Rustdag in Beauly, zondag 28-4-2024

Ontbijt in Calders Cottage

Na een voortreffelijke nachtrust in een stabiel bed stonden we vanmorgen niet al te vroeg op op onze rustdag in Beauly. Ik maakte een ontbijtje klaar met boterhammen, kaas en jam. En natuurlijk een flinke pot Engelse thee. Het was prachtig weer deze ochtend, de zon scheen stralend naar binnen.

Kerkdienst in Dingwall

Na het eten ruimden we de boel op, dronken nog een kop koffie en reden daarna naar Dingwall om de kerkdienst in de Free Presbyterian Church bij te wonen. We arriveerde na een ritje van een minuut of 12 en werden welkom geheten bij de ingang van de kerk. We zochten een plaatsje op en wachtten tot de dienst begon.

Kerk van de Free Presbyterian Church in Dingwall
Kerk van de Free Presbyterian Church in Dingwall

De dienst begon toen de dienstdoende ouderling een psalm opgaf die we gezamenlijk zouden zingen. Toen maakten we kennis met de befaamde a capella Schotse manier van psalmzingen. Een van de ouderlingen stond op, draaide zich om naar de gemeente en zette met luide stem het eerste vers in. Na enkele lettergrepen herkenden de aanwezigen de melodie en zongen met de voorzanger mee. Het tempo lag laag, diverse zangers zongen een bas en baritonlijn en het geheel deed een beetje denken aan doedelzakmuziek. De teksten had ik nog nooit eerder gezien: psalmen op rijm, te zingen op verschillende melodieën.

De ouderling die de leiding had ging voor in gebed en hield een overdenking over Handelingen 26:8. In de preek belichtte hij de opstanding uit de doden vanuit een naturalistisch perspectief, waarin dit onmogelijk wordt geacht, omdat het niet waargenomen wordt. Daarna refereerde hij aan de ontluikende natuur in de lente als beeld van de opstanding, waarna hij met talrijke verwijzingen naar Bijbelse gebeurtenissen en andere Schriftgedeelten de opstanding uit de doden behandelde.

Hij eindigde met een persoonlijke spits, waarin hij de boodschap dicht bij de hoorders bracht. Na het zingen van een aantal psalmverzen werd de dienst beëindigd.

Lunch in Beauly

Na de kerkdienst werden we aangesproken door een Schotse vrouw die bevriend bleek te zijn met mensen die wij kenden. Daarop nodigde ze ons uit om bij haar op visite te komen na de avonddienst. We namen de uitnodiging in overweging en reden terug naar Calders Cottage.

Daar aten we heerlijk van de soep die ik gisteravond had gekookt en hielden een rustige middag bij een knapperende vuur in de houtkachel. Inmiddels had de zon plaatsgemaakt voor wolken en regende het af en toe een beetje.

Na een kop koffie vertrokken we naar Dingwall voor de avonddienst in de Free Presbyterian Church.

Zondagavond in Dingwall

In de avonddienst ging een andere ouderling voor. Deze sprak wat rustiger en zonder het Schotse accent dat de voorganger van vanmorgen had. Daardoor was zijn preek uitstekend te volgen. De orde van dienst was net als vanochtend. De voorganger had als uitgangspunt voor zijn preek Numeri 23:8. Dit vers uit de eerste spreuk van Bileam stelt de vraag “Wat zal ik vloeken die God niet vloekt?” Ook deze ouderling behandelde eerste de context en ging daarna de tekst uitwerken, met ook nu veel verwijzingen naar Bijbelplaatsen in het Oude en Nieuwe Testament.

Na de dienst gingen we met de vriendelijke Schotse dame mee om supper te gebruiken. De maaltijd werd door twee kleindochters klaargemaakt, terwijl zij vertelde van haar Nederlandse vrienden en alles wat er in het verleden was gebeurd. Het bleek dat we verschillenden van haar bekenden ook van nabij kenden.

Na de voortreffelijke maaltijd spraken we nog wat na, waarna we terugreden naar ons huisje in Windhill/Beauly. Inmiddels was het bijna bedtijd en gingen we op tijd slapen.

Mooie dag met veel indrukken en veel om over na te denken.

Afgelegde afstand: 62 km

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.