontein op de Hauptmarkt
Trier, fontein op de Hauptmarkt

Judengasse

Van de Grote Markt liep ik terug naar de parkeergarage. Ik kwam daarbij langs de Judengasse, een straatje waar in het verleden de Joden van Trier woonden.

Trier, Judengasse.
Trier, Judengasse

Trier van bovenaf gezien

Nadat ik mijn auto had opgehaald reed ik eerst de Petrisberg op om vandaar een blik op de stad te werpen. Inmiddels was de meeste nevel verdwenen en scheen de zon, hoewel aan de horizon alweer nieuwe mist kwam opzetten. Vanaf het uitzichtpunt op de Petrisberg had ik een mooi uitzicht over de hele stad. Informatieborden helpen je om te weten waarnaar je precies kijkt.

Trier, gezien vanaf de Petrisberg. Links Konstantin Basilika en Sankt Gangolf, rechts Dom
Trier, gezien vanaf de Petrisberg. Links Konstantin Basilika en Sankt Gangolf, rechts Dom
Trier, gezien vanaf de Petrisberg. Duidelijk te zien zijn de enorme afmetingen van Konstantin Basilika
Trier, gezien vanaf de Petrisberg. Duidelijk te zien zijn de enorme afmetingen van Konstantin Basilika
Trier, blik op het Amfitheater vanaf de wijngaarden op de Petrisberg
Trier, blik op het Amfitheater vanaf de wijngaarden op de Petrisberg

Van de Petrisberg reed ik naar de andere kant van de Moezel, de heuvels op naar de Mariensäule, die hoog boven Trier uitsteekt en vanwaar je een mooi uitzicht op de stad hebt. Ook hier maakte ik enkele foto’s, waarna ik terugreed naar de stad om een hapje te eten als besluit van mijn wandeling in Trier.

Trier, gezicht op de Römerbrücke vanaf de Mariensäule.
Trier, gezicht op de Römerbrücke vanaf de Mariensäule

Ik at een voortreffelijke forel in restaurant Zum Christophel naast de Porta Nigra, die ik zodoende ook bij avond zag, waarna ik naar Hotel Petrisberg reed om daar de laatste nacht van deze korte trip door te brengen.

Trier, Porta Nigra bij avond. wandeling in trier
Trier, Porta Nigra bij avond

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.