Van Braunschweig naar Kleinmachnov – 27 juli 2010

Braunschweig

Vandaag ging de rit van Braunschweig naar Kleinmachnov. Na een goede nachtrust in de praktisch geluidsdichte hotelkamer at ik eerst van het eenvoudige maar goede ontbijt dat in het B&B hotel werd geserveerd. Om 9:00 uur vertrok ik naar het centrum van deze stad die qua inwoneraantal te vergelijken is met Utrecht: ca. 250.000 inwoners. Ik parkeerde in een garage in het centrum en wandelde langs de verschillende bezienswaardigheden.

Eerst kwam ik op de Burgplatz waar de Burg Dankwarderode, de Dom St. Blasii en enkele oude huizen te zien waren. Op het plein staat een standbeeld van een leeuw. De bijnaam van Braunschweig is Löwenstadt, waaraan de leeuw op het plein refereerde. Op dit tijdstip was de Dom nog gesloten. Ik liep daarom eerst verder langs het fraaie Rathaus naar het grote Schloss. Boven op het forse gebouw stond een vierspan, ook wel Quadriga genoemd.

Burg Dankwarderobe, Van Braunschweig naar Kleinmachnov
Braunschweig, Burg Dankwarderobe
Braunschweig, Schloss, Van Braunschweig naar Klainmacnov
Braunschweig, Schloss

Vlakbij het Schloss ligt het Magniviertel. Een van de bezienswaardigheden hier is het HAPPY-Rizzi-house, een modern huis met merkwaardige lijnen en een overdadige versiering van de muren, waarin allerlei verschillend gevormde vensters schijnbaar willekeurig zijn aangebracht.

HAPPY-Rizzi-house, Braunschweig
HAPPY-Rizzi-house, Braunschweig
Braunschweig, Magniviertel
Braunschweig, Magniviertel

Vlak achter het Rizzi-house staat de St. Magnikirche die er van buiten net zo uitziet als andere kerken in deze stad: een brede kerk met twee torens aan de westzijde, die met elkaar verbonden zijn door een tussendeel dat een stuk boven het schip uitsteekt. Binnen valt de noordzijde van het schip op. Een betonnen constructie met veel vensters vult de plaats op die in de Tweede Wereldoorlog werd beschadigd. Overal word je hier geconfronteerd met gebouwen die op verschillende manieren zijn hersteld van oorlogsschade.

Braunschweig, St. Magnikirche
St. Magnikirche, Braunschweig, noordzijde schip gerenoveerd naar WO II

Ik liep terug naar de Dom die inmiddels open was en bekeek de kerk. Opvallend vond ik de muur- en gewelfschilderingen in het koor.

Braunschweig, Dom St. Blasii
Braunschweig, Dom St. Blasii
Dom St. Blasii, Braunschweig, gewelfschilderingen
Dom St. Blasii, Braunschweig, gewelfschilderingen

Vervolgens liep ik door het centrum dat behoorlijk groot is en deels uit nieuwe gebouwen bestaat. Het is een winkelgebied met pleinen en open ruimtes. Ik kwam in de Altstadt, waar het oude Rathaus, het Gewandhaus en de St. Martinikirche fraai bij elkaar staan. In de Martinikirche werd orgel gespeeld. Ik ging de kerk binnen en keek uitgebreid rond. Het orgel stond tegen de westwand. Opvallend was de enorme afstand tussen Hoofd- en Rugwerk.

Altstadtmarkt, Braunschweig
Altstadtmarkt, Braunschweig
Braunschweig, Martinikirche, orgel. Van Brauschweig naar Kleinmachnov
Braunschweig, Martinikirche, orgel

Ik liep terug naar de parkeergarage en reed de stad uit.

Marienborn

Even voorbij Helmstedt draaide ik van de snelweg af om het beeld van de ineengeslagen handen te bekijken. Hier lag tot 1990 de grens met de DDR.

Helmstedt, monument voor de Duitse eenheid
Helmstedt, monument voor de Duitse eenheid

Een klein eindje verder op de grote parkeerplaats bij Marienborn is het voormalige douaneterrein als gedenkplaats bewaard gebleven. Hier kun je zien hoe de DDR de grenscontroles uitvoerde. Men wilde ten koste van alles voorkomen dat ongewenste personen of goederen de DDR in- of uitgingen. De waanzin van dit systeem is op deze plaats voelbaar en zichtbaar door de tentoonstellingen in de verschillende gebouwen en ruimtes.

Marienborn, voormalige grenspost tussen BRD en DDR
Marienborn, voormalige grenspost tussen BRD en DDR

Nadat ik deze plaats bekeken had kocht ik een lunch in het wegrestaurant en reed vervolgens verder naar het oosten.

via Magdeburg naar Kleinmachnov

Bij Magdeburg ging ik opnieuw van de weg af om de Dom te bekijken. Vlakbij deze enorme kerk aan de Elbe kon ik parkeren, waarna ik het gebouw in ging. Buiten werd volop gerestaureerd aan de torens, die ook hier als tweeling aan de westkant staan. Ik begreep dat de werkzaamheden voor een deel uit achterstallig onderhoud van de laatste 60 jaar bestaan. De DDR was niet zo happig op het restaureren of onderhouden van kerken.

Magdeburg, Dom, Van Brauschweig naar Kleinmachnov
Magdeburg, Dom
Dom Magdeburg, orgel van Schuke, 2008
Dom Magdeburg, orgel van Schuke, 2008

De Dom is een grote kerk, waarin op enkele plaatsen archeologisch onderzoek wordt gedaan om uit te vinden welke kerken en kerkjes er vroeger op deze plaats hebben gestaan.

Na het bezoek aan de kerk stak ik de Elbe over en reed het park op de andere rivieroever in tot bij de uitzichttoren vanwaar je een mooi uitzicht over de flinke stad Magdeburg hebt.

Magdeburg gezien vanaf de uitkijktoren. Van Braunschweig naar Kleinmachnov
Magdeburg gezien vanaf de uitkijktoren

Mijn volgende doel was Brandenburg a/d Havel. Toen ik na enige tijd bij de Dom arriveerde bleek deze net gesloten te zijn. Ook hier werd achterstallig onderhoud aan de kerkelijke gebouwen gepleegd.

Brandenburg a/d Havel, Dom
Brandenburg a/d Havel, Dom

Van Brandenburg reed ik via Potsdam en Wannsee naar Kleinmachnov waar ik mijn intrek nam in Motel One.

Mooie dag met schitterend weer.

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.